Android държи над половината пазар на смартфони

Броят на продадените устройства с Android за една година се е утроил
16 ное 2011 16:53,
46
Android държи над половината пазар на смартфони
Снимка: Reuters

През третото тримесечие на 2011 г. мобилната операционна система Android на Google държи 52,5% от световния пазар на смартфони. През същия период на 2010 г. Android е била инсталирана на 25,3% от всички смартфони. Броят на продадените устройства с Android за една година се е утроил от 20,5 млн. до 60,5 млн. броя, показват данни на анализаторската компания Gartner.

„Android е спечелил от много предложения на масовия пазар, слабата конкуренция и липсата на вълнуващи нови продукти с алтернативни операционни системи като Windows Phone 7 на Microsoft и Blackberry на Research In Motions", твърди Роберта Коза, старши анализатор в Gartner, цитирана от ZDNet.

А фактът, че някои потребители са изчаквали с новите си покупки заради пускането на iPhone 4S, се е отразил негативно на пазарния дял на iOS на Apple.

През третото тримесечие Apple е продал 17,3 млн. iPhone, с 28% повече на годишна база. Пазарният дял на компанията обаче спада с 1,6% до 15%. По този начин iOS е изместена и от Symbian, която си осигури дял от 16,9%.

Само преди година операционната система на Nokia бе лидер с 36,3%.

Освен Apple сред другите губещи са и Research In Motion и Microsoft. RIM загуби 4,4 пункта и сега има само 11%, а софтуерният гигант от Редмънд трябваше да се задоволи само с 1,9%, което е спад от 1,2 пункта. По този начин пазарният дял на Windows Phone падна дори под дела на операционната система на Samsung – Bada, която държи 2,2% от пазара.

Като цяло браншът отчита ръст от 42%. Между юли и септември 2011 г. са били продадени 115,2 млн. смартфона, а през същото тримесечие на миналата година – 81 млн.

Световният пазар на мобилни телефони нараства с 5,6% до 440,5 млн. устройства. С дял от 23,9% (спад от 3,3 пункта) Nokia остава водещ производител, следван от Samsung със 17,8% (ръст от 0,6 пункта).

Още технологични новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ Мариян:Щом 1000 пъти, тогава е безусловно вярно, в групата на манияците си :-)
40
0
 
4
 
! Отговори
Мариян преди 12 години
Наблюдателю,ти си болен мозък,и си за лудницата!!!Ще ти кажа само,че имам пари да платя не само Iphone 4s но и следващия модел който още не е излязъл накуп, но Android е 1000 пъти по добра и бърза OS!Galaxy S2 в комбинация с Android е най доброто до момента!!!!
39
0
 
5
 
! Отговори
djovani преди 12 години
А тъй като по-долу видях, че застъпниците на iOS изразяват мнението си 4-ката.... Има доста по-добри машинки, който използват ядро на Linux.... И от тази гледна точка давам пример с HTC Sansation, Incredible S, а да не говорим за Evo 3d... Не само като характеристики тези устройства са доста по-бързи и по-мощни от Iphone, а и в действителност работят доста по-добре!
38
0
 
4
 
! Отговори
djovani преди 12 години
Не дава значение при сравнение на двете системи, тъй като това е (лично според мен) грешка на пазарната икономика на apple. И естествено това е най-голямото предимство на android. Да на говорим от гледната точка на българина, че за iOS почтни няма хакнати приложения( и повярвайте причината за това , не е че немогат да се направят) което означава, че всичко трябва да се купува! Да сравнявате Android и iOS е, като да сравнявате Linux и MacOS! (а изхода от спора тук е пределно ясен)
37
0
 
4
 
! Отговори
djovani преди 12 години
Първото което е много тъпо да се сравнява android и apple , тъй като едното е операционна система а другото е фирма.... iOS е операционната система на apple! Пазарния дял на android се дължи на това, че те поддържат голямо разнообразие от телефони(т.е. са предпочитани от доста фирми). Но личното ми мнение е че е android е доста по добра операционна система сама по себе си, защото има доста по-голямо разнообразие от програми за него. Естественно че причаната за това е, че е по разпростаранен, но
36
1
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ 7:За кьорав, сакат, глух и *** е вече ясно:- "Android" продава- Apple печелиПричините за горното разпределение на труда са много и логични, маркетингът не играе особена роля за това (напомням, за всеки случай) :-)
35
2
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ 7:Надявам се, че си все-още здрав, тогава! :-)Обемът на пазара може да се определи в бройки, обемът може да се определи и с обща стойност на продадените бройки, както и с обща печалба от продажбите и всеки продавач има своя дял, по бройки, обща сума на продажбите, печалбаВсичко е толкова просто:- Android телефоните се продават все повече, защото се продават все по-евтини модели- Apple печели все по-вече, в сравнение с останалите производители, защото продава качествени и скъпи модели
34
0
 
1
 
! Отговори
7 преди 12 години
НаблюдателЕЕ, ако обичаш не пиши повече за неща, които не са ти ясни. Излагаш се и предизвикваш единствено смях. Но, хайде да те ограмотя малко. Обем на пазара представлява предполагаемо КОЛИЧЕСТВО БРОЙКИ, които могат да бъдат продадени на него. Пазарният дял е това, колко БРОЙКИ си продал. А за момчето благодаря, само че си закъснял с около 30 г да ми пишеш.
33
1
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ thaddeus:Интелигентните, като теб, предполагам, също защитават тезите си с линкове?Квалификацията ми по-долу е шеговита, в която има известна доза истина :-)
32
1
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ 7:Момче, ти български не разбираш ли или само от числа не разбираш?Да ти го обясня като за първокласници:- има различни критерии за пазарен для: по продадени бройки продукти, в случая - smartphones, по обща сума на продадените smartphones, по печалба от продадените smartphones и т.н.- пазарният дял на Android за последното тримесечие по БРОЙКИ smartphones, според източниците на статията, е 52.5%- пазарният дял на Apple по ПЕЧАЛБА за същия период и пазар е 52% (това не го пише горе)
31
0
 
3
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
@НаблюдателЕЕ"Известно е, че собствениците на Android спадат към две главни групи:- манияци- бедняци"Ти сериозно ли го твърдиш това, нещо факт да представиш, линк да прочетем това твое твърдение. Обикновенно по форумите, интелигентните хора защитават тезите си с линкове...А ти интелигентен ли си? Или поредния ***... е кой е фанатика тук, стане ли въпрос за ябълки пяна ти тече от устата...обсебен си човече...Овърклока е нещо от което не разбираш...
30
0
 
1
 
! Отговори
7 преди 12 години
Как сравняваш бройка със стойност и правиш изводи за пазарен дял, голям *** ще излезеш. Същите глупости като в другата статия пишеш.
29
0
 
1
 
! Отговори
7 преди 12 години
НаблюдателЕЕ спри да пишеш очевадни глупости- пазарния дял на Android (по брой продадени smartphones, даже няма да дискутираме на кого са продадени или предадени или активирани) e 52.5%. Трябва ли да спомена, че това е за сметка на евтините Android модели (Samsung, например, произвежда Android 136 модела)- пазарният дял на Apple (по печалба) е 52% (защото продават само висококачествени модели)Дано знанията по информатика не са като икономическите ти познания.
28
0
 
2
 
! Отговори
Ал преди 12 години
Motorola Atrix FTW.
27
2
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ Ех, Мариян-чо:Известно е, че собствениците на Android спадат към две главни групи:- манияци- бедняциЗа да сме съвсем наясно един със друг - към коя група се причисляваш? :-)
26
0
 
4
 
! Отговори
Мариян преди 12 години
Ей наблюдателю,след тази новина спри вече с тъпата ти ябълка,защото доказваш колко си ***!!!
25
2
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ thaddeus:Не си overclock-вам laptopa само защото не съм от тези, коити се опитват да разберат защо едно нещо ВСЕ-ОЩЕ работи :-)
24
3
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ 180:Бутоните за регулиране и изключване на звука, включване и изключване на телефона не са част от интерфейса на iOS, затова не ги броя.Какъв ти е телефона?По отношение на scroll-ването (например) в Android - няма обзор на Android smartphone, в който този проблем да не е описан. В същност, производителите на smartphones се опитват да компенсират тази неефективност на Android OS чрез по-бързи процесори и повече RAM, но досега не постигната гадката работа iOS.
23
1
 
3
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
НаблюдателЕЕНе овърклолваш лаптопа си, защото неможеш... маковете не позволяват клок, мазната ОС се дъни...повярвай правил съм опити... биосът няма такива функции
22
0
 
1
 
! Отговори
180 преди 12 години
iPhone 4S има 5 хардуеърни бутона ако трябва да бъдем точни. Моят Андроид има само 3 - on/off, който е и lock и 2 за усилване и намаляване на звука. И трита са с напълно предвидими функции. С двуядрен процесор просто няма къде да видиш лаг при андроида ми, там няма такова понятие. Колкото до Safari - въпрос на лично предпочитание. На мен ми е по-удобно Google да ми е интегриран в браузъра.