Край на хартиените учебници в Южна Корея

Азиатската страна минава на дигитален учебен режим
4 юли 2011 10:24,
83
Край на хартиените учебници в Южна Корея
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Само в рамките на следващите 4 години всички южнокорейски училища ще разполагат изцяло с дигитализирани учебни помагала, пише engadget.com.

Очаква се всички хартиени учебници да бъдат подменени със специално разработени таблети, смартфони и лаптопи. Проектът ще струва над 2,4 млрд. долара.

Учебният материал ще бъде качен на онлайн сървър, който ще позволи на учениците да наваксват и у дома. Така дори отсъстващите деца ще могат на практика да учат в реално време заедно със съучениците си.

Когато тази инициатива бъде реализирана, Южна Корея ще стане първата страна в света осъществила пълно дигитално преобразяване на образователната си система.

Полемиките дали за учениците е по-добре да четат от традиционния хартиен носител или от новите високотехнологични устройства продължават по целия свят, но очевидно в Сеул вече са взели решение по въпроса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: Южна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
8
 
6
 
! Отговори
Анчо преди 12 години
Това с учебниците го разбрах само не ми стана ясно ако нямат химикали как ще драскат по чиновете???Как например осмокласника Хан, който харесва седмокласничката У, ще напише "Х + У = ..."??? За това помислихте ли господа корейци?
61
2
 
16
 
! Отговори
зевзек преди 12 години
Сигурно е имало голама носталгия на хората, които са свикнали да чукат писма на камъни, когато се е появил папируса:))) Та и сега ще има носталгия към хартията. Толкова учени и начетени хора, така и не се научиха, че е важно съдържанието, а не формата. Язък за прочетените книги, след като си оставаме пак същите задръстеняци.
60
4
 
4
 
! Отговори
Ким ир сен преди 12 години
Май информацията ни за тази държава е доста добре "филтрирана" от световните медии. Май не са маймуни-канибали, както ни ги описват от западните медии. Е не са и свободни като в гетата на Бронкс, където имаш свобода да гръмнеш всеки, който не ти хареса, но пък ще учат на цифрови учебници.
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това в БГ не може да стане в близките 50 г. Не говоря за лаптопи, таблети и смартфони в училищата, а за дигитализирането на учебниците. Представете си колко издатели, знайни и незнайни писачи на учебници, вносители на хартия, печатници, худойествени оформители, редактори и.... ще са прецакани.
58
7
 
1
 
! Отговори
ким преди 12 години
Те и с хартиени учебници нищо не можеха да научат, а така поне ще пестят хартия.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само че да бяха сложили една по хубава Корейка така да размърдаме Анакондата хаха :)
56
0
 
0
 
! Отговори
от знаещ корекция2 преди 12 години
нещо българския ми съвсем куца днес:"водата и въздуха, който влизат в излизат от завод на Интел (Intel) са по-чисти от тези, които влизат"това искам да кажа всъщност :)
55
0
 
5
 
! Отговори
т преди 12 години
много добра идея ..и мнението на 32 много ми хареса ..единственото, което ме притеснява е хигиената на очите: когато човек гледа в компютъра, обикновено забравя да мига, докато с книгата (незнайно защо) не е така
54
0
 
1
 
! Отговори
от знаещ корекция преди 12 години
разбира се вместо:"водата и въздуха, който влизат в завод на Интел (Intel) са по-чисти от тези, които влизат"имам предвид:"водата и въздуха, който влизат в завод на Интел (Intel) са по-чисти от тези, които излизат"
53
1
 
2
 
! Отговори
от знаещ продължение преди 12 години
... каквито са тези, в които се произвежда високо-технологична техника като тази, която се използва в информационни технологии. също така, за тези които се притесняват, че трябва да се знае да се пише на ръка - в Азия всички пишат на ръка (с пръст) върху touch-screen екраните на високо-технологична като модерни телефони и т.н. и е така от години - софтуера, който дигитализира написания на екрана с пръст йегоглиф е отдавна перфектен - точно така и ще пишат тези деца върху устройстрата си
52
1
 
0
 
! Отговори
от знаещ преди 12 години
само искам да разсея грешните представи изразени в някои от изказани мнения: например Интел (Intel) стартира преди сигурно вече има повече от 5 години кампанията си "Green BY IT" ("Зелени " ЧРЕЗ Информационни Технологии") в отговор на популярното понятие "Green IT" ("Зелени Информационни Технологии") и в резултат на тази кампания водата и въздуха, който влизат в завод на Интел (Intel) са по-чисти от тези, които влизат. малко или много положението е такова с всеки ултра-модерен завод ...
51
0
 
6
 
! Отговори
същата преди 12 години
до 48 - Мирисът на хартия е първата успешна крачка към четенето. Не твърдя, че това е най-вярното мнение, но за мен е така. Ясно подчертавам, че дигиталното обучение е добро, дори необходимо, но на един по-късен етап. Не съм против въобще /както може би Ви се е сторило/. Между другото, за мен лично е по-приятно да видя голяма библиотека с много читатели - културни, спретнати, вглъбени и прочее. Но пак повтарям - компютърът става все по-необходим, и с право, и аз съвсем НЕ съм против това.
50
2
 
2
 
! Отговори
dd преди 12 години
a, комунистите сравняват двете кореи
49
2
 
3
 
! Отговори
. преди 12 години
А можеше България да е първата страна реализирала това...но явно,искаме да сме само първи по бедност :)
48
0
 
6
 
! Отговори
gft преди 12 години
@46не мога да разбера защи си мислите че дигитализирането на книга, я прави по малко книга. какво носталигия по мириса на картия ли?да има такъв , но само ако си свикнал с него.нещата се променят..
47
6
 
10
 
! Отговори
олаф преди 12 години
Абе и тия южнокорейци изпадат в некви крайности. То затова основният спорт там е Старкрафт и са на едно от първите места по самоубийства, ако не на първо. Айде направо да се направят на роботи, като са тръгнали така.
46
3
 
4
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Съгласна съм, но не напълно. Поне до седми клас децата трябва да учат по стандартния начин. хем е по-здравословно, а и интересът към учебници и книжки с картинки според мен е по-голям. Мисля, че именно през тези години чрез ДОПИРА с книгите у децата се формират редица красиви чувстваи качества. Обучението през следващите годи вече представлява истински възход, който наистина може би е немислим без компютрите. Използвам темата да пожелая успех на всички кандидат-студенти! И адекватно следване!
45
2
 
8
 
! Отговори
do 38 преди 12 години
Думата "ваканция" в множествено число е "вакации", а не "ваканций".
44
5
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 12 години
Айде излез с конкртни факти и цифри как и колко се замърсява природата при производството на техника! Нека да позная - ти си от онези смешковци които са прочели нещо написано от някоя откачалка чакаща края на света и вече си мислиш, че много ги разбираш нещата.
43
2
 
6
 
! Отговори
Groth преди 12 години
Абе друго си е на хартия. Единствено е по-лесно че ще можеш да носиш хиляди страници с теб лесно и удобно. Но да четеш от листа си е друго. И вниманието ти не бяга толко и някакси чувството е друго. А и очите не се изморяват толкова. Пробвах да чета на Ипад - не става - 30 мин макс. Само на киндъл и има едни имитации на престижио дето не светят и не уморяват. Всичко друго е смърт за очите.