ACTA la vista, Baby!

Как споразумението АСТА ще окаже влияние върху всеки интернет потребител
Обновена: 30 яну 2012 17:53 | 30 яну 2012 17:04, Бойчо Попов
252
ACTA la vista, Baby!
Снимка: Reuters

„Ако Холивуд си е поръчал подарък за Коледа, експерти подозират, че това е АСТА – Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Не е известно много за него, а държавата ни участва в изготвянето. Участват Австралия, Канада, Япония, Швейцария, САЩ и още няколко държави, както и Европейската комисия – за Европейската общност, в работата участват и представители на държавите от ЕС.“

Това е откъс от публикация в блога на експерта по медийно право Нели Огнянова. Звучи много актуално, но е отпреди... три години.

Днес вече може да се добави, че страната ни тихомълком е подписала договора, като решението е взето на 16 ноември миналата година по време на редовното заседание на правителството. При представянето на предложението внасящият го министър на икономиката Трайчо Трайков заявява единствено, „че става дума за избягване фалшифицирането на търговски марки или пиратство на авторски или сродни на тях права".

И така, през миналата седмица България подписа тихомълком в Токио заедно с още 21 страни от ЕС спорното международно споразумение ACTA.

Онова, което прави впечатление, е почти пълната липса на конкретика. Investor.bg потърси за коментар по темата експерти и представители на бранша, но нито един от тях не се нае да коментира ACTA, защото за пакта няма почти никаква информация.

Едно е ясно обаче - заради неясната формулировка следенето може да се разпростре в целия спектър интернет услуги. ACTA се отнася за разпространението на фалшиви стоки, лекарства и други продукти, както и за интернет съдържанието.

Споразумението, което и страната ни е подписала, задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват обмена на информация в мрежата, която би могла да бъде или е обект на авторски права.

Ако той не е прекратен, доставчикът и потребителят могат да понесат големи глоби, а след три предупреждения потребителят нарушител може да бъде изпратен в затвора и да му бъде забранен достъпът до интернет. При това не е нужно притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, да доказва, че потребителят е нарушил правата му, а е достатъчно само да се оплаче три пъти.

„Тук не говорим просто за спиране на торенти! Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници и действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни. Наказуеми са както тези, които „крадат“ интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията – като интернет доставчици и hosting компании“, пише в блога си интернет активистът Боян Юруков.

Според него и самата дефиниция за това какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия.

Същото може да се твърди и за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите корпорации, пише още Юруков.

Най-страшното обаче е, че ACTA на практика ограничава отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика.

Сега единствените надежди на гражданското общество всичко това да не се случи са, ако Европейският парламент не подкрепи споразумението. Граждански организации вече са събрали над милион подписа под призива за отхвърляне на споразумението, а в редица градове се организират протести. Софийският ще е на 11 февруари в 11 часа.

Целият текст на споразумението на български език четете тук!

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още по темата: интернетАСТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
8
 
41
 
! Отговори
Loxy преди 12 години
Може да е неморално Mike, но всички го правим. Смятат ли, че всички забрани видеотеките ще процъвтят отново? Кога се ходеше във видеотеки? Когато компютрите и интернет не бяха чак толкова разпространени в България. Единствения начин да се спре пиратството е като спрат интернет. А това няма да стане!
178
8
 
56
 
! Отговори
не купувайте братя! преди 12 години
Тотален бойкот на цялата филмова и музикална индустрия! И без това ни заливат само с негативни послания! Спираме да гледаме филми, спираме да ходим на концерти. А за софтуера - Линукса вече е доста приличен!
177
8
 
47
 
! Отговори
до 201 преди 12 години
Нали знаеш, че ако филм не се появи по тракерите никой няма да го гледа щото няма да е чувал за него. Ще се гледат безплатните филми. Имам опит като автор и мога да ти кажа, че можеш да спечелиш много повече ако пуснеш произведението ти безплатно, за да натрупа популярност и примерно продаваш артикули свързани с него. Тая АСТа ли е - квото е там не е да пази авторите, а да наложи цензора и тотален контрол над хората. Защото все пак света е това, което виждаме и чуваме. Те искат да го определят.
176
9
 
54
 
! Отговори
Кофти_цирк преди 12 години
След като повдигнахте темата за сваляне на филми, искам да Ви попитам, а какво правим в момента, в който разбираме, че за създаването на един филм се използва, буквално цялото човешко знание в областта на математиката и физиката. И знанието ли е интелектуална собственост? Нима не е наследство на всички хора, предоставено от брилянтните учени през вековете? В такъв случай, когато всички хора сме интелектуалните собственици на това знание, тогава не е ли редно и ние да си търсим правата?
175
10
 
49
 
! Отговори
tosh преди 12 години
вместо да спорите за разни торенти и неща, обърнете внимание на това кой е подписал договорът без да се допита до народа а именно - Трайчо Трайков.Освен че не съм чувал нищо за него, сега и се оказва, че работи против българския народ.Умолявам ви да запомните тези неща и също и че през 2006, когато Ивайло Калфин е външен министър подписва договора, за разрешаване на американските военни бази в България БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ.
174
8
 
48
 
! Отговори
HATE USA преди 12 години
Тотален контрол на корпорациите! Който само ние може да спрем!
173
30
 
33
 
! Отговори
Mike преди 12 години
не е мормално да влезеш в торент сайт и да си свалиш какъвто си поискаш филм. нали са участвали стотици хора за да го създадат и после няколко милиона хора да го гледат безплатно е кражба. има и дълготраен ефект икономически ефект, създадателите на интелектуален труд ще имат по-големи печалби, ще харчат повече и това създава работа. примерно will smith си купува яхта за 200млн, да ама тази яхта нали е била направена от 20 работника ;) отделно и децата по-малко ще бездействат и тлъстеят пред комп
172
9
 
34
 
! Отговори
Loxy преди 12 години
Ще четеш. Докато и те сайтове не станат като yahoo да ти искат пари за създаване на нов акаунт. В случая за да прочетеш новините а.к.а ВЕСТНИК!
171
8
 
41
 
! Отговори
роланд преди 12 години
тц, не е тъй тая работа, производителите на техника няма да я оставят така... ми тогава за какво ми е огромен 3D телевизор, по-мощен лаптоп, телефон без Mp3-ки, бърз интернет? като ще чета само новини в мрежата?
170
9
 
69
 
! Отговори
парий преди 12 години
1% от хората притежават 40% от всичко на Земята.1% дирижират всички правителства по Земята.1% правят закони за 99% от хората.Още ли сънуваш "демокрация"?
169
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В последно време се пуля с часове в торентите и не мога да си избера от дозината бозища бълваща холивудската ***.От тъпотия по- голяма простотия -после се ядосвам че съм си загубил времето. Не виждам как ще ме накарат да отида във видеотеката и да си дам парите за нещо ,което дори незнам дали ще ми хареса.Ами ако филма не ми хареса ще ми върнат ли парите?Да си купя албум и да остановя че сред двете хубави песни има 10 негодни.В крайна сметка, ако някой иска да ми продаде продукта си, трябва да ме убеди да си го купя. А не да ме хвърля в затвора, защото не искам да го направя.
168
8
 
35
 
! Отговори
Stop ACTA ! преди 12 години
stopacta.info/
167
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плодовете от усилията в градината на шимпанзето - миротворец, взеха да ни падат по главите и ако не ни усмъртят, ще ни боли много...На непослушните им уредиха правилно управление, ама първо половин година ги държаха под дъжд от снаряди и ракети, защото не слушкат. А нашите управници, понеже слушкат много и народа ще служи за изтривалка на американските им господари, които смучат, смучат, смучат най-нагло и безцеремонно богатствата на целия свят. Ега ти свободата, ега ти "демокрацита" те са фарс
166
8
 
40
 
! Отговори
Loxy преди 12 години
Точно това е 193. Ако аз закупя най-новия албум на някой изпълнител и след това реша да го споделя с останалите 21903712 милиарда интернет потребители, кое Ви спира вас да теглите и слушате? След като съм платил за тея песни, дали нямам право да ги кача в тракера и вие да си теглите и слушате свободно?
165
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американските алчни акули и местните им прислужници се мъчат да ни убеждават, че е престъпление ако си купиш книга и а дадеш на брат ти да я прочете?!? Те биха били щастливи, ако могат да ни накарат при всяко отваряне на книгата, да тичаме да им я плащаме за пореден път! Нима това е правилното? Чудиха се каква по-отвратителна дума да измислят и го нарекоха пиратство... Хайде бе?!? Като си дал книгата на брат си, да не си убил хора? Хората правят копия от векове, това е пътя на прогреса!
164
8
 
37
 
! Отговори
Варварин преди 12 години
Проблемът не са "авторите", а "сродните"! Собственици на авторите, които искат да заробят и ползвателите. Не ни готвят феодализъм, а робовладелски ред. Всички открития, изобретения, творби в съвременният свят лежат на по-стари такива, но и за това е помислено, въведен е период, съвпадащ с един човешки живот. Този свят няма бъдеще, освен ако не размислим!
163
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МРАЗЯ НАГЛИТЕ, БЕЗСКРУПОЛНИ И БЕЗКРАЙНО ЛАКОМИ АМЕРИКАНЦИ!
162
8
 
45
 
! Отговори
КУРУКУКУУУУ преди 12 години
Едно от може би най-ужасяващите неща е да се събудите сутрин и да осъзнаете, че крадци са обрали дома ви докато спите. Разхождали са се, тършували са и са ви наблюдавали на един дъх разстояние. Прочетете това и вероятно ще се почувствате по същия начин.Вероятно не знаете какво e ACTA. На български акронимът би се превел "Търговско споразумение за борба с фалшифицирането". Много за него е забулено в тайна. В основите си би трябвало да защитава интелектуалната собственост и да спре ментета на световен мащаб.Такъв механизъм срещу фалшивите стоки в известна степен наистина е нужен. Всичко би било наред, ако обаче три очевидни заплахи не бяха налице:ACTA далеч не се ограничава само до ментетата, а възприема доста широка дефиниция на "кражба" в интернетACTA практически не позволява на отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музикаACTA се обсъжда изцяло в тайна без обществени дискусии и неправителствени организацииНадали сте чули нещо за това в медиите - просто всички си мълчат очаквайки официална реакция на кабинета. След подробен анализ си проличава, че възможностите за ограничаване на свободното изразяване в мрежата са дори по-сериозни от тези на SOPA и PIPA. Това бяха проектите, срещу които се надигна огромен отпор както в щатите, така и по цял свят. Кой би предполагал, че зад ъгъла дебне Големият Брат" на тези проекти - ACTA.Тук не говорим просто за спиране на торенти! Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници и действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни. Наказуеми са както тези, които "крадат" интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията - като интернет доставчици и hosting компании.Дефиницията какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия. Същото важи за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите корпорации. Повече за последствията на ACTA ще намерите в блога на ***, която следи случая отдавна.Ето и лошата новина - България вече е подписала споразумението. Това стана в Токио, като посланикът ни е бил упълномощен от кабинета на 11 януари. За жалост, не съм запознат с процедурата на одобрение, но се надявам да трябва ратификация от парламента, за да имаме шанс да го спрем.Европейският парламент вече е излязъл с резолюция против ACTA, но въпреки това Комисията е сложила подписа си в Токио. През юни се очаква да бъде внесен за ратификация в Европарламента и точно там ще трябва да бъде отхвърлен, за да спрем това безумие. Пейо съобщи, че дори докладчикът им днес е подал оставка в знак на протест срещу тайното придвижване на всички решения и умишленото избягване на всякаква прозрачност.Не знам всички факти. Не съм изчел цялото споразумение, което до скоро дори не беше публично. Анализите се базираха предимно на изтекла информация. Това не е просто търговско споразумение, а над-правителствен и извън-съдебен пакт. Без да навлизаме в конспиративни теории, можем спокойно да го наречем и таен, тъй като почти никакви детайли около дискусиите не са известни.В Полша имаше масови протести срещу това, че страната им е подписала. У нас, както и в много други държави, дори не сме чували за него. Приоритетът сега е да проверим дали не късно да го спрем, как можем да го спрем, кой и защо е решил да се подпише това от името на България.До няколко седмици трябва да започнем да пишем на депутатите и евродепутатите ни да гласуват против споразумението. Ако си мислите, че отпорът срещу SOPA е бил пресилен, то той въобще няма да бъде достатъчен за това, което ни готвят сега.И не, въобще не съм параноичен. Просто чета, виждам и се опитвам да разбера. Пробвайте го - докато ви е още позволено.
161
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Свалих си по един филм на всички най-големи филмови студия в Холивуд от замунда!Ако от днес.бг знаят e-mail адресите на тези студия да им пратят по едно писмо и да им кажат че могат да се чувстват интелектуално ограбени!!И ако искат могат да дойдат да ме хванат за к..а!!!
160
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То бива бива, ама такава липса на национален суверенитет не е имало и при "Социализъма". Някакви наглеци, подкрепени от от алчните интереси на САЩ ни събират данък за "авторски права" - от всички устройства и носители за запис им се превежда процент! Твърдят, че отива за авторите, но авторите взимат само 3% от тези пари. Изсмукват средства от джобовете на онези държави, които се управляват от мижитурки и американски слуги. Не им стигна! Сега и затвор ще налагат на който им скимне с този слугинаж