НАСА готви марсохода Curiosity за старт

Екип техници работи денонощно, за да подготви мегароувъра
4 апр 2011 23:10,
7
НАСА готви марсохода Curiosity за старт
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Инженерите на НАСА изпипват последните детайли по мегароувъра Curiosity, който ще изследва Марс, преди да го транспортират до Флорида, за да бъде готов за изстрелването в края на годината, съобщи Асошиейтед прес.

Малка армия от техници в защитно облекло работи денонощно в стерилно помещение в лабораторията за реактивно движение край Лос Анджелис. Те довършват марсохода Curiosity и правят изпитания на научните му инструменти.

Мисията с бюджет 1,8 милиарда щатски долара трябваше да започне през 2009 г. Проблеми с построяването на космическия апарат обаче наложиха 2-годишното забавяне. Изстрелването е насрочено за края на ноември.

Curiosity е с размер на малък спортен автомобил. Космическият апарат е оборудван с най-високотехнологичните инструменти, за да изследва скалите и пръстта на Марс и да определи дали там някога е имало условия за примитивен живот.

Триизмерната камера на Джеймс Камерън обаче отпадна от програмата поради липса на време за изпитания на лещите преди изстрелването. Специалистите очакват Curiosity да допълни откритията, направени от Spirit и Opportunity на Марс. Те намериха доказателства, че там в миналото е имало вода.

Спускаемият апарат Рhoenix пък откри лед близо до Северния полюс на планетата.

Пътят на Curiosity към площадката за изстрелване беше неравен. Наложи се инженерите да преправят топлинния щит и да отстраняват проблеми с парашута. Имаше и закъснения на доставчиците, които се отразиха на графика и повишиха цената на мисията.

За Curiosity НАСА ще използва нова технология при кацането. Спускането през атмосферата ще е като при предишните мисии, но вместо да падне върху предпазни въздушни балони, 900-килограмовият марсоход ще бъде спуснат меко на повърхността от кран.

В началото на следващия месец НАСА ще започне транспортирането на части от космическия апарат до Кейп Канаверал. Прозорецът за изстрелване на Curiosity ще продължи три седмици от 25 ноември.

Докато го подготвят за изстрелването, марсоходът си прави реклама. НАСА инсталира камера в галерия над стерилното помещение. Така всеки желаещ може да следи в интернет строежа на Curiosity. Периодично има и беседи, с които инженерите обясняват какво правят.

Curiosity има и страница в Туитър с над 29 000 почитатели.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: МарснасамарсоходCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
do 5 преди 13 години
И аз тва ти се чуда ...
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАСА ще изпрати поредния марсоход на Марс, а Руснаците ще гледат от страни и ще му се радват.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо всеки *** се чувства длъжен да пише във форума?!!!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Три коментара... и трите от *** по-***....
3
5
 
2
 
! Отговори
NIE BALGARITE преди 13 години
IMAME PILOT NA LIFT KOITO E PODHODIAST DA OPRAVLIAVA SAORAZENIETO
2
4
 
5
 
! Отговори
пиле преди 13 години
Е, това е идеално и за нашите селски пътища? Ако имате излишни давайте ги като втора употреба, щото с колата се движа като на оффроуд по някои пътища? на Марс едва ли имат щшосета марсианците, но все пак, ако са ви излишни, ритайте насам по някоя партида от това автомобилче! Аз доста се колебаех за Лада Нива, но не мога и смогна с тая заплатка. Иначе са перфект. шътнете по един такъв за нас на село и ще е супер! А и ще ви изпратя резултатите от изследванията, защото мога и чакъл да вадя с това?
1
4
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Аз съм резервният пилот на ...марсохода.Сега тренирам да не пия вода и да дишам веднъж на...ден,за икономия на кислород.Ако успея,ще ме изстрелятза мисията до Марс.В Кривунделово не знаят още,за тази...подготовка;ако замина,ще са много горди и ще именуват поне една улица и детската градина,на ...мен.