Нови шефове начело на производителя на Blackberry

Германецът Торстен Хайнс заменя Майк Лазаридис и Джим Балсили
23 яну 2012 11:05, Бойчо Попов
5
Нови шефове начело на производителя на Blackberry
Снимка: Reuters

Един германец изненадващо се появи начело на производителя на устройствата Blackberry - Research in Motion (RIM).

Досегашният оперативен директор Торстен Хайнс заменя силно критикуваното дуо Майк Лазаридис и Джим Балсили.

Премахването на Лазаридис и Балсили от управлението на компанията се очаква да възстанови доверието на инвеститорите, информира влиятелният блог на Wall Street Journal Аll Тhings Digital.

Лазаридис все пак ще продължи да бъде част от компанията в ролята на заместник-председател на борда на директорите й. В свое изявление той споделя, че RIM ще навлезе в изцяло нова фаза в развитието си, която закономерно се нуждае и от нов лидер.

"В развитието на всяка компания идва времето, в което основателите съзнават, че трябва да предадат щафетата на ново ръководство", казва Лазаридис, който е и съосновател на концерна. В същото време Джим Балсили ще продължи да бъде част от борда и един от ключовите акционери в RIM. Той също изрази увереност и пълна подкрепа за възможностите на новият главен изпълнителен директор.

Според Торстен Хайнс компанията се движи в правилната посока и няма нужда да бъде променяна стратегията й. RIM обаче трябвало да се фокусира върху маркетинга, за да удържи позициите си спрямо останалите конкуренти в бранша.

По този начин приключва цяла ера – Лазаридис и Балсили не само направиха RIM голяма компания, но и имат голяма заслуга за това смартфоните да станат толкова популярни днес. Blackberry, което бе първото устройство, можещо да получава и изпраща кратки текстови съобщения, стана символ на статута на мениджърите по целия свят. С победния ход на iPhone на Apple и по-късно на смартфоните с Android звездата обаче започна да за залязва.

Канадският производител изгуби от пазарния си дял в САЩ, където среща конкуренцията на по-голeмите и по-добре капитализирани Apple и Samsung Electronics. Затова от месеци насам по-влиятелните акционери на RIM призовават за промени на директорския етаж.

"Намерихме поуки от предизвикателствата“, казва Хайнс. 54-годишният германец започна кариерата си в бранша в комуникационното поделение на Siemens, преди през 2007 г. да премине към RIM.

Много инвеститори държаха Балсили и Лазаридис лично отговорни за поредицата загуби. Двамата бяха едновременно изпълнителни директори и председатели на Управителния съвет, като по този начин сами инспектираха дейността си.

Големите инвеститори поискаха разделяне на властите. Но фактът, че дуото се оттегли незабавно, е неочакван. В действителност обаче сега дейностите се разделят, защото съветът вече ще се председателства от банковия мениджър Барбара Стимиест.

Ръководството на RIM проспа новите трендове за разработването на чувствителни на допир дисплеи. Освен това Blackberry изостава по отношение на мултимедията след iPhone и смартфоните с Android.

Заради спада на продажбите на Blackberry компанията трябваше да освободи от работа близо 2 000 служители.

Същевременно първият таблет Playbook задръсти складовете на магазините и създаде дупка от няколко милиона долара в баланса.

В последно време дружеството се съсредоточило върху нова линия от безжични устройства, както и върху специалната операционна система, която според мнозина може да спаси от изчезване компанията, която всъщност изобрети смартфона, но изгуби 75% от стойността си.

Още новини от света на телекомуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: BlackBerryRIM
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
user преди 12 години
Телефона е един и се казва нокиа 6510!Смартфоните са два и се викат хтц хд2 и ево 3д!Всичко друго е глезотийка и играчка за безделни програмисти на линукс дето си чоплят лаптопите и тутурутките и те не знаят защо. Всичкото густо е платено и се вика Виндовс ОС и Мак ОС!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига с тия митове за немците (не се казва "германец", а именно "немец").Огромната част от тях са гола вода и въздух по налягане.Все още силната им икономика се дължи не на човешкия фактор, а на редица други, но в перспектива и нея я отпишете.Казва ви го човек, заобиколен в момента от 20-ина от вашите "германци", седнали сериозно в креслата си и усилено даващи си вид, че вършат много важна и отговорна работа.Колкото до тоя фриц от Сименс - погледнете те докъде я докараха последните 10 години.