Теватрон възобновява работа в началото на април

Мълния извади от строя американския ускорител
Обновена: 23 мар 2011 10:38 | 23 мар 2011 10:37,
10
Теватрон възобновява работа в началото на април
Снимка: Fermilab

Колайдерът Теватрон, който се повреди след удар от мълния, се нуждае от смяна на един от магнитите и може да възобнови нормална работа в началото на април, съобщава Fermilab Today.

Ускорителят, разположен в Националната лаборатория Fermi (САЩ, щата Илинойс), по време на силна буря в неделя получи удар от мълния, който прекъсна част от електрооборудването, изведе от свръхпроводимо състояние и повреди един от магнитите, които поддържат скоростта на протоните и антипротоните почти до светлинната.

Сега специалистите "затоплят" ускорителя, който работи при температура, близка до абсолютната нула, за да заменят повредения магнит.

"Замяната на магнита, повреден в неделя, изисква около 2 седмици. Очакваме ускорителя да се върне към нормална работа в първите дни на април", казва директорът на лабораторията – Пиер Одон.

Миналия четвъртък в лабораторията имаше още един инцидент – пожар в шахтата Soudan, където се намира експерименталната установка MINOS, предназначена за изучаване на осцилацията на неутриното, и установката CDMS, призвана да търси хипотетичните частици тъмна материя.

По време на пожара нито един от служителите не е бил в шахтата, а по предварителни данни оборудването на стойност около 100 млн. долара не е пострадало при гасенето с вода. Учените смятат, че ще могат да се спуснат в шахтата след 2 дни.

Теватрон (Tevatron) е ускорител, в който се сблъскват лъчи протони и антипротони. Неговото строителство е завършено през 1983 г. До началото на работата на Големия адронен колайдер в ЦЕРН Теватрон беше рекордьор по енергия на частиците: лъчите в него се сблъскваха до енергия 980 гигаелектронволта, тоест енергията на сблъсък превишаваше 1,9 тераелектронволта.

Сега в Големия адронен колайдер протоните се сблъскват при енергия 3,5 тераелектронволта, а проектната енергия на ускорителя е 7 тераелектронволта – тя ще бъде достигната след 2012 г.

Независимо че властите на САЩ решиха да се откажат от продължаване на работата на Теватрон поради недостиг на средства и ускорителят ще бъде закрит през октомври 2011 г., физиците, работещи на него, все още се надяват да изпреварят европейския си конкурент в търсенето на бозона Хигс. За годините на работа на ускорителя са събрани голямо количество данни, които Големият адронен колайдер тепърва ще събира.

Две-три години след спирането на Теватрон физиците ще анализират събраните данни и може или да "закрият" Хигс бозона, или да открият признаци за неговото съществуване, съобщава РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
нов мироглед преди 13 години
Скоро гледах филм на BBC, оказва се че ако не намерят боз.X т.е. онова което дава маса на материята, теорията, че вселената е илюзия на ума ще намери поредното физическо потвърждение. След като е игра на ума нека да си направим живота така, че да ни харесва.
9
0
 
4
 
! Отговори
За парите преди 13 години
В научните списания съм чел, че 80-90% от парите влагани за наука в света, дават от САЩ - правителство и корпорации. Това, че използват учени от цял сват е друга тема.Поздрави на всички.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тенката,едно от тия неща, дето са били за военните е интернет. Друго, по масово нещо е тефлона.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да чугунен руски гъзоблизецо и така да е. И в България ни се иска частните фирми да влагат повече пари в наука и иновации, но не се получава. В Русия и там искат ама там изобщо не се получава.А САЩ възложиха на частни фирми да проектират и конструират космически апарати и засега се справят добре. Каквото и да твърдиш САЩ са вложили най много пари в наука.
6
4
 
10
 
! Отговори
Хм преди 13 години
до Ано 3Е как пък реши, че съм "руски гъзоблизец"?! Откъде го извади това велико умозаключение?! Как ти се вързаха мозъчните връзки?! Какви жигули, каква водка, какви полезни изкопаеми, какви пет лева?! Комплексарче - да - САЩ харчат милиарди за наука, но не държавата, а частните компании. Аз твърдя, че ДЪРЖАВАТА САЩ абдикира от науката, а не всички хора и фирми в нея! Тъпо е, защото има цели и проекти (пилотирано кацане на Марс примерно), които все още не са постижими за частния бизнес!
5
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И НЕБЕТО Е ПРОТИВ КОЛАЙДЕРА-СТИГА СТЕ ПРОМЕНЯЛИ МАГН ПОЛЕ НА ЗЕМЯТА НЯМА ДА ОСТАНЕ ПЛАНЕТА НАКРАЯ
4
1
 
6
 
! Отговори
Теватрон преди 13 години
Са ще се врътна и ще видите вии!
3
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много са ми смешни такива руски гъзоблизци като номер 1. Точно САЩ харчат милиарди за наука и всяко изобретение или откритие рано или късно влиза в масова употреба по цял свят от което се печелят много пари. То не е като да измислиш жигула да я продаваш на разни страни където е забранено друго и да се кефиш на водката и полезните си изкопаеми.
2
3
 
18
 
! Отговори
Тенката преди 13 години
Грешиш, точно те харчат милярди за научни изследвания. Това, че ги изпозлват за военни цели е друга тема.
1
13
 
10
 
! Отговори
Хм преди 13 години
мириканците харчат над трилион на година за военщина, а зарязват науката, унищожават НАСА... накъде отиват... простотия!!!

Спонсорирани публикации