Kodak се готви да фалира

Процедурата ще позволи на компанията да продаде патенти при особен търг
Обновена: 5 яну 2012 16:00 | 5 яну 2012 15:53, Бойчо Попов
9
Kodak се готви да фалира
Снимка: Flickr

Американската компания Eastman Kodak се подготвя да обяви банкрут и да потърси от съда в САЩ защита от кредиторите си. Това ще се случи, ако не сполучат опитите на някогашния флагман на пазара на фотоапарати и ленти да продаде най-ценното си – няколко патента за дигитални технологии.

Информацията е на запознати със случващото се източници на Wall Street Journal, пожелали анонимност.

Доскоро икона в света на фотографията, сега Kodak се намира в тежки преговори с потенциални кредитори, които да осигурят около 1 млрд. долара финансиране. С него се очаква компанията да премине през процедурите по банкрут и да започне на чисто.

Според източниците на вестника подаването на документи по Глава 11 за защита при банкрут може да се случи още през този месец или в началото на следващия.

За момента говорителят на Eastman Kodak отстоява позиция, че компанията „не коментира пазарни слухове или спекулации”.

Ако Kodak потърси преминаване през процедурите на Глава 11, то компанията би трябвало да опита да продаде портфейл от 1100 патента чрез аукциони, организирани под надзора на съда.

Източниците на информацията посочват, че Kodak ще продължи да посреща задълженията си и да оперира както обикновено по време на съдебните процедури. Към момента в компанията са заети над 19 хил. служители, като засега не са обявени планове за съкращаване.

В настоящия момент от Kodak правят последни опити да продадат патентите си, което би предотвратило необходимостта от процедура по банкрут. Компанията със 131-годишна история обаче се подготвя за сценарий, при който няма да се стигне до сделка за патентите.

Още през ноември от Kodak предупредиха, че парите за финансиране на дейността на компанията ще свършат, ако патентите не бъдат продадени или ако не се намери кредитор.

Втората част на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Kodak
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Никола преди 12 години
В момента съдят Епъл и НТС за няколко патента, свързани с дигитална фотография. Като нищо може да си продадат скъпо портфолиото с патенти я на Майкрософт, я на Гугъл и да причинят тежки болки на хората с Ай'фон:)
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
очакваше се вече никой не купува ленти за старите фотоапарати
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами ще тръгнат да фалира разбира се тя конкуренцията стаба убийствена
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е като продадат патенти ще спечелят някой долар и ще си върнат дълговете, после юе уволнят половината служители и готово. следващият
5
1
 
2
 
! Отговори
facepalm преди 12 години
кой подяволите се готви да фалира?!? Какво е това заглавие, какво е това чудо... Хора след като помогнем на Веселин Маринов да пее, да помогнем и на Нюза с нещо? Много ме е жал вече...
4
8
 
7
 
! Отговори
айфон преди 12 години
да се гови нокиа
3
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Доскоро икона в света на фотографията"По-скоро "отдавна бяха икона в фотографията"... ама също така отдавна не са НИЩО Стажа на Дянков е била там... то е ясно защо ще фалират. Представете си пък ако е и работил ... УЖАСТ!
2
13
 
13
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
///Kodak се готви да фалира///.........ПРАЩАМЕ ВИ ДЯНКОВ С ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ ДА ВИ СПАСИ
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е като не инвестираш и не вкарваш иновации в новите технологии и бъдещо развитие, някой друг го прави и те поглъща или директно елиминира.