Франция тресна на Google рекордна глоба

Компанията трябва да плати ?100 хил. заради Google Street View
Обновена: 22 мар 2011 10:13 | 22 мар 2011 09:34,
42
Франция тресна на Google рекордна глоба
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Френската национална комисия за свободата на информацията (CNIL) глоби корпорацията Google с рекордната сума от 100 хил. eвро заради събирането на данни за услугата Google Street View, съобщи АФП.

Претенциите на регулаторния орган са свързани с това, че Google е фотографирал улиците на френски градове, в това число и хората, без тяхното съгласие.

Впоследствие тези снимки са станали достъпни за всеки в мрежата.

От Google признаха, че събирайки данни за Wi-Fi мрежите, са получили достъп до лични данни, предавани по незащитени канали.

Още по темата
Google Street View стартира през 2007 г. и неведнъж беше обект на критика от страна на европейските регулативни органи и правозащитни организации, според които компанията е нахлувала в личния живот на хората.
Тогава от Google създадоха възможността за премахване на изображения, които биха могли да предизвикат конфликт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: глобаGoogle Street View
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
8
 
! Отговори
хохо преди 13 години
Ако приведем нещата в мащаб - да вземем един средностатистически, че даже и по-добре осигурен българин, който печели 1000 лева чисто на месец. То за един ден ще спечелва 50 лв. За 2 мин при 8 часов работен ден ще печели 21 стотинки. Т.е. Гугъл ще го усети това точно колкото ако вас ви глобят за нещо с 21 стотинки:DСмятайте каква "страшна" глоба!
39
0
 
9
 
! Отговори
хохо преди 13 години
"рекордната сума"Вие в кой свят живеете бе?:DЕС глоби Microsoft с почти 1 МИЛИАРД, а Интел с 1,5 МИЛИАРДА...Говорим за компания с около 30 млрд приходи за 2010г и над 8,5 млрд чиста печалба. Тия 100хил се явяват чистата им печалба точно за 6 мин, при това ако смятаме, че всичките им служители работят денонощно. Ако смятаме, че са с 8 часов работен ден, то тази глоба я изкарват за 2 мин.- горе-долу за времето, дето шефа на Гугъл е прочел съобщението за глобата:)Внимавайте с епитетите!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лицата и номерата на колите са замъглени, така че франсетата няма за какво да се оплакват, а що се отнася до личнити данни от не защитените мрежи те могат да станат достояние на всеки който поиска това и глобата ва гугъл с нищо няма да защити личните им данни.
37
0
 
9
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
абе учихме нещо по история за некви франки, ама май си остана в историята. Сега там живеят кви ли не
36
8
 
19
 
! Отговори
Google преди 13 години
Къде се намираше тая Франция...
35
3
 
16
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Е тук мутрите на Цветанов снимат където си сикат и няма глоби защо така?
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
уахахахаха рекордна глоба :))) ако бяха глобили мен с такава сума може да е рекордна но за гугъл все едно са си платили билетче за някой паркинг
33
1
 
8
 
! Отговори
thelaw преди 13 години
Защото, това е държава със закони които предупредиха гуугъл още преди да започнат. Аз съм сигурен, че тези които са ги осъдили също използват услугата но законите са си закони!
32
2
 
28
 
! Отговори
Юзър преди 13 години
Тази екстра на Гуглето е невероятна! Ползвам я винаги ,където я има. От нея виждам дали на определен паркинг мога да вляза с буса, че франсетата слагат едни тръби на 1,80 напреки отгоре- само коли да влизат. Преценяват се наклони, изгледи, места за паркиране. Бе ,който си и ситил- браво. Не разбирам защо ще ги глобяват ,като всички номера на коли и лица на хора за обработени и замазани ?
31
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Google map се превръща в супер шпионска машина и това вече не е тайна за никого. Когато претопят и последната алтернативна интернет услуга, и те станат монополисти, всичко тяхно ще стане платено. Помнете го. Илюминати не дават безплатен обяд. И какво са 100 000 на фона на 40млрд.
30
0
 
9
 
! Отговори
Жана Дарк преди 13 години
Жутем всички французи и френски ла кроусон и ла Париж Обаче мразим Фабиен Бартез
29
0
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 13 години
25, Коя Америка е това? В тази, в която аз съм бил, е точно обратното :)
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
21-ви, в Германия доста трудно се измъкнаха и неси прав че никой не е обърнал внимание. Другото което е, че основната цел не е била да се събира просто някаква информация а директно да се хакват ВиФи-тата. Представи си че някой знае паролата ти на ВиФи-то и предлага сървис на друг, и този другият ползва сървиса почти навсякъде. Минава за минутка покрай теб и ползва твоя Интернет без дори да подозира нито той, нито ти...и т.н.
27
4
 
1
 
! Отговори
Olele преди 13 години
Хора, внимавайте като снимате магазини и кръмчи, че могат да ви осъдят хахахаааааа, ужас!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не са 100 млн. бре?
25
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айдеее, Гоогле фалираха...Не случайно Америка смята Европа за село и Европейците за селяни..
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Де да можеше и цунамито да глобят и него и земетресението щяха...
23
0
 
9
 
! Отговори
yaro преди 13 години
100 00....бълха ги е ухапала...
22
0
 
27
 
! Отговори
linker преди 13 години
По кои стандарти 100 000 euro e рекордна глоба?
21
0
 
8
 
! Отговори
Alex Jones преди 13 години
100 хиляди Google за 10 мин ги изкарват ;) Ajex Jones като обесняваше преди години че Google като минават да снимат с колите събират информация от Wi-Fi мрежите всички му се смееха ама сега и и корпоративните медий почнаха да пишат за това хахах :)Иначе е много добро това Street View найстина кефи че може да се разходиш виртуално само да спрат да събират Wi-Fi данните на хората че срамота !!Тез глобалисти вече *** си праят направо :)