Google се намесва на телевизионния пазар

Американският концерн обяви пускането на повече от 100 видеоканала
Обновена: 31 окт 2011 10:44 | 31 окт 2011 10:44,
2
Google се намесва на телевизионния пазар
Снимка: Reuters

Със своята видео платформа YouTube интернет концернът Google планира да се намеси по-решително на телевизионния пазар. YouTube обяви пускането на повече от 100 видео канала, които ще бъдат достъпни от целия свят.

За да бъде по-добре гледана програмата и на телевизорите, концернът обнови своя софтуер Google TV, който досега бе интегриран само на устройствата от марката Sony, предаде DPA. Google говори за милиони канали, които могат да възникнат с течение на времето.

При представените вече канали на YouTube основната точка е върху музиката, лайфстайл новините, свободното време и спорта от САЩ. Концернът успя да спечели за свое лице Мадона, която ще се изявява по канал, посветен на различни видове танци. Бившата баскетболна звезда Шакил О'Нийл пък ще води комедийна програма.

Новите канали на YouTube ще стартират един по един от ноември до началото на следващата година. Стартът беше дългоочакван, защото от седмици по темата имаше медийни спекулации.

При актуализацията на Google TV преди всичко трябва да бъде улеснено управлението, а също и да бъде подобрена картината на телевизора. Google представи първата версия на софтуера, който трябва да свързва телевизионно и интернет съдържание, преди около година.

Успехът й обаче не беше голям, преди всичко заради това, че много потребители намираха управлението за твърде сложно. Сега повече приложения трябва да донесат и повече функции, като например да информира спортните фенове, ако пропускат нещо интересно.

В началото на разработването на Google TV според публикации в медиите интернет концернът е преговарял с телевизии и продуцентски фирми. Те обаче са отказвали споразумения, защото са се притеснявали да не попречат на сегашния си бизнес модел, който се базира на реклама или такси от абонамент.

Още по темата
Телевизията е един от браншовете, които до този момент бяха най-малко променени от интернет. Техническата база обаче е налична – все повече телевизори имат техническата възможност за браузване.

И конкурентът на Google – Apple, работи по свой модел телевизор, но е избрал различен фокус. Според информация на New York Times през 2013 г. на пазарите може да се появи телевизор на Apple, който да бъде управляван с гласови команди.

Наскоро починалият съосновател на компанията Стив Джобс е цитиран в биографичната му книга да казва, че иска да промени радикално телевизионните устройства. До този момент по отношение на съдържанието Apple залага на сътрудничество с продуценти, които предлагат съдържанието си за сваляне чрез платформата iTunes.

Още технологични новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: googleYouTubeтелевизия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
тз преди 12 години
kuv ivan kostov be *** prost selqnin
1
2
 
0
 
! Отговори
Време Е преди 12 години
А бившият премиер на България - Иван Костов какво ще води и лице на какво ще е?