Samsung се циментира на първото място

Корейците надминаха очакванията за приходи и печалба
6 яну 2012 10:27, Бойчо Попов
52
Samsung се циментира на първото място
Снимка: Reuters

Електронният гигант Samsung циментира позицията си на лидер на пазара на смартфони с неочаквано добри финансови резултати.

В петък корейската компания обяви прогнозата си за четвъртото тримесечие, която надхвърля очакванията на анализаторите и по отношение на печалбата, и що се отнася до приходите от продажби.

Водещ двигател за ръста на печалбата в размер на 73% спрямо предходната година са рекордни продажби на високотехнологичните мобилни телефони, като концернът е успял да продаде 35 млн. устройства.

Така в този сегмент Samsung изпреварва значително американския си конкурент Apple и остава най-големият технологичен концерн в света, що се отнася до приходите.

Между октомври и декември Samsung очаква оперативна печалба в размер на около 3,5 млрд. евро. Това може да се окаже най-високата печалба в историята на концерна.

Приходите се очаква да са около 31 млрд. евро и по този начин също надминават значително очакванията. В края на януари Samsung ще представи детайлираните си финансови данни.

Експертите наистина очакваха силно представяне. В действителност Samsung се бори със слабия пазар на чиповете за памет, където компанията също е световен лидер. Но пък клиентите са били убедени от смартфоните на корейците. Тук конкуренти, като HTC, Nokia и Research in Motion не успяха да се наложат с последните си устройства. Samsung изненада пазарите с неочаквано добри данни и за третото тримесечие. Тогава корейците надминаха Apple по отношение на смартфоните.

Samsung прави добър бизнес и по отношение на компютърните чипове за мобилна употреба и високопроизводителни OLED дисплеи. И Apple е важен клиент на Samsung: Калифорнийците вграждат чипове на Samsung в iPhone и в iPad.

Същевременно двата концерна спорят пред многобройни съдилища за различни патенти. Samsung не може да продава засегнатите устройства в някои страни, сред които и Германия.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 12 години
и да не забраваме че в топ 10 на най-ненадежните телефони 6 са на Самсунг! Кофти но факт!
44
0
 
1
 
! Отговори
shit преди 12 години
До номер 29!Отвори apple цъкни на продукти и виж точно колко 1 - 2 артикула продават + софтуер. Специално внимание обръщам на това, че Епъл използват периферия, която е само и единствено за Епъл продукти.Пример: Макбук > мак маус > мак рутер > мак слушалки. Задължително трябва да се използва точно тази периферия, защото с друга - не работи.Сиреч - Епъл те задължават да купуваш само и единствено техни продукти. Тази закономерност не се наблюдава при Самсунг и може да ползваш слушалки Нока
43
0
 
6
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
Наблюдателче, а отчиташ бли печалбите на Самсунг от продажбите на Епъл? Пак ли да ти повторим че голяма част от джаджите на Епъл са отвътре всъщност Самсунг?А че афторчето на статията е айзомби като тебе си пролича от последното изречение:"Samsung не може да продава засегнатите устройства в някои страни, сред които и Германия."Което е меко казано брадата лъжа!
42
0
 
11
 
! Отговори
Bobi преди 12 години
Хубаво е да има конкуренция, колкото по голяма е тя толкова по добре. Аз ползвам марката Sony Ericsson, доволен съм от телефона. Незнам колко голям технологичен гигант е Sony, все пак е Японска компания, но знам че телефонът които съм закупил ми допада като цена и екстри. Ако трябваше да купувам акции, или да съм акционер тогава и аз щях да споря толкова много. За мен телефонът е за да ми върши работа, а не както е поговорката "на гол тумбак чивте пищови"
41
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Samsung са мярка за качество.Вижте само Galaxy S2
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
38 ти си наблюдателя ха ха ха !При мен вичко е Samsung и работи вече 10 години без засечка!!!И винаги ще е Samsung до края на живота!!!Със здраве!!!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наблюдател там е работата, че мерцедес и бмв имат печалба колкото опел защото продават по качествена стока и от по малко бройки, а огризката продава една марка нищо повече, а имат много повече от тия които продават много повече бройка ти сметни кой работи на по голяма надценка :)
38
14
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
каквото самсунг съм имал съм се заричал повече да не си купувам нищо от тях. Последното беше телефон Д900 който беше трагедия, накрая го ударих и го спуках и го подарих..... Единствения пък когато съм имал телефон самсунг.Ами монитора дето уж тринитрон изкривяваше образа от топлината. И кво ли не дето е самсунг съм го псувал и с радост съм го сменялЕЙ от тия и клечка за зъби не си купувам
37
3
 
7
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
...все ми е тая колко е прихода на Епъл, Самсунг или Гугъл...единствено ме интересува пряко моя си приход, който да съм жив и здрав и тази година нарасна значително.Нито Епъл ще са на върха завинаги, нито Самсунг... а ти НаблюдателЕЕ престани да се държиш високомерно и надменно, не ти отива на възрастта, и само доброто възпитание, което съм получил ме спира да се изразявам малко по-грубо... *** си купи един ифон нов да мирясаш малко, да имаш и ти с какво да се похвалиш....
36
1
 
5
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
НаблюдателЕЕКомплекси???Ако наричаш комплекс възможността да си позволя всяко едно устройство от двата лагера, нека така да е...а то можеш ли да си ги позволиш...или само четеш и даваш "обективно" мнение. Ти си роб на марката, благодарение на такива като теб, такива като мен вадят не лоши пари... Виж аз съм друга бира, понеже имам възможности, си купувам... каквото си поискам обикновено най-добрите джажди... готино е да си комплексар като мен!!!! Що се отнася до пазар, в прихода на Епъл...
35
0
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 31: Глупости - проблемът с обхвата е отстранен. Губел е обхват, защото си се намирал на такова място, не поради хардуерни проблеми.
34
3
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ taddeus:Не е нужно да парадираш с комплексите си!Темата се отнася за пазари и ако не си съгласен с написаното от мен или някой друг, коригирай го, ако разбираш. Макар, че е съмнително дали разбираш и от пазари :-)
33
1
 
6
 
! Отговори
taddeus преди 12 години
НаблюдателЕЕтц-тц-тц как не спря да говориш, без капка практичен опит...нито имаш 4-4с нито имаш андроид устройство...Аман от кухи коментатори...
32
8
 
3
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ 29:Ти все още си живееш в социалзма, май! Да не би СКЪПИТЕ Mercedes или BMW да не са "честни лоялни коректни" фирми?При капитализма ПАЗАРЪТ решава кой продукт ще се продава и на каква цена:- iPhone са качествени, имат прекрасна екосистема и Apple ги продават скъпо. Каквото е произвела, се е продало- на Samsung smartphones не са толкова добри, екосистемата им страда от проблемите на Android и за да се продават, трбябва да са евтини до по-евтиниТолкова е просто за разбиране :-)
31
4
 
6
 
! Отговори
/// преди 12 години
Оня ден си играх с един iPhone 4 S-uckers - абе това дърво губи обхват (отново). Явно от епъл са сигурни, че шараните отново ще лапнат и дори не са си направи труда да отстранят този проблем, който вече се среща във второ поколение техен телефон.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Самсунг "се циментира на първо място", обявявайки прогнозна печалба.Смях в залата :)))
29
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 12 години
Едните продават много стоки и имат печалба 6 милиарда, а другите две три неща и имат по голяма печалба. Ами нормално като има койн да дава пари за айсиктир джаджите ще си имат космическа печалба. Коя фирма е по честна лоялна коректна :) И аз искам да продавам картофи за 100 лева килото, а комшията за един лев и доматите за два и праза за три и ще имам по голяма печалба от него, стига да си намеря тикви да ми ги купуват :).Оставете го наблюдателя поредния неосвидетелстван
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя глупав наблюдател пак е ревнал за гнилата ябълка!! Абе *** хората са го написали, колкото и да ревеш фактите са налице!!!
27
9
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
...- печалбата на Apple (мобилни телефони и таблети, компютри) за ПРЕДПОСЛЕДНОТО ТРИМЕСЕЧИЕ на 2011 е много повече - $6.62 милиарда- печалбата на Apple за ПОСЛЕДНОТО ТРИМЕСЕЧИЕ на 2011 ще се публикува на 24.01.2012 и ще е още ПО-ГОЛЯМА и ГРАНДИОЗНА!Няма какво да се пъчиш с резултатите на Samsung - слабичко, в сравнение с Apple. Затова почерпи поне в къщи, белким там те разберат :-)
26
5
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ Ех, неграмотен Марианчо:Ти не четеш ли други езици, че трябва да чакаш редактор от днес.бг да ти превежда прогнозите на Samsung?Нека ти ги изтълкувам:- приходите на Samsung Electronics (мобилни телефони и таблети, LCD и OLED дисплеи, полупроводници, телевизори, бяла техника, компютри и периферия) са големи, но печалбата им - малка, за да застигнат Apple!- прогнозната печалба на Samsung Electronics за ПОСЛЕДНОТО тримесечие на 2011 е, съгласно прогнозата, ?3.5 милиарда ($4.45 милиарда)