Първата лунна база ще бъде в пещера

Очаква се тя да бъде изградена до 2030-2035 г.
Обновена: 20 окт 2011 08:11 | 20 окт 2011 08:10,
79
Първата лунна база ще бъде в пещера
Изображение: NASA

Нови данни за Луната ще помогнат за създаване на безопасни космически бази на естествения спътник на Земята, заяви началникът на Центъра за подготовка на космонавтите "Ю. Гагарин" (ЦУП) Сергей Крикальов, съобщи ИТАР-ТАСС. С помощта на космически апарати на повърхността на Луната са били открити отверстия с диаметър до 65 м и дълбочина до 100 м. Учените са на мнение, че това са следи от вулканични процеси на Луната.

"Информацията е нова. Ако се потвърди, че има много такива пещери, това напълно ще промени технологията по усвояване на Луната" - подчерта Крикальов. "Достатъчно ще е просто да се разтвори херметична обвивка в пещерата, няма да се налага да се строят стени и таван" - поясни той.

Началникът на ЦУП припомни, че още на станцията "Мир" е било предвидено да бъдат създадени надуваеми модули. Технологията не е нова, подчерта Крикальов. Според заместник-началника на ЦУП по научните въпроси Борис Крючков в тунелите на Луната, образувани от лавата, ще могат да бъдат разположени жилищните и работните отсеци на базата.

"Това ще осигури защитата на нейните обитатели от радиация -  поясни той. - Немаловажен фактор е постоянната температура в такива тунели - около минус 30, минус 40 градуса по Целзий." Руските специалисти са на мнение, че първоначално роботи ще монтират на Луната надуваеми модули, а след това те ще бъдат обслужвани от хора.

Според Крикальов засега подобни проекти не са разработвани. Нужни са допълнителни изследвания и полети както на автоматични, така и на пилотирани апарати. На базата на техните резултати ще бъдат разработени проектите.
Според Крючков първите лунни бази могат да бъдат изградени до 2030-2035 г. В тях ще се извършват изпитанията на технологиите, които ще бъдат използвани по време на полетите до Марс, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: пещералунна база
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
До: ТОМАС - Колега напълно съм съгласен че някъде там горе/далече има някой/нещо което ни наблюдава и понякога се намесва. Само че това не се определя от формулата християнство, мюсулманство, будизъм, както и всичките им производни. А докато не се покаже за да го видят и разберат всички както и да го наричаме е все тая. Всички религии на земята са опорочавани през вековете чрез първосвещенниците си. Нито една не заслужава пълното и сляпо последователство което и ти и другите като теб практикуват
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А м/у другото, Томас, почти сигурен съм, че си имал кофти детство.. другия вариант е да си просто невменяем.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Умира Иванчо и в пристига в рая.Ден 1-ви разходка с господ: гледа там доло в ада - жени, купони, печени мръвки.. господ отваря консервна кутия.Ден 2-ри същата картинка, а те само разходка и консервна кутия..Ден 3-ти.. Иванчо - "абе господи, кво стаа тука скивай тея доло кво правят, а ние на консерви.."господ - "ех Иванчо, Иванчо, само за нас двамата не си заслужава да готвим"Томас, готви се за консервите.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Юрий Гагарин:"В момента съм на 40 000 метра... бог никакъв го няма."Чудя се как ще я кръстят станцията... Може би "Армстронг" - поне това си го е заслужил човекът.
74
0
 
9
 
! Отговори
azzz преди 12 години
Няма отърване от тия религиозни фанатици, къде в библията пише, че не може да се излиза в космоса. Освен да промиват мозъка и да се опитват да държат в някакъв вид подчинение от регилгиите полза няма. Измислил си някой някаква приказка и се опитва да я налага на другите.
73
6
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
70Бог достатъчно ясно е определил кое е грях.
72
7
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
69Никой не те е питал какво искаш - не си ти тоя, който ще определя кой, къде ще живее на земята.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Tomase moiata bilbia stoi na rafta s Fantasu Fiction a tvoiata?
70
2
 
7
 
! Отговори
до Томас преди 12 години
Томас, ако библията е източник на мъдростта ти, би ли посочил къде точно се споменава блудството с деца за грях. Чисто любопитство.. не знам просто как твоя господ е пропуснал такова злодеяние - ненаказано.. Тая библия освен за бърсане на *** гъс, да попитам, за друго става ли ?
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Твоя бог има голям проблем. Нарича се делюзия. А аз не искам лунатици на голямото червено копче. ***. Писна ми от фанатици и не желая децата ми да се разхождат сред *** от религиозна пропаганда. Взимайте си бога и марш обратно в пещерите.
68
5
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
67Моя Бог проблеми няма - проблеми създават хората на тия, които убиват, крадат, изнасилват и т.н. Проблеми имат и тия, които вършат тия дела.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТомасТо твоя Бог има проблем не само като се съберат много хора но има проблем и като си самичък, да го ***. Щото то нали, вие му викате 'ръкоблудство', ние му викаме здравословна мастурбация :)
66
6
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
65Вярата е стигнала до нас и като сме били самостоятелна държава. А за катеренето по звездите - аз не съм мислил, че няма да се случи - а, че Бог и от там ще свали самозабравилите се хора.
65
0
 
6
 
! Отговори
Томасе бре преди 12 години
Аве Томасе бре....ако живеехме както ти искаш сеа немаше да имаш компютър че да си хортуваме...И немаше как да си разпространяваш верванията. Пък и ако народите не съ омешваха немаше как да имаш тъя вяра дето я имаш сега ми щеше да имаш неква друга - зависи де си се родил. Я пии едно кафенце и се успокой. Пък те хората напук на твоите вервания се катерят по звездите вече...И така требва да е. Че Земътъ се намира в Космоса и следователно у Космосъ сме си у дома.
64
4
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
63Бог е разделил отделните народи - какво има да умувате какво да прсавим. Нещо да сме спечелили като ни унищожават като народ и държава?
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Томасе се появи бре...Да тъ питам за сборищата...След като кат се сберат хората и правят зло кво да прайм...всички да живеем поотделно без да са наближаваме ли ?
62
10
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Амос 9:2 Ако изкопаят до ада, И от там ръката Ми ще ги изтръгне; И ако се изкачат на небето, От там ще ги сваля;Авдий 1:4 Ако и да се издигнеш като орел И поставиш гнездото си между звездите, И от там ще те сваля, казва Господ.Едно леко напомняне, за тия, които си мислят, че могат да си правят каквото си искат.
61
1
 
1
 
! Отговори
До просветителите преди 12 години
Да питъм просветлените(я) .... сеа .... след като никой не е стъпвал на Лунътъ отде знаеш колко уран има по нея ? И още еднъ....след като никой не е излизал у космосЪТ отде знаеш колко радиация има у него и че скафандрите не работят ? Та тъка....хем нищо не сме правили хем знаем много неща... И ка стават тия работи ? Да немаш нещо връзка с извънземни ?
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виж сега магнитното поле /магнитосферата/ възпира единствено така наречения слънчев вятър, но не и утравиолетовото, ренгеново и гама лъчение за което пишеш ти! А радиацията не е унищожителна за човешкия живот, защото тя е навсякъде около нас и я е имало откакто съществува човешкия род - от значение е едиствено нивото на радиациация което може да поеме човешкото тяло.
59
6
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Те, ако вавилонците правеха добро - Бог щеше да ги остави. Проблема, че винаги, когато се събрат много хора вършат зло - примери могат много да се дадат - и съветския съюз и сащ, и сатанинския съюс - ес. А сега предстои още по-голямо зло в световния съюз.