Умуват къде да кацне марсоходът Curiosity

Засега за най-подходящо място е избран кратерът Гейл
27 юни 2011 13:50,
56
Умуват къде да кацне марсоходът Curiosity
Изображение: NASA/JPL-Caltech

Според екипа американски учени, които работят по мисията на марсохода Curiosity, най-подходящото място за кацането му на Червената планета е кратерът Гейл, съобщи Nature News.

Окончателното решение ще бъде огласено от НАСА до няколко дни. Диаметърът на кратера Гейл е около 150 километра. Във фунията му има насип от древни наносни породи с височина около 5 км. Учените предполагат, че те са били пренесени там от една от реките, които са текли на Марс в миналото.

Тъй като водата е сред необходимите условия за наличие на живот, кратерът Гейл е перспективно място за търсене на признаци за съществуване на живи организми.

Специалистите са изследвали няколко десетки района на Марс, за да изберат мястото за кацане на Curiosity. В крайна сметка са се спрели на 4 участъка.

Още по темата
На второ място е кратерът Еберсвалде, следван от долината Морт и кратерът Холдън.

Новият марсоход на НАСА Curiosity е на стойност 2,5 милиарда долара. Той ще бъде изстрелян за Марс през ноември тази година.

Мисията на Curiosity ще продължи най-малко една марсианска година - еквивалент на две земни.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: МарсмарсоходCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
da,kacne na tapite vi kratyni ,dolna pasmina ianki.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да де, Американските са 90% успешни, а на Руснаците са 90 % неуспешни. Среден успех за двете нации 50%. dnes.bg/science/2011/02/22/zashto-sssr-ne-uspia-da-prevzeme-chervenata-planeta.111845
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те и 50% от сондите към Марс, не само на руснаците, не са успешни, ама...
52
1
 
0
 
! Отговори
as преди 12 години
samo har4at parite na tapiq amerikanec q za voini q za marsianci
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да 51, но това не се дължи на технологичния напредък на Русия, а на това, че Венера никога не е представлявала кой знае какъв интерес за НАСА. Все пак да не забравим кой я засне чрез Магелан, нещо за което Руснаците могат да мечтаят. Да 38 Русия изпрати над дузина апарати към Венера като от тях само два са с частично успешни мисии. Колко процента успеваемост е това ? Сметни каква е успеваемоста на НАСА и към Венера и към космоса и към луната и към Марс и ще ти стане ясна фактологичната истина, a не тази измислена от разни пияни чички. То постиженията в космоса да не са като игра на тото, изстрелваш 20 сонди и броиш за успех когато две три от тях са успешни.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Става ли дума за Венера, Русия е държавата, направила най-много за изследването и!Факт!А Америка за Марс!
49
4
 
6
 
! Отговори
... преди 12 години
те и Руснаците се опитаха да изследват Марс...но се *** тотално...после се молеха на САЩ да им предоставят данните от мисиите на Фениск и др. сега пак ще падне молене...ако тая мисия открие нещо...помня когато Феникс откри лед на Марс...как Руснаците се надъхаха да кацат на Марс...ама силно ме съмнява да успеят...тва не е като да идеш до МКС като товарно муле или пък да пуснеш един балон в атмосферата на Венера...!!!!!...
48
1
 
8
 
! Отговори
... преди 12 години
защо им е на САЩ да изследват Венера бе???*** ли сте...доказано мъртва планета...по гореща от Меркурий а налягането на повърхноста е толкова голяма че няма начин да има живот...Американците се интересуват от Марс...защото там има надежда че може да има бактерии или да е имало в миналото...за човечеството много по интересен е Марс и те пренасочиха усиялията си да изследват нея!тва че Руснаците пратиха някви балони на венера е напълно безмислено...Марс е целта...
47
2
 
7
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
Пич руските сонди до Марс оцеляха секунди, а тези на НАСА години. Чети малко и ще видиш, че колкото и да ни дрънкаш фактите са си факти. Дори Европейците и Японците пратиха сонди до марс за които руснаците да се наакат не могат да направят. Ти чете ли изобщо статията която по долу ти пусна колегата, или просто така ти е наредил вожда на партията.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То е ясно коя нация засне луната три измерно картографира марс и венера и коя нация се бори с един глонас който хората имат от 20 години. Жалко е когато самите Руски учени отчитат колко са назад, а разни дървено пияни професори в българия дрънкат глупости. Жалко ***, четете научна литература, а не вестник дума
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кефят Руските пияни *** които сами си измислят факти и ги предоставят като научната истина. А истината е На 10 август 1990 г. апаратът на НАСА Магелан влиза в орбита около Венера и започва да осъществява мисията си, състояща се в детайлно радарно картографиране (с разделителна способност от около 100 метра) на цялата повърхност.[8] Магелан успява да заснеме 98% от повърхността на планетата и да картографира 95% от нейното гравитационно поле. След четири години мисията е успешно приключена.
44
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Европейците и Японците, че се присъединиха, 40 годин по-късно, ха ха...Руснаците събраха достатънчо, че и снимки имат, сега остават още Venera-D и Venera-Glob, които осевн орбитър, ще доставят няколко спускаеми сонди, и нов вид апарат който ще мможе да лети в атмосферата на Венера!А американците, така и не успяват а съберат нещо съществено!Поне да бяха успели на повърхноста снимки, този мизерен дето 45 минути седял, нищо не е!
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 90-те години изследванията на Марс преживяват бурен ренесанс: към Червената планета са изпратени 13 изследователски апарата, но от тях само два не са американски европейският "Марс-Експрес" и японската "Планета-Б". На Земята идва огромно количество информация.Русия все още се надява да се присъедини към изследването на планетата
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 1978 г. НАСА изпраща два апарата от програмата Пионер до Венера. Мисиите съчетават орбитален и спускателен модули, всеки изстрелван от Земята поотделно. Спускателният модул съдържа една основна и три малки атмосферни сонди. Основната сонда е активирана на 16 ноември 1978 г., а трите малки сонди на 20 ноември. Сондите навлизат в атмосферата на Венера на 9 декември, следвани от самия спускателен модул. Въпреки че не се очаква те да оцелеят при спускането през атмосферата, една от сондите достига до повърхността и предава данни в продължение на 45 минути. Орбиталният модул е вкаран в елиптична орбита и продължава да изследва планетата със своите 17 инструмента, докато горивото необходимо за поддръжка на орбитата му не свършва през август 1992 г. и апаратът навлиза в атмосферата.
41
4
 
1
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
Защо Хамерика, не можа да кацне на Венера!?
40
1
 
0
 
! Отговори
bez преди 12 години
Na nekoia trunka moje da kacne. I da se pravi na muha. Shte ostane nezabeliazan ot vraga.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dnes.bg/science/2011/02/22/zashto-sssr-ne-uspia-da-prevzeme-chervenata-planeta.111845:)
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А американците се провалят всеки път, когато искат да приземят сонда, защото "нещо" все им пречело, на определена височниан в атмосферата и я изпържвало!Айде мишка, църкай, ха ха...
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А като става дума за Венера, Русия е изпратила само там над дузина апарати, някой кацат на повърхоста там и правят снимки и, пускат балони, нещо което който и да било друг не е направил и скоро няма да нашрави, само руснаците успешно са тествали таква технология!Vega 1 и 2 са последните, които и пускат балоните и с след това правят за първи път, снимка на ядрото на комета - Халеевата!Америка нищо не е направила там!Вече ми омръзна да го повтарям, асйде мишка боцай салатката!!
36
3
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Ей мишката неудачна, отишай да пиеш ракийцата и бодеш салатката!След това гледай на Слави буламачатите, в които той се прави че е много загрижен за културното развитие на Чалгария, след това си лягай рано, че шефа ти е от онези парвенюта, които имат мозък също колкото като теб!Само внимавай за дупките по пътя, да не ти изкириват джантите на 10 годишната трошка, 5-та ръка!