"Союз" беше изстреляна от космодрума във Френска Гвиана

За първи път ракетата беше изстреляна извън пределите на бившия СССР
Обновена: 21 окт 2011 17:56 | 21 окт 2011 17:56,
177
"Союз" беше изстреляна от космодрума във Френска Гвиана
Снимка: ESA

От космодрума във Френска Гвиана днес за пръв път беше изстреляна руска ракета-носител - "Союз-СТ-Б", информират ИТАР-ТАСС и АФП. С историческия старт в космоса ще бъдат изведени два спътника от европейската навигационна система "Галилео".

За пръв път прославилата се руска ракета-носител беше изстреляна извън пределите на бившия Съветски съюз. "Союз-СТ-Б" получава допълнителна "помощ" от стартовата площадка във Френска Гвиана, благодарение на въртенето на Земята, което е много по-голямо в областта на екватора, отколкото при космодрумите Плесецк в Русия и Байконур в Казахстан. "Ефектът на прашката" увеличава значително полезния товар на ракетата-носител.

С днешния старт в кръгова орбита на 23 километра височина се извеждат два европейски спътника за глобално позициониране "Галилео", всеки тежащ по 700 килограма. Това би било невъзможно от космодрума в Байконур. Ракетата-носител "Союз" е един от ветераните в космическите изследвания и има зад гърба си 1776 изстрелвания, припомня АФП.

Космическите апарати ще застанат на кръгова околоземна орбита на височина 23 200 км и наклон 54,7 градуса 3 часа и 49 минути след старта, осъществен в 13.30 часа българско време, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
6
 
2
 
! Отговори
НАСА до 128 преди 12 години
Ежекторни седалки може само в най-началната фаза на старт - както руската система - но совалката няма проблем в най-начална фаза. А по-нагоре трябва цялата кабина да се отдели, което при огромен кораб като совалката е много сложно и тежко - затова се отказаха. А руснаците дори не сложиха хора в техния Буран, камо ли да ги спасяват - какво повече са постигнали в подобна ситуация - нищо.
128
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИДИОТЧЕ НАРИЧАЩО СЕ НАСА. ЩОМ СОВАЛКАТА КОЛУМБИЯ ИЗГОРЯ И Е РАЗРУШЕНА,ЗНАЧИ НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА ТАКАВА СОВАЛКА И НЕ Е ПЪРВАТА СОВАЛКА НА АМЕРИКА,ТОВА ЛИ ИСКАШ ДА КАЖЕШ? МИ ИЗПРАТИ ЕДНО ПИСМО ДО НАСА С ТОВА МАЛОУМИЕ. СПОРЕД ВЕСТНИЦИТЕ ПРЕЗИДЕНТА НИКСЪН Е ИМАЛ ПОДГОТВЕНА ТРАУРНА РЕЧ ЗА АСТРОНАВТИТЕ ОТ АПОЛО-1 В СЛУЧАЙ ЧЕ ЗАГИНАТ. РУСНАЦИТЕ ОТ СЪЮЗ-11 НЕ ЗАГИНАХА НАД кАНАВЕРАЛ СЕКУНДИ СЛЕД СТАРТА ИЛИ В КОСМОСА,КАКТО ЕДВА НЕ СТАНА С АПОЛ-13. КОРАБЪТ ИМ СЕ ПРИЗЕМИ ЦЯЛ. АКО ИМАХА СКАФАНДРИ щЯХА ДА СА ЖИ
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
122 И не са милиони умрели от глад. Аз просяци и клошари преди 1989 година не съм виждал .Глад има сега. ДА, ПРИ КАПИТАЛИЗМА ИМА МАСОВ ГЛАД НА ХОРАТА. ХРОНИЧНО НЕДОХРАНВАНЕ,ИНФЛАЦИЯ,ДЪЛГОВЕ КЪМ БАНКИ И КРЕДИТОРИ,КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО ЗАРАДИ ТИЯ ДЪЛГОВЕ,БАНДИТИ ПО УЛИЦИТЕ НА КОИТО НИКОЙ НИЩО НЕ ПРАВИ.
126
6
 
0
 
! Отговори
НАСА до 117 преди 12 години
Точно - 4 юли 1974 г. първата успешна мисия Солют.Ама не знаех, че и следващата е била провал - те са били много зле бе - тоя юли явно е бил страшен късмет.
125
5
 
0
 
! Отговори
НАСА до 120 преди 12 години
Да, ама ако си бяха изпипали нещата да не загиват, можеха да се забавят повече от Скайлаб - не може да броиш че са първи, а да не броиш че са загинали, защото двете работи са свързани.
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А това колко американците и руснаците ги интересува живота на екипажите, може да се съди по това как, совалките поначало трябвало да имат пълно осугуряване за екипажа, включително и ежекторни седалки, но накрая не слагат нищо.Крайния резултат е че дори когато екипажа е можел да оцелее(Чалнджър, при който екипажа остава жив във носовата част до момента на падането в океана) накрая умира.Летящ ковчег.При Съюзите първите загуби водят до подобрения в дизайна, като след това не е имало други мъртви.
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А Скайлаб, от 6-те години в орбита, работи с екипаж само 1, и защото няма двигатели впоследствие, изгаря в атмосферата.Междувременно станциите Салют са тези в които се извършват всички важни екперименти с които се осигурява дълъг престой, както и развитието на дизайна който в последствие дава начало и на станция Мир, която лети 15 години.През цялото това време американците само седят и гледат, като накрая молят ако може да идат на Мир.И всичко което те знаят, е всъщност руски опит.
122
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И на марс са им такива успехите стига сондата работи секунди срещу тези работили години на НАСА и го водят за успех.
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ *** КОЛКО СТРУВА ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ? ЗАЩО БРОЯТ ЗА АСТРОНАВТИ ЗАГИНАЛИТЕ С ЧАЛЪНДЖЪР ЩОМ ПОЛЕТА ИМ БЕШЕ БРОЕНИ СЕКУНДИ НАД КОСМОДРУМА? И НЕ СА СТИГНАЛИ ЗАГИНАЛИ,А ЗАГИВАТ В ПРОЦЕСА НА ПРИЗЕМЯВАНЕТО ,КОЙТО Е РИСКОВ И СЕГА. ВИДЯХМЕ ОТ КОЛУМБИЯ ЧЕ РИСКА Е ОГРОМЕН. ТАКА БЕШЕ И С ПЪРВИТЕ АМЕРИКАНСКИ КОРАБИ МЕРКУРИЙ, ЧИИТО АСТРОНАВТИ ЕДВА НЕ ЗАГИНАХА ИЛИ УДАВИХА. ЗАЩО НЕ КАЖЕШ НА АМЕРИКАНЦИТЕ,ЧЕ ОТ КОЛУМБИЯ НЕ СА ЛЕТЕЛИ ОКОЛО ЗЕМЯТА. ЕДИН ЗДРАВ ПЕРДАХ ЩЕ ТИ МЕТНАТ ЯНКИТЕ
120
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те това са успехите на русия стигнали загинали, ама го броят за успех щото са стигнали. Толкова струва човешкия живот за руските ***. Трябваше да правят хора на луната нищо, че да се *** няма да могат да ги върнат поне руски крак ще е стъпвал там. Ай ай ай много се изложиха пак пияните комунисти. Милиони оставени да умрат от глад, ама какво пък оставени са от техните, а не са убити от чуждите. Стигнали ама умрели, е щом са стигнали успешна е мисията.
119
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
119 Не съм чукундир. не съм от село и не съм от тях за твое съжаление. Ти си един от тях.щом дядовците ти да оряли с волове за жълти стотинки и са носили свински *** на краката,а на теб ти е жал за старото село от едно време и хулиш градовете. Значи си ***.
118
1
 
3
 
! Отговори
ЗА псевдо НАСА преди 12 години
ПЪРВАТА УСПЕШНА СТНАЦИЯ Е САЛЮТ-1 ПРЕЗ 1971 ГОДИНА. ЕКИПАЖЪТ Е РАБОТИЛ НА НЕЯ НЕ ЕДНО ДЕНОНОщИЕ ,А 23 . тОВА,ЧЕ Е ЗАГИНАЛ НЕ ПРОМЕНЯ НЕщАТА. ЗАГИНАЛ Е ПРИ ЗАВРЪщАНЕТО, СЛЕД КАТО Е ИЗПЪЛНИЛ ПОЛЕТА СИ. ТОВА ЧЕ КОЛУМБИЯ ИЗГОРЯ ПРИ ПРИЗЕМЯВАНЕТО СИ НЕ ОЗНАЧВА,ЧЕ ИЛАН РАМОН НЕ Е ПЪРВИЯТ АСТРОНАВТ НА ИЗРАЕЛ И НЕ Е ПЪРВИЯТ ЛЕТЯЛ ОКОЛО ЗЕМЯТА. тОВА,ЧЕ АСТРОНАВТИТЕ ОТ АПОЛО-13 ЕДВА НЕ ЗАГИНАХА,НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ НЯМАТ ПОЛЕТ ОКООО ЛУНАТА. МНОГО СИ ***,ПРОСТО МНОГО!! СПРИ,НЕ СИ ПОКАЗВАЙ ТЪПОТИЯТА ПРЕД ХОРАТА!
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те някои хора 118 са избягали от селото, но селото не е избягало от тях личиш си просто.
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
113 Даа,то пък един градски начин на живот! На село сме си най-добре нали? Като сме ***-чукундури! Разбрала *** от бистра вода!
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Салют-3 (ОПС-2) е космическа станция от съветската програма Салют. Станцията тежаща 18,5 тона е изведена на орбита с ракета "Протон" на 25 юни 1974 г. Това е втората военна станция тип Алмаз, която този път е изстреляна успешно, за разлика от Салют-2 (ОПС-1) преди това. Параметри на орбитата: перигей - 213 км, апогей 253 км, наклон 51,6.Станцията се намира на височина от 219 до 270 km в началото, а по-късно варира от 268 до 272 km, което е окончателната височина. Станцията има два слънчеви панела прикрепени за основата и подвижен модул за връщане на материали и експерименти на Земята. Само един екипаж от трите планирани успява да се скачи със станцията и да прекара време на нея. Той е доставен с кораба Союз 14 (в състав командир полковник Павел Попович и бординженер подполковник Юрий Артюхин) на 4 юли 1974 г. За 15 дни те изпълняват програмата си.След него трябва да пристигне Союз 15 (с екипаж командир подполковник Генадий Сарафанов и бординженер полковник-инженер Лев Дьомин) който обаче не успява да се скачи поради неизправност в системата за сближаване и стиковка "Игла". Въпреки всичко станцията е успешна. На 23 септември възвръщаема капсула доставя на земята фотоленти и други материали. По команда от центъра за управление на полетите (ЦУП) Салют-3 навлиза обратно в атмосферата на планетата на 25 януари 1975 г.
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Салют-2 (ОПС-1) е съветска космическа станция, изстреляна на 4 април, 1973 г. по програмата за военни орбитални пилотирани станции на СССРАлмаз. Станцията тежи 18,5 тона. Изведена е на орбита с ракета-носител Протон-К от космодрума Байконур. Параметри на орбитата: перигей -216 км, апогей 248 км, наклон 51,6. На 11 април само 11 дни след изстрелването се случва инцидент и четири слънчеви панела са разрушени, Салют-2 губи цялото си електрозахранване. На 13-я ден от полета става разхерметизация на станцията, а на 25 април прекъсва получаването на телеметрична информациия от борда ѝ След 54 дни в орбита,станцията навлиза обратно в атмосферата на 28 май 1973 г. и пада в океана около Австралия.
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Салют-1 (ДОС 1) е първата орбитална станция Салют и първата създадена от човек космическа станция. Изстреляна е на 19 април 1971 г. Първият ѝ екипаж е изстрелян със Союз-10, но не успява да се скачи заради проблем със скачващия механизъм.Вторият екипаж на станцията е изстрелян със Союз-11 и остава на борда на станцията 23 денонощия. За съжаление една от клапите за изравняване на налягането в кораба Союз-11 се е отворила преди екипажа да се върне на Земята убивайки и тримата космонавта.Салют-1 навлиза обратно в атмосферата на Земята на 11 октомври 1971 г. и е потопена в Тихия океан.
112
5
 
0
 
! Отговори
НАСА до 108 преди 12 години
Загинаха заради отворен клапан, заради бързане, слаба подготовка и мърлява модификация на капсулата за да се напасне на дефектния шлюз на Салют, заради който първия път не можаха да влязат.Нали все гледат да са първи... ама все на късмет не става... Но за тях човешкия живот не е много, така че си го позволяват... Корольов казвал, че не иска страхливци в екипа... Въпрос на манталитет...Първият успешен Салют е 1974г - на 5тия опит.Скайлаб не знам какви проблеми е имал. Но явно и ти не знаеш))
111
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da 111 Русия пороби българия с машините си хах то па едни машини, два дни орат три дни ги ремонтират, с модерен градски начин на живот то па едно модерно нещо са панелките да не ти разправям. Електричеството в България не е внесено от Руснаците очевадно не си запознат по темата. Няма държава която да е била под руско влиание и да е прокопсала. Това си е факт от световната история.
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АМЕРИКАНКСКАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ СКАЙЛАБ Е ИЗВЕДЕНА НА 14 МАЙ 1973 Г, ДВЕ ГОДИНИ СЛЕД РУСКАТА САЛЮТ-1. ПЪРВИЯТ ЕКИПАЖ Я ПОСЕЩАВА ЕДВА НА 25 МАЙ