Тъмната страна на сатурновата луна Рея

Небесното тяло бе заснето от апарата "Касини"
22 сеп 2011 19:04,
16
Тъмната страна на сатурновата луна Рея
Снимка: NASA

Астрономи публикуваха направената от космическия апарат "Касини" снимка на тъмната страна на сатурновата луна Рея, съобщи Лента.ру. Камерата на апарата е била насочена към тъмната, нощна страна на Рея от разстояние 6000 километра. Отразената от Сатурн светлина обаче е била достатъчна, за да се видят добре кратерите на спътника. На задния фон са уловени няколко звезди. Снимката е от 1 август 2011 година, но е публикувана едва сега.

Космическият апарат "Касини" е съвместен проект на НАСА, на Европейската и на Италианската космическа агенция. Основна цел на мисията е изследване на Сатурн и неговите спътници. Апаратът се състои от две основни части: рбиталния модул "Касини" носещ името на астронома Джовани Доменико Касини и спускаемия модул "Хюйгенс", кръстен на астронома Кристиян Хюйгенс.

Апаратът беше изстрелян на 15 октомври 1997 г. и влезе в орбитата около Сатурн на 1 юли 2004 г. На 25 декември 2004 г. спускаемият модул се отдели от орбиталния модул и навлезе в атмосферата на Титан на 14 януари 2005 г. "Хюйгенс" предаде данни за атмосферата и повърхността на спътника, направи множество снимки. Сегашният етап от изследванията се нарича "Слънцестоене". Той започна през 2010 г. и ще продължи 2017 г. "Касини-Хюйгенс" е първият апарат на орбита около Сатурн и едва четвъртият, посетил планетата.

Освен уникални фотографии, "Касини" направи и няколко открития. Благодарение на него бяха наблюдавани неизвестни пръстени на Сатурн. Потвърдено бе, че на Енцелад има криовулкани. Бяха открити и няколко спътника.
Рея е вторият по големина спътник на Сатурн, допълва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: РеяКасини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Bounty hunter преди 12 години
Браво на съвместната работа на американците и европейците. Рея е един от най-хубавите спътници в Слънчевата система. Цялата и повърхност е покрита с лед и затова изглежда сребриста. Доколкото си спомням основната цел на мисията "Касини" беше да разбере дали има условия за живот на Титан, но така и не разбрах какви са резултатите от изследванията.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българина разбира от политика космос и футбол :) евала другари :)
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
10 първа сила в космоса Русия никога в последните десетилетия не е била. При положение, че няма нито една мисия в истинския далечен космос няма как да бъде. В статията се пише за далечния космос където Русия няма нито технология нито опит нито нищо. Всъшност целия им 50 годишен опит, ще бъде затртир от частни компании с няколко годишен опит. Имат Руснаците опит, база данни, технологии, но само до МКС, а на последък даже до там им е зор. И 1 е написал русия пак ще се моли за снимки данни и т.н.
13
0
 
3
 
! Отговори
Аполо питнайси преди 12 години
Коментарите на Kremena_Stz винаги са на високо ниво,продължавай в същия дух.
12
4
 
5
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
************Американците имат технологии но нямат финансиранеРуснаците имат финансиране но нямат технологиязадават си три нови космически силитова Япония Китай и Индиятова положението ********Нищо подобно бюджета на НАСА и сега е в пъти по голям от този на Роскосмос.в САЩ минават към часни компании които да поемат нещата а НАСА да е за мисии за далчения космос.Много се заблуждаваш ако смятраш че САЩ ще загубят лидерството си в космоса поне в близко бъдеще няма как да стане ...
11
3
 
4
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
твоята първа сила в космоса за 9 месеца загуби 6 апарата . Спря полетите на съюз и тотално срина космическия си отрасъл. Нямат нито една междупланетна мисия към момента.Без совалките Международната станция нямаше да я има. А само след 1 година или най-много 2 в САШ ще има 6 космически апарата които ще правят много пвече срещу много по малко пари само за сравнение Фалкон пуска е 40 милиона а съюз 120 милиона извода е за теб :)
10
4
 
12
 
! Отговори
Gagarin преди 12 години
И как стана така, че първа сила в космоса като Русия изведнъж тук некакви експерти я пратиха в историята?! Некои даже и американците отписаха... :lol: знаете ли колко десетилетия руснаци и американци летят, а другите гледат? Тези десетилетни традиции, опит, база данни, технологии - всичко това не се компенсира толкова лесно с временно понабъбнал портфейл... ;) Не бъркайте личната си ненавист към руснаците с реалността. Така ще си спестите разочарования... :lol:
9
5
 
4
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Особено за Индия си прав - те имат и технологея и финансиране.
8
15
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Американците имат технологии но нямат финансиранеРуснаците имат финансиране но нямат технологиязадават си три нови космически сили това Япония Китай и Индиятова положението
7
5
 
3
 
! Отговори
KREMENA ST ZAG преди 12 години
____Tamnadta sdtrana na LONATA____As mi e tuva idna analoguva asutziatziq sas ---POP-Alboma na PINK FLOYD(1973).....Idin onikalin i surrealisti4en albom ,,THE DARK SIDE OF THE MOON,,--_____Samu ,,SRT, PEPPERS LONELY...,, na the BEATLES povi4i mi haresva ut toq na Pink Floyd_____Obi4am i ,,ANIMALS,, na Pink Floyd....=Teq Albomi sa kriativnu-inuvativni,no sa idna svetla sdtranitza f POP-HISTORY as Well...../Uba4i SYD BARRETT Ni o4asdtvuva f teq Records....Yazzzakkk..
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А коя година се очаква да се снима обратната страна на Луната, на която - уж- американците си пратиха питекантропите?
5
8
 
7
 
! Отговори
whiskey преди 12 години
Ясно. Щом чак сега са я пунсали, значи явно доста са я разглеждали и фотошопирали, за да избегнат спекулации от хора, които ще я гледат под лупа, и които биха могат да намерят разни форми наподобяващи разпознаваеми предмети...
4
5
 
6
 
! Отговори
Йово преди 12 години
Руснаците закриха програмите за изпращане на сонди до други планети през 1992г. Сега през 2011-2012г. ще открият нова със Сондата "Фобос-грунт". тази програма ще започне да функционира на 100% едва през 2016-2017г. или в най лощия случай около 2020-2021г. с изпращане на безпилотни мисии до Марс, Венера и Луната.
3
18
 
13
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Руснаците, като всяка пета ракета им се взривява или пада в тихия океан, не им остава нищо друго, освен да пикаят върху проектите на НАСА
2
18
 
8
 
! Отговори
tomas- 2 преди 12 години
руснаците пикаят върху проектите на наса и касини!!!
1
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Космическият апарат "Касини" е съвместен проект на НАСА, на Европейската и на Италианската космическа агенция", руснаците пак пият.