Бъдещето. Слънчеви кораби!

Учени разработиха дирижабли, захранвани от слънчева енергия
Обновена: 31 окт 2011 15:00 | 28 окт 2011 10:48,
41

Изображение: Solar Ship

 

Канадски инженери разработиха серия от три дирижабъла, захранвани от слънчева енергия. Производителят Solar Ship е извършил първия тест на прототипа на необикновения летателен апарат.

Машината представлява нещо между балон с хелий и летящо крило, съобщи Мембрана.ру. Формата не е избрана случайно. От Solar Ship са решили, че машините ще бъдат хибриди, при които 50% от подемната сила ще се осигуряват от аеродинамичните свойства на корпуса, а останалите 50% – от хелия.

Идеята на създателите е "слънчевите кораби“ да могат да доставят лекарства в отдалечени африкански райони, където няма прокарани пътища, като и да бъдат в помощ на биолозите, които изучават животните в естествената им среда. В райони на стихийни бедствия "слънчевите кораби" биха били безотказен транспорт за спасителите.

В случай на лошо време на борда на машината ще има акумулатори, които ще й позволят да остане дълго време във въздуха. Единственото ограничение в продължителността на работата на "слънчевия кораб" би била физическата издържливост на пилота, уверяват от компанията производител.

Първият вариант на слънчевия кораб е най-малък и се нарича Caracal. Той ще може да поеме 150 кг товар, ако е на слънчева енергия, и 750 кг, ако бъде с допълнителен двигател, работещ с гориво (какъв точно вид гориво, не е уточнено). Максималната му скорост ще бъде 60 и 120 км/ч, в зависимост от двигателя.

Корабът би трябвало да може да изминава 500 км на ден.

Вторият апарат, който е и по-голям, е наречен Chui. Той ще може да "носи" до 2,5 тона товар и да развива скорост от 100 км/ч.

Третият модел е най-сложен и грандиозен по своя замисъл. Наименованието му е Nanuq. Като цяло прилича на по-малките си "събратя", но параметрите му са товароносимост до 30 тона и скорост до 120 км/ч. Тук продължителността на полета ще бъде неограничена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
ssa преди 12 години
...който трудно може да се симулира без грешки дори и от суперкомпютър.А относно слънчевата енергия - днес сме съумели да оползотворим смешно малка част от нея, но щом една енергия съществува, значи рано или късно може да бъде усвоена ефективно.
40
0
 
5
 
! Отговори
ssa преди 12 години
"Небесните господари" е един изключително мрачен и подтискащ роман. Дори и така нареченият хепиенд ми изглежда като изваден от деветия кръг на дантевия ад. Хора, успокойте се. Бъдещето на човечеството няма да е леко, но в крайна сметка всичко ще се промени към по-добро. Сюжетите на днешните книги и филми са плод единствено на ограниченото (дори и ако автора е гениален) виждане на един човек (или няколко, ако са екип), а развитието на една цивилизация е изключително сложен и непредвидим процес...
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Високо, високо над дървените глави и злободневието :) Ето затова плащат милионерите за една минута в Космоса, други пък правят същото в манастири на разни религии.
38
1
 
6
 
! Отговори
ttt преди 12 години
Прочетете малко за дирижаблите... имат си предимства! Колкото до кирилицата - най-великото й предимство е "КАКВОТО ЧУВАШ-ТОВА ПИШЕШ и КАКВОТО ВИЖДАШ-ТОВА КАЗВАШ" - виждал съм американчета в България(мормони) които пишат английски думи с кирилица за да се уточнят ПОМЕЖДУ СИ за какво си говорят на английски - това е великото на кирилицата! Глаголически, кирилски или латински букви - не е от значение. Същността е един символ - един звук!!! еднозначно!!!. Това е великото!
37
0
 
8
 
! Отговори
пак аз преди 12 години
това започва да ми прилича на оная книжка "Небесните господари". Страхотна фантастика!
36
3
 
1
 
! Отговори
5552 преди 12 години
Сега остава да започнат катастрофи и във въздуха...
35
1
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Ей затова навремето сме били все под робство.Заради такива като теб - чуждопоклонници и безотечественици.Пфууууууууууу
34
19
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
"Кирил и Методий са направили едно абсолютно НИЩО."Така е. Но дано не го казваш само защото са гърци.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Слънчеви кораби" да се чете "Светлинни кораби"
32
0
 
8
 
! Отговори
Sgt.Hale преди 12 години
Учените чак сега са прочели трилогията "небесните господари"
31
0
 
5
 
! Отговори
:) преди 12 години
има хляб, по-бърз от кораб, който е най-евтиния транспорт, и по-евтино... идеално
30
0
 
10
 
! Отговори
А.В.Торът преди 12 години
Който си има дирижабъл, да си му бере грижата :) Не, сериозно - това е изключително перспективна идея, дано й дадат възможност да се развие, а не като водородните автомобили да изпадне в девета глуха.
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А най-сигурното и икономично би било малък ядрен реактор на борда.Би бил голям колкото малък бойлер би произвеждал енергия достатъчна за десетки самолети пък камо ли за един кораб.Никога няма да се презарежда по подобие на съвременните кораби,Дори и при евентуална катастрофа би останал относително цял.Трябва само да понапреднат технологиите.
28
2
 
1
 
! Отговори
do 11 преди 12 години
Za6toto az sym otbyde6teto i karam na prydliw internet :D
27
2
 
4
 
! Отговори
do 22 преди 12 години
Hajde kaji na6a ka4estwena tehnika. Slepiq patroitizym ni6to nqma da ti donese, oswen makedonsko samo4uwstwie. Utre 6te twyrdi6, 4e majmunite sa progoworili na bylgarski. Neweja, takawa.
26
1
 
16
 
! Отговори
botox преди 12 години
Прекрасно решение. Изглежда евтино, лесно за поддръжка, крайно икономично. Действително и на мен не ми вдъхва особена стабилност, но вероятно са го измислили. При едно солидно производство така може да се сгъсти трафика на тея джаджи, че ежечасно да пристигат товари. При това може да са напълно безпилотни. Дано да изчистят и доработят концепцията.
25
1
 
7
 
! Отговори
Маке преди 12 години
Добре че бяха братя Монголфиеровски да поставят основите.
24
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност, пичове, Кирил и Методий са направили едно абсолютно НИЩО. Ама нищичко не са направили! Единият измислил глаголицата, която няма нищо общо с днешната кирилица. А днешната кирилица никой не знае откъде е произлязла. Дори се предполага, че се използвала преди Кирил и Методий.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
10, то и евреите докато са нямали държава са измисляли всичко в чужбина, но това не им пречи днес да са горди от сънародниците си. А днес, въпреки, че имат държава, по-голямата част от успелите евреи пак са в чужбина, но другите евреи продължават да ги подкрепят, а не да ги отхвърлят заради това, че не са в Израел.
22
5
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 12 години
Е, и на *** п*чката е нашенско производство, но оплаквания - няма!