Google се връща в Китай?

Към септември в страната имаше 500 млн. интернет потребители
Обновена: 13 яну 2012 20:07 | 13 яну 2012 20:06, Бойчо Попов
9
Google се връща в Китай?
Снимка: Reuters

Преди точно две години щатският онлайн концерн Google преустанови дейността на своята търсачка в Китай. Сега обаче компанията може да се завърне на най-големия в света интернет пазар с нови предложения.

Гигантът назначава в страната нови програмисти, продавачи на реклама и продуктови мениджъри, обяснява за Wall Street Journal Даниъл Алегре, директор на компанията за Азия. При това Google ще се концентрира преди всичко върху бързо растящия пазар на мобилната операционна система Android и върху рекламата и продуктовото търсене, заяви още Алегре.

Първоначално се очаква да бъде пуснат Android Market, в който има хиляди мобилни приложения за смартфони и таблети, които засега не се предлагат в Китай. Също така компанията ще се фокусира върху услуги, които не са предмет на държавната цензура.

Един такъв пример е Shihui - уебсайт, който беше пуснат през септември. Там китайците могат да търсят отстъпки в местните магазини. Google също иска да разшири своите предложения, които позволяват на потребителите да си намерят продукти от онлайн търговци. Китайските власти са отказали пред Wall Street Journal коментар за плановете на Google.

Точно преди две години Google предизвика огромен скандал, тъй като компанията не искаше да се придържа към местните закони за цензурата. Тогава Google обяви намерението си да се оттегли напълно от Китай. Този ход отбеляза промяна в предишната политика на компанията да си сътрудничи с китайските власти. В очите на много китайци по онова време Google се отрече от страната.

От тогава компанията не предлага официално резултати от търсене в Китай. Потребителите на Google.cn се пренасочват към сайта на Google в Хонг Конг, който не е обект на същите разпоредби. Търсачката и други услуги като Gmail обаче едва ли са достъпни за повечето китайци, тъй като държавният филтър улавя почти всеки опит за достъп.

Съоснователят Сергей Брин обясни тогава, че компанията му преследва политика на „анти-цензурата“. Така той се опълчи на тогавашния главен изпълнителен директор, който се застъпи за компромиси с власите. Брин, който по рождение е руснак, обяви за Wall Street Journal преди две години, че практиката за цензуриране на власите му напомня на „тоталитаризма“ в Съветския съюз. „Някои аспекти от тяхната политика, особено цензурата, намирам за обезпокоителни“, заяви той.

Официално обаче Google никога не е напускала Китай. Около 500 служители останаха в страната, от тях около 300 са програмисти.

Сега обаче компанията мисли прагматично за ръста на Android в Китай и за растящия пазар на онлайн търговията. Алегре заяви, че ръководството на Google е разбрало, „че Китай предоставя най-големи бизнес шансове“. Към септември в страната имаше 500 млн. интернет потребители.

Въпреки усилията на правителството за контрол, интернет промени драстично пейзажа в страната. В услуги за микроблогване като Twitter и Weibo се обменя информация и критични мнения за правителствената политика.

В момента на Китай се падат по-малко от два процента от глобалните продажби на Google, които според анализ на Citigroup се очаква да са в размер на 40 млрд. долара. Делът на пазара на търсене е 17,2%, а през 2009 г. делът е бил 36%. Google е поставен под натиск от местния доставчик на услуги за търсене Baidu.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съоснователят Сергей Брин обясни тогава, че компанията му преследва политика на анти-цензурата.Само че гугъл цензурира много повече отколкото китайците и тенденциозно налага резултати срещу заплащане. Голяма политика на анти-цензура...
4
1
 
7
 
! Отговори
180 преди 12 години
До 2: Нямаш идея какъв хубав лаптоп става, когато вземеш един макбук и му инсталираш Win7 ;)
3
0
 
9
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
с Гугъл е СВЪРШЕНО в Китай.
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Китай си има тяхна търсачка.Гугъл да свие гнусните си пипала от Китайската Народна Република.
1
4
 
4
 
! Отговори
* преди 12 години
Снимка на MacBook Pro и говорим за Google.Вярно, че има постер, цвете и пад на Youtube ама...