Китай изстреля безпилотен космически кораб

"Вълшебният кораб" тежи 8 тона и има 3 модула
Обновена: 1 ное 2011 09:56 | 1 ное 2011 09:56,
23
Китай изстреля безпилотен космически кораб
Снимка: Reuters

Китайският безпилотен космически кораб Шънчжоу 8 беше изстрелян в 5.58 часа местно време от космодрума на китайския космически център Цзюцюан близо до пустинята Гоби в северозападната част на страната, съобщи Ройтерс.

Апаратът полетя с ракетата-носител Чанчжен 2Ф. Безпилотният космически кораб ще се скачи с с безпилотния космически модул Тянгун 1, който беше успешно изведен в орбита на 28 септември тази година.

Корабът и модулът ще останат скачени около 12 дни. После ще има разкачване и Шънчжоу 8 ще "изрепетира" отново скачването с модула, преди да се разкачи окончателно от него.

След това капсулата му за завръщане на земята ще навлезе в земната атмосфера и ще се приземи на 17 ноември, обявиха от китайското Управление за пилотирани космически полети.

От своя страна мисията на модула Тянгун 1 ще продължи две години. По план китайски астронавти ще го посетят  два пъти следващата година. Те ще пътуват до там с корабите Шънчжоу 9 и 10. Те са проектирани така, че да оформят мини космическа станция, когато се качат с модула Тянгун 1.

През 2003 г. Китай стана третата страна в света, която прати астронавти в космоса след Русия и САЩ и оттогава  амбициите на Пекин за космически подвизи стават все по-големи.

Догодина Китай има намерение да изпрати първата си жена астронавт в космоса. Пекин има намерение да построи своя собствена космическа станция, която да излети и заработи през 2020 г.

На борда на Шънчжоу 8 има чип, с текстови и видео желания на деца и младежи от цял Китай, предаде ДПА.

"Надявам се, че всички космически кораби ще имат нова функция да събират боклуците в космоса и да ги рециклират или унищожават", се казва в едно от посланията-мечти, което се намира сега на борда на Шънчжоу 8.

"Нека да използваме Луната, за да осветяваме нашите улични лампи", гласи друго послание, визиращо  най-вероятно възможността на Луната да се добива изотопа хелий 3, който може да се използва за ядрен синтез на нашата планета и за източник на енергия.

След като капсулата за завръщане на Шънчжоу 8 се приземи на 17 ноември, авторите на всички послания-мечти пътували на борда й, ще получат специален сертификат от китайската космическа агенция.

Поетично, изстрелването на кораба Шънчжоу 8 към безпилотния космически модул Тянгун 1 може да се нарече
пътуване на Вълшебния кораб до Райския дворец, отбелязва ДПА.

Така се превеждат от китайски думите "шънчжоу" и "тянгун". Вълшебният кораб ще се скачи с Райския дворец след два дни, очакват китайските космически експерти.

Вълшебният кораб тежи 8 тона и има 3 модула - модул за завръщане на земята, орбитален модул и захранващ модул. Райският дворец има 2 модула. Захранващият модул контролира космическия му полет. Работният модул съдържа оборудване за експерименти в космоса и има 15 кубични метра пространство за подслоняване на най-много трима астронавти.

Китайската космическа програма се държи под око от китайската Комунистическа партия и от китайската Народна армия, оглавявани и двете от президента Ху Цзинтао.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Шънчжоу 8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха... В текста става дума за китайски ракети, а нашите *** си говорят за турци. Браво...
22
1
 
5
 
! Отговори
ttt преди 12 години
Баща ми беше 2 години в Китай - извън икономическите зони е КОМУНИЗЪМ !!! Не стана ясно какво се коментира за КОСМОС и Турция ??? Да ми кажат името на турски астронавт- може да даде компетентно мнение??? Аз мога да ви кажа двама български! Престанете с глупостите! Дали системата е комунизъм, фашизъм или демокрация няма значение за науката и напредъка. Немците бяха доста напред (460 км. височина - КОСМОС) и фон Браун направи ракетите на американците ... Какво от това?
21
1
 
5
 
! Отговори
xj преди 12 години
"През 2003 г. Китай стана третата страна в света, която прати астронавти в космоса..."Помощ за нюз-а...китайците в космоса се казват "тайконавти", а не астронавти или космонавти! :)
20
8
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
аххх иска ти се :) Турция е 80 млн....с 12 млн. кюрди...направи си сметката колко са Турците в Турция...над 60 млн. :) а България как е??????7 млн я има я няма и 1,5 млн ***....и още 1 млн етнически Турци...колко сте бе РОБ?????в собствената си държава сте вече под 5 млн.....кво я мислиш Турция??????Турция има 60 млн. етнически Турци с средна възраст на населението 20 год....България 5 млн етнически Българи с средна възраст 42 год....и ти имаш нахалството да се изсказваш на тая тема...аре скрий се бе РАЯЯ...робско мислене имаш и с робско мислене ще си останеш...
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Нека да използваме Луната, за да осветяваме нашите улични лампи" - нека и ние подемем този лозунг. Особено защото напоследък, ако не е Луната, и по градските улици ще бъде доста тъмно... За хелий 3 не знам, ама за нормалната лунна светлина - тя е по-силна от уличното осветление.
18
3
 
4
 
! Отговори
Fearless___ преди 12 години
Хамериканчетата сигурно сълзи им потичат като гледат това изстрелване.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
света стана 7 милиарда, а турци роди 26 милионния си кюрд :Д
16
7
 
1
 
! Отговори
АШИМ преди 12 години
до1.... Българин роди,прасе аномалия. Преспал с магаре!!!
15
5
 
12
 
! Отговори
... преди 12 години
Китайците може да копират технологии и т.н както сте коментирали по долу...но има и друга гледна точка...в момента Китай "произвежда" около 300 000 - 400 000 инженера на година и то висококвалифицирани...а лидерите в тази област САЩ около 100 000...а колкото до Руснаците там нещата в последните години хич не са добре...Русия "вади" не повече от 30 000...което също е мн.важно защото всяка страна с ресурс и пари може да изтреля една ракета в космоса...важното е да има специалисти..................
14
6
 
1
 
! Отговори
do 7 преди 12 години
hybavo e 4ovek da moze da 4ete. Az yspiah da se nay4a kogato biah na 5 godini. Ti moze6 li ? Ako si sposoben i ti se 4ete na kosmo tehnologi4ni temi 4eti. I nedei da opiavash- vseki krade ot vseki.Tva samo nesposobnite da izmisliat ni6to sviastno go iztukvat.Razbira6 li 4ovek ne moze da predtendira6 za svetovna syper sila-lider i da 4aka6 niakoi da izmisli ne6to za da go otkradne6 i izkopira6 nekadurno predlagaiki po evtinia i neka4estven analog.Liderite nikoga ne sa vagoni.Razbira6 li me? ;)
13
6
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Турците тези опити ви ги правиха на вас в продължение на 500 години...я се замисли може пък пра дядо ти да е 1 заченал мъж от обрязаната ***...
12
0
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Точно така,самаъа идея на комунизма отрича диктата.Идеята е била властта да премине в ръцете на масите,както при демокрацията.Но както всяка хубава идея,остава хубава само на хартия:))
11
0
 
9
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Комунизъм никъде не е имало, имало е тоталитарни диктатури прикрити зад етикета ''комунизъм''! Къде се е работило според способностите и се е получавало според потребностите както изисква комунизма?
10
5
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 12 години
Нека си спомним, че китайците да измислили барута и приложението му! Че са направили първите ракети и т.н., да не изброявам всеизвестни неща. Бъдещето заслужено им принадлежи. Така, че "Мир-р-рно! За почест!". И не си гледейте само в опинците! И да не съм чул повече думичката "откраднато"!
9
4
 
17
 
! Отговори
До 4 преди 12 години
Китай и комунизъм!? Това е пълна глупост! Не възможно да има комунизъм в страна в която броя на милиардерите се удвоява почти всяка година. Пазарна икономика, частна собственост, свободно движение на капитали и т.н., все неща които са в тотален разрез с идеите на комунизма. В Китай има просто еднопартийно управление в условията на пазарна икономика.
8
3
 
16
 
! Отговори
До 7 преди 12 години
Абе приятел не излагай! Да не мислиш, че техническите нововъведение на която и да е страна се публикуват в нета? Китай има самостоятелна космическа програма, те изпратиха напълно сами човек в космоса - това са фактите и това е достойно за уважение постижение. Всеки копира и взаймства до колкото е възможно повече от споучливите постижения на конкурентите си, но е смешно да твърдиш, че китайци не са измисли нищо - напротив там се инвестира много в технологии.
7
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голямо постижение и същевременно никакво такова.Защо мисля така ли?Никакво е защото всичко е изкопирано /откраднато от руснаци европейци и американци.нямат никакво нововъведение дори и скапаните двигатели са на технологията copy/paste.Модула и станцията не искам да коментирам всеки който има желание може да чете в нета къф кошляк е.Накратко- тав са където американци и руснаци бяха през 60-те.На който му се чете да чете в нета.Всяка огромна страна може да прати 200 тона тенекия в космоса
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едва ли ще е безпилотенима толкова много китайци
5
3
 
5
 
! Отговори
някой преди 12 години
Така се превеждат от китайски думите "шънчжоу" и "тянгун". Вълшебният кораб ще се скачи с Райския дворец след два дни, очакват китайските космически експерти.Лев Андропов: "Компоненти. Американски компоненти, руски компоненти, всички са направени в Тайван!"Реплика от филма "Армагедон"!
4
14
 
20
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Китай опровергава мита ,че комунизма пречил на даден народ да се развива ! Който го може ,го може ! В Бг. какъвто и строй да дойде ,каквото и управление да дойде ,българите ще си останат българи в истинският смисъл на думата ,т.е. некадърници !