Топ 100 на YouTube ще подрежда музикалните изпълнители

Новата класация дава нов поглед върху предпочитанията на меломаните
Обновена: 13 май 2011 17:23 | 13 май 2011 17:23,
13
Топ 100 на YouTube ще подрежда музикалните изпълнители
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

С навлизането на музикалния свят в нова ера на разпространение на творчеството, естествено дойде време и за нови методи за подреждане на най-добрите, най-гледаните, най-харесваните.

От Google предприеха стъпка в тази посока, представяйки YouTube 100. Класацията събира данни за гледания на песни в широк диапазон – от официални видеоклипове до качени от потребители видеозаписи.

Така, според най-големия сайт за споделяне на видеофайлове, може да се добие реална представа за предпочитанията на потребителите.

Това обаче води и до изненади. Така например редом до суперзвезди като Кати Пери и Лейди Гага в топ 10 потребителите поставят изпълнител като Ребека Блек, чиято песен „Friday” стана обект на жестоки подигравки. Но за сметка на това е гледана милиони пъти в YouTube, което веднага направи Блек особено популярна, въпреки съмнителните й певчески способности.

YouTube 100 не е първата подобна класация. Ultimate Chart например събира данни от сайтове като Amazon, Facebook и Twitter, за да направи подреждане.

Дори музикалният канал MTV пусна собствен Music Meter, в който изпълнителите са подредени спрямо интереса към тях в социалните мрежи.

Според fastcompany.com се очертава ясна тенденция за изместване на продажбите на CD копия от албуми като индикатор за успех.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: YouTube
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
TTH преди 12 години
last.fm там можеш да да добиеш представа какво се слуша
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама как само се надявам, ,,Заблеяло ми агънце,, да е в топ 10.Пу, пу, пу !!!
8
1
 
3
 
! Отговори
до ЕЛ КАПИТАН преди 12 години
ИБРАХМАМУЛЯМ ХАБРАЧУЛЯЧКУМ!!!
7
1
 
3
 
! Отговори
ЕЛ КАПИТАН преди 12 години
Той е! И то в топ10
6
1
 
2
 
! Отговори
гочето преди 12 години
е,,ми то тогава и пешо от павел баня трябва да е в класацията
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, ама нали се сещате, че въпросните "изпълнители", както и истински такива изкарват пари от всяко кликване на качен от тях клип. Един Джъстин Бийбър има сигурно 700-800 млн. гледания на 2-3 песни в YouTube. Това са доста пари....
4
2
 
7
 
! Отговори
мадоберач преди 12 години
милко калайджиев е номер едно във всички земни и извънземни класации!!!той е най яркото доказателство че има извънземни,и че и те както и м=ние сме завършени простаци!!!да живее бойко подрисков-мениджера на нашето племе!!!!!!
3
1
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 12 години
Според мен истинската класация и тази по брой продадени албуми не зависимо дали са на СД или теглени платено.Човек вади пари само за това което харесв итова е реално..
2
2
 
28
 
! Отговори
Шрек преди 12 години
По тая логика Икебаната и други музикални инвалиди са номер 1 в България. Това е ***, не класация!
1
3
 
26
 
! Отговори
Иван преди 12 години
ОФФФ неразбраха обаче, че има много клипове които се гледат ей така от любопитство да видят колко е некадърен даден изпълнител да му се посмеят и в крайна сметка не им хареста клипа или песента !!! Не всичко което се е гледало милиони пъти се харесва гледа се от любопитсвто. Клипа на Лейди гага съм го гледа веднъж да видя за кво се вдига толкова шум и не ми хареса нито песента !