НАСА симулира пътешествие до астероид под водата

Участниците в мисията ще изпробват различни методи за закрепване към повърхността
Обновена: 11 май 2011 13:21 | 11 май 2011 13:20, Евгения Гигова
0
НАСА симулира пътешествие до астероид под водата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изпращането на астронавти да кацнат на астероид е в основата на филма "Армагедон", но в действителност изследването на такъв космически обект в далечния космос е доста по-сложно. Затова екип на НАСА симулира под водата пътешествие до астероид, съобщи "Дейли мейл".

Учени и инженери ще изпробват върху скали под водата край Кий Ларго, Флорида, някои от концепциите. Те ще проверят три етапа от мисия до астероид - прикрепване към повърхността, придвижване по нея и най-добър начин за събиране на данни.

"Дори специалистите не знаят каква може да е повърхността на астероид - каза Бил Тод, ръководител на проекта за мисии в екстремна среда на НАСА. - Може да посетим астероиди, за които дори още не сме чували. Затова търсим най-добрия начин да го направим".

За разлика от Луната или Марс, астероидите почти нямат гравитация, която да задържа астронавтите и техния космически кораб. Затова ще е необходимо той да бъде закотвен. Участниците в мисията ще изпробват различни методи за закрепване към повърхността и как да свържат много котви, за да направят пътека.

Водолази и инженери ще проверят дали е по-ефикасно котвите да са на права линия, или да са разположени на зиг-заг. Екипът ще посвети на анализите пет месеца. Окончателните тестове ще са през октомври. При предварителните тестове учените ще работят на океанското дъно, като ще се спускат от кораб.

 

 

(БТА)


0
Още по темата: астероидНАСАводолази
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари