Китай изстреля безпилотен космически кораб

"Вълшебният кораб" тежи 8 тона и има 3 модула
Обновена: 1 ное 2011 09:56 | 1 ное 2011 09:56,
23
Китай изстреля безпилотен космически кораб
Снимка: Reuters

Китайският безпилотен космически кораб Шънчжоу 8 беше изстрелян в 5.58 часа местно време от космодрума на китайския космически център Цзюцюан близо до пустинята Гоби в северозападната част на страната, съобщи Ройтерс.

Апаратът полетя с ракетата-носител Чанчжен 2Ф. Безпилотният космически кораб ще се скачи с с безпилотния космически модул Тянгун 1, който беше успешно изведен в орбита на 28 септември тази година.

Корабът и модулът ще останат скачени около 12 дни. После ще има разкачване и Шънчжоу 8 ще "изрепетира" отново скачването с модула, преди да се разкачи окончателно от него.

След това капсулата му за завръщане на земята ще навлезе в земната атмосфера и ще се приземи на 17 ноември, обявиха от китайското Управление за пилотирани космически полети.

От своя страна мисията на модула Тянгун 1 ще продължи две години. По план китайски астронавти ще го посетят  два пъти следващата година. Те ще пътуват до там с корабите Шънчжоу 9 и 10. Те са проектирани така, че да оформят мини космическа станция, когато се качат с модула Тянгун 1.

През 2003 г. Китай стана третата страна в света, която прати астронавти в космоса след Русия и САЩ и оттогава  амбициите на Пекин за космически подвизи стават все по-големи.

Догодина Китай има намерение да изпрати първата си жена астронавт в космоса. Пекин има намерение да построи своя собствена космическа станция, която да излети и заработи през 2020 г.

На борда на Шънчжоу 8 има чип, с текстови и видео желания на деца и младежи от цял Китай, предаде ДПА.

"Надявам се, че всички космически кораби ще имат нова функция да събират боклуците в космоса и да ги рециклират или унищожават", се казва в едно от посланията-мечти, което се намира сега на борда на Шънчжоу 8.

"Нека да използваме Луната, за да осветяваме нашите улични лампи", гласи друго послание, визиращо  най-вероятно възможността на Луната да се добива изотопа хелий 3, който може да се използва за ядрен синтез на нашата планета и за източник на енергия.

След като капсулата за завръщане на Шънчжоу 8 се приземи на 17 ноември, авторите на всички послания-мечти пътували на борда й, ще получат специален сертификат от китайската космическа агенция.

Поетично, изстрелването на кораба Шънчжоу 8 към безпилотния космически модул Тянгун 1 може да се нарече
пътуване на Вълшебния кораб до Райския дворец, отбелязва ДПА.

Така се превеждат от китайски думите "шънчжоу" и "тянгун". Вълшебният кораб ще се скачи с Райския дворец след два дни, очакват китайските космически експерти.

Вълшебният кораб тежи 8 тона и има 3 модула - модул за завръщане на земята, орбитален модул и захранващ модул. Райският дворец има 2 модула. Захранващият модул контролира космическия му полет. Работният модул съдържа оборудване за експерименти в космоса и има 15 кубични метра пространство за подслоняване на най-много трима астронавти.

Китайската космическа програма се държи под око от китайската Комунистическа партия и от китайската Народна армия, оглавявани и двете от президента Ху Цзинтао.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Шънчжоу 8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бъдещето на космическите изледвания е на Тайконавтите! Учете китайски докато е време!
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
I v Bulgaria produljavat no neshto ne shte da se hvane
1
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а в турция опитите турчин да роди продължават