Към Марианската падина с едноместна лодка

Ричард Брансън показа подводница за рекордни дълбочини
Обновена: 6 апр 2011 14:03 | 6 апр 2011 11:45,
65

Снимка: Virgin Oceanic

 

Милионерът Ричард Брансън представи във вторник миниатюрна подводна лодка за покоряване на рекордни дълбочини, предаде Асошиейтед прес.

Подводницата, предвидена за един човек, може да се потопи на дълбочина 10 км и часове да работи на автономен режим, правейки снимки на подводния свят. Проектът, който носи името Virgin Oceanic, е струвал на Брансън около 17 млн. долара.

За да издържи корпусът на налягането, той е направен от въглеродно влакно и титан, а куполът за наблюдение е от кварцово стъкло, уточнява Франс прес.

Пътешественикът възнамерява да изследва петте най-дълбоки океански падини в света: Марианската падина в Тихия океан, падината Пуерто Рико и Южносандвичевата в Атлантическия, Яванската падина в Индийския и падината Фрам в Северния Ледовит океан. С новата подводница Брансън ще се опита да постави 30 различни рекорда.

Ако изпитанията завършат успешно, първото потапяне ще се състои още тази година. Отначало към дълбините на Марианската падина  няма да се отправи самият Брансън, а неговият приятел Крис Уелш, също пътешественик. След това Брансън планира лично да изследва падината Пуерто Рико.

Първоначално подводницата за изследване на морските дълбини е планирана от друг приятел на Брансън – Стив Фосет, който загина в Сиера Невада през септември 2007 г.

"Ще се потопим в чест на Фосет и в негова памет. Искаме да завършим това, което започна моят приятел", каза Брансън пред журналисти.

Един от проектите на Брансън е организиране на полети до Космоса, за които вече има разработен специален космически кораб. Предполага се, че подводницата също ще може да се използва за екскурзии до дъното на морето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Ричард Брансън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
6
 
! Отговори
Мит преди 13 години
Мисля, че подводната лодка е проектирана и изработена от професионалисти и след това тествана на налягането, което действа на тези големи дълбочини. Така, че може да ви изглежда смешна, но съм почти сигурен, че е съобразена с условията. Браво на човека. Дава си парите за полезни неща,а и по този начин ще остане в историята.
64
1
 
4
 
! Отговори
Андрей преди 13 години
Според мен по-скоро идеята на Ричард Брансън и компанията му е отново да пригоди вече развита технология към бизнес модела - достъпно за по широк кръг от хора, което респективно ще носи огромни печалби на Върджин/ както и космическият туризъм/. Много силна бизнес идея отново, свързана с развитие на военни технологии и приспособяването им в бизнес модела :)) Браво на човека
63
0
 
2
 
! Отговори
Андрей преди 13 години
The Trieste was a Swiss-designed, Italian-built deep-diving research bathyscaphe ("deep boat") with a crew of two, which reached a record maximum depth of about 10,911 metres (35,797 ft), in the deepest known part of the Earth's oceans, the Challenger Deep, in the Mariana Trench near Guam, on January 23, 1960.
62
0
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 13 години
Май не четеш всичко :"За да издържи корпусът на налягането, той е направен от въглеродно влакно и титан, а куполът за наблюдение е от кварцово стъкло, уточнява Франс прес."
61
0
 
3
 
! Отговори
$ преди 13 години
Като гледам тази подводница, по-скоро ми се струва, че ще лети, отколкото да потъва. Освен това, прозрачния люк надали може да издържи налягането на водата от 1156 атмосфери и дълбочина 11км. Батискафа на Жак Пикар е бил с плексигласови илюминатори с диаметър 8см. Вярно е, че това е било преди 50г. и техниката и материалите се развиха много напоследък, но това е сериозно предизвикателство. Освен това батискафът е бил съоръжен с поплавък,пълен с 10т. бензин за да може да изплува и десетки тонове
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много *** статия. Потърсете в гугъл подводниците, които слизат до около 5 км и ги сравнете с тази. Едва ли тази може и да се потопи на повече от 100 метра. Всеки 10 метра, налягането се изменя с 1 атм. Марианската падина е на 11 км, сами смятайте и си отговорете защо тези с по-малка дълбочина на потапяне нямат куполи.
59
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато човек си е изкарал парите сам, то той няма да си позволи да ги дава на силиконовите чалгаджийки, защото знае как се печелят. А когато е червен милионер, на който са му подарили едно-две куфарчета, някой и друг панаир или завод, то той може само да ги изхарчи за глупости.
58
0
 
10
 
! Отговори
Любомир преди 13 години
Далновиден човек!
57
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно там изхвърлиха останките на Мегатрон от ''Трансформърс''.Ще слизат да ги снимат сигурно...
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като я гледам ми прилича на онази от'' Междузвездни войни'',дето на нея се возиха джедаите и онзи Джар джар Бинкс ушатия.И ако се спотайва в дъбините някоя гигантска риба може да я хрусне като нищо.
55
1
 
8
 
! Отговори
До някой - №52 преди 13 години
Спокойно! Бате Бойко ще организира спасителна мисия.
54
1
 
45
 
! Отговори
акуа преди 13 години
Винаги съм се възхищавал на богати хора с въображение и идеи. Някой са просто богати .... но без идеи!
53
0
 
3
 
! Отговори
do 49 преди 13 години
Edvali toi misli po syshtia nachin ama to nali nie samo mislim kak da nabutame drugia taka che e normalno da ti e hrumnalo.
52
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 13 години
"Подводницата, предвидена за един човек, може да се потопи на дълбочина 10 км и часове да работи на автономен режим, правейки снимки на подводния свят."Ами ако нещо захецне автоматиката (не дай си Боже) и човека остане заклещен примерно на 10km дълбочина в океана? Тогава как ще го спасяваме?
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първо това недоразумение на снимката не е въпросната подводница, потърсете Virgin Aquatic.... тва ще се смачка и на 100 метра с тоя смешен джам. Второ "So we're in the process of building something called Virgin Aquatic, which is going to be submarines to go 35,000 feet" което ще рече, В момента се напиняме да направим подводница която да стига 10на километра.... Статия изсмукна от пръстите....
50
0
 
14
 
! Отговори
bo преди 13 години
Браво на човека. Не като руските милиардери, дето се правят на богове и тръшкатмилиони за коли, яхти и тем подобни...на принципа,..."след нас ..потоп".
49
8
 
22
 
! Отговори
Е - Ник преди 13 години
Тоя е голям тарикат! Ще пусне първо приятеля си, а после ще се пробва! трябва да е с шопски корен - няма начин!
48
3
 
12
 
! Отговори
sf преди 13 години
Не е чак такъв самарянин, всичко на този свят е пари и не е безкористно. Като си направят успешните спускания и снимчици, ще почнат с екскурзийте до дъното на океана срещу солидни суми, което е и крайната цел на занятието.Тая подводница, щом е единствена по рода си, ще си избие инвестицията 10-кратно за нула време
47
5
 
27
 
! Отговори
Леща преди 13 години
43,Боб - Марианската падина всъщност е на Мариана от нашия вход онова,вдлъбнатото нещо.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сър.Ричърд Брансън,този човек никога не се одовлетворява с малко.