"Союз" беше изстреляна от космодрума във Френска Гвиана

За първи път ракетата беше изстреляна извън пределите на бившия СССР
Обновена: 21 окт 2011 17:56 | 21 окт 2011 17:56,
177
"Союз" беше изстреляна от космодрума във Френска Гвиана
Снимка: ESA

От космодрума във Френска Гвиана днес за пръв път беше изстреляна руска ракета-носител - "Союз-СТ-Б", информират ИТАР-ТАСС и АФП. С историческия старт в космоса ще бъдат изведени два спътника от европейската навигационна система "Галилео".

За пръв път прославилата се руска ракета-носител беше изстреляна извън пределите на бившия Съветски съюз. "Союз-СТ-Б" получава допълнителна "помощ" от стартовата площадка във Френска Гвиана, благодарение на въртенето на Земята, което е много по-голямо в областта на екватора, отколкото при космодрумите Плесецк в Русия и Байконур в Казахстан. "Ефектът на прашката" увеличава значително полезния товар на ракетата-носител.

С днешния старт в кръгова орбита на 23 километра височина се извеждат два европейски спътника за глобално позициониране "Галилео", всеки тежащ по 700 килограма. Това би било невъзможно от космодрума в Байконур. Ракетата-носител "Союз" е един от ветераните в космическите изследвания и има зад гърба си 1776 изстрелвания, припомня АФП.

Космическите апарати ще застанат на кръгова околоземна орбита на височина 23 200 км и наклон 54,7 градуса 3 часа и 49 минути след старта, осъществен в 13.30 часа българско време, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: ракета-носител
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Покажи ми някакви документи,които да подкрепят твърденията ти. Ти от трия прахосани 25 тогавашни милиарда долара,какво спечели? Лунните камъни с нещо направиха ли живота ти по-добър? СЕГА ТОЧНО АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ МОЛЕХА СОВАЛКИТЕ ИМ ДА ОСТАВЯТ АСТРОНАВТИ НА РУСКАТА СТАНЦИЯ МИР МНОГО ЯНКИ ЛЕТЯХА НА МИР.А СЕГА АМЕРИКАНЦИТЕ ДОЙДОХА НА РУСКАТА ПРАКТИКА,ДА ЛЕТЯТ ОКОЛО ЗЕМЯТА. ЩОТО ТАМ Е КЕЛЕПИРА,А НЕ В ЛУННИТЕ И МАРСИАНСКИТЕ КАМЪНИ! ТИ КАМЪНИ ЛИ ЯДЕШ??? ДА ТИ ДОНЕСА НЯКОЛКО КАМЪКА ЗА ВЕЧЕРЯ?
148
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da 153 pрахосаха 25 милиарда, но накрая Русия се моли на НАСА за лунна почва, после се моли за снимки от Хъбъл, моли се за данни от Касини, моли се за данни от Спирит и Опортюнити и т.н. и т.н. Те още самолети не могат да направят камо ли самолетоносач на който да кацат тия самолети.
147
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
151ДЪРЖАВА КОЯТО НЕ Е КАЦАЛА НА САМОЛЕТОНОСАЧ??? А нещо да кажеш за лекия кофликт преди месец между САЩ и Китай,който купи съветски самолетоносач от Украйна и го използва? ЗА КАКВО И СА МНОГО САМОЛЕТОНОСАЧИ НА РУСИЯ КАТО НЕ Е ТИПИЧНО МОРСКА ДЪРЖАВА КАТО АНГЛИЯ И АМЕРИКА НА ОКЕАН? ОСВЕН ТОВА КОЙ СТРОИ САМОЛЕТОНОСАЧИ? АГРЕСИВНИТЕ ДЪРЖАВИ ЗА ДА НАПАДАТ НЯКОГО! САМОЛЕТОНОСАЧЪТ Е НАПАДАТЕЛНО ОРЪЖИЕ. ЕОЙНАТА В ЛИБИЯ ЗАПОЧНА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ САМОЛЕТОНОСАЧИ В ЗАЛИВА ПРЕД ТРИПОЛИ.
146
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Излиза,че точно околоземното пространство,близкия космос ни върши работа,дава ни всичко и руснаците съвсем логично и правилно се насочват към него още в началото. а тези 25 милиарда долара от 1970г за луната на янките са прахосани пари. Никой от нас не живее на луната и файда за нас никаква. Само едни безумно скъпи далечни полети и изследвания с никаква реална полза за нас. Източени пари от данъкоплатците им за да ги налеят в бизнеса си. Теб интерсува ли те сега времето на Марс?
145
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НОМЕР 150!!! И с какво далечният космос ни се възвръща парите? Ти нещо взе ли си от Юпитер,от Уран,от Сатурн,от Плутон. Смяташ да живееш на Титан ли? И сондата Касини ти налива пари в джоба или е открила златна мина и остава да идеш там да я прибереш? С КАКВО ДАЛЕЧНИЯТ КОСМОС НИ ВРЪЩА ПАРИТЕ? ИМЕННО БЛИЗКИЯТ КОСМОС НИ ДОНЕСЕ ВСИЧКИ БЛАГА ДОСЕГА,МЕТЕОРОЛОГИЧНИ И КОМУНИКАЦИОННИ САТЕЛИТИ ОКОЛО ЗЕМЯТА. НО НЕ НА ЛУНАТА И САТУРН! ГЛОБАЛНА СИСТЕМА ЗА ПОЗИЦИОНИРАНЕ И ДЖИПИЕС,ДА НЕ ИЗБРОЯВАМ ОщЕ.
144
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма как държава която не е кацала на самолетоносач тук на земята, а самолетите и са забранени по свете да каца на луната или на марс
143
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
има възвращаемост 148 защото практически всичко което учените знаят за далечния космос е плод на труда на НАСА. Русия подалеч от МКС така и не стигна. Скоро ще гледаме как частните компании отвъд океана изстрелват товари до МКС също толкова евтино и добре както и Русия и тогава ще се оправдавате с ......водката
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма. Затова правителството отряза парите на НАСА - некадърниците само гледат да отмъкнат от бюджета.
141
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ходиха американците на Луната,а една свястна орбитална станция не можаха да си построят без руската помощ сега за МКС. Къде я използват сега тая свръхмощна ракета Сатурн-5? Какви товари изстрелват с нея? Един милиард за старта на само една совалка? Къде е икономическата изгода и ефективност? Има ли възвръщаемост на парите на данъкоплатците?
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
145 И кой снабдява МКС с храна анонимнико? Я ми кажи наистина кой?
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Реален факт е , че американците и европейците използват руски космически кораби, а не обратното. Това ще го отречете ли ? Нали обичате фактите.
138
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пичове защо не вземете да коментирате реални постижения, а не защо едните имали парашути, а другите нямали. Какво реално е постигнала НАСА икакво реално са Постигнали Роскосмос. Кой изпрати сонди по цялата вселена, кой кацна на луната, кой снабдява мкс с храна. За това говорете, да коментирате някакви хипотетични тези, че можело да бъдат спасени или можело да има катапулти си е малоумно. То и тия от Курск можеше да бъдат спасени ама на руснака не искаше.
137
4
 
1
 
! Отговори
НАСА до 142 преди 12 години
Не бе, не че "не признавам" - просто уточнявам фактите - само когато са сбъркани.
136
4
 
2
 
! Отговори
НАСА до 140 преди 12 години
Тцъ, не става - това е голяма тежка конструкция с голям обем въздух и разлики в налягането - трябва отделно помещение/помещения - практически нова концепция. Мислели са за следващото поколение, то пък не дойде...
135
0
 
6
 
! Отговори
що се излагаш? преди 12 години
И що тъй бе Наско от НАСА? По-католици от папата станахме,а? По-големи американци от американците. Те и англичаните признават приоритета на руската станция Салют-1. Да,ама ти не го признаваш. Сметка без кръчмаря за британците и американците. Те са съгласни,ти-не си. Царят дава,пъдарят не дава. Нали ти казах,че се излагаш! Още като писа преди месец, за Луноход-1 и "четиринайсетте" му дни работа.
134
2
 
4
 
! Отговори
до 139 преди 12 години
К'во да схван?Ти *** ли си?Както казах, инженерите са можели да помислят още много преди това каков да направят за да има изход за екипажа.Можело е просто да направят носовата част, която реално е единственото обитаемо място в нея, да се отделя, и оттам при свободен полет, екипажа да се ежектне.Имало е експерименти със изстребители и такива системи със цяла капсула вместо седалка.Ама щяло да стане по-скъпо, щяло да стане по тежко.Еми толкова им е пукало всъщност.
133
5
 
2
 
! Отговори
НАСА до 137 преди 12 години
Да, но нямаше спасително решение. Не можеш да сочиш с пръст другите, че нямат решение, ккогато и ти нямаш решение.Сега схвана ли?
132
0
 
4
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
А совалкат Буран е имала ежекторни седалки, по тази логика и SR-71 не би трябвало да има такива, но той има.При положение че при експлозията на Чаланджър, носовата част остава цяла и екипажа е бил жив, макар и в безсъзнание, не е било проблем да осигурят нещо в.Но явно на никой не му е пукало достатъчно.
131
2
 
8
 
! Отговори
До НАСЪ-та преди 12 години
Аве смени си името, че съ излагаш само......Руснаците не сложиха хора в Буран с официална мисия - пробен полет и дадоха урок на всички как се прави автоматичен полет от-до...И си свърши Бурана тайната работа дето имаше да я върши да покаже там нещо си на американците че те да се видят колко пари са похарчили напразно за нещо си....па ти лапай мухите и подскачай да доказваш нещо дето никой не го интересува.
130
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забавното е че тоя НАСА, пише простотии, които дори американци не съм виждал да пишат по форуми.Всъщност факта, че тука явно толкова "много" четат тая новина и коментират, просто прави неговите простотии още по забавни, все едно се опитва да докаже сам на себе си нещо.Ако може да отиде в nasaspaceflight и там да пробва да пише тези простотии, ще види колко бързо ще го насер*ът.Но така е в дупка като България, освен църкорещи мишки, какво друго?