Марс е прекалено сух за живот

Британски учени три години анализирали индивидуални частици
Обновена: 5 фев 2012 14:24 | 5 фев 2012 14:20,
56
Марс е прекалено сух за живот
Снимка: архив, Reuters

На повърхността на Марс не би могъл да съществува живот, защото планетата е прекалено суха от 600 милиона години, заявиха британски учени, цитирани от в. "Сънди телеграф".

Анализ на грунт от планетата показа, че тя е суха от толкова дълго време, че ако на нея има някаква форма на живот, тя би трябвало да в най-дълбоките й недра.

Учените от лондонския Импириъл колидж стигнаха до извода, че на Марс е имало вода през по-топъл период, който е продължил до 5000 години в далечното минало. Той обаче е бил прекалено кратък, за да може на повърхността да се установи живот.

Изследваните мостри са от ледения северен арктически район  на Марс. Учените са посветили три години на внимателен анализ на индивидуалните частици, за да определят дали планетата може да е била обитаема.

Анализът показва, че пръстта на Марс се е образувала при сходни сухи условия като на Луната.
"Установихме, че макар и да има изобилие от лед, на Марс екстремното засушаване е продължило стотици милиони години.

Смятаме, че познатият ни днес Марс е много различен от този от ранната му история. Тогава е имало по-топли и по-влажни периоди, които може да са били по-подходящи за живот", каза ръководителят на изследването д-р Том Пайк, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Volter преди 12 години
О Тума, жестока Тума, какво направи със бедните шохо.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А и водата е мокра
40
0
 
0
 
! Отговори
llauoykcuf преди 12 години
Има една трилогия "Червеният Марс", "Зеленият Марс" и "Синият Марс".Сега какво, ще преименуваме на "Червената Марс", "Зелената Марс" и "Синята Марс" ли???Или, ако го разгледаме като небесно тяло - "Червеното Марс", "Зеленото Марс" и "Синьото Марс"?Побъркахте ли се или кво?
39
3
 
11
 
! Отговори
планетолог преди 12 години
Изсъхнала е, защото е била населена с комунисти. Отначало е била плодородна, но когато се появило комунистическото племе и е започнало лека полека да превзема планетата, тогава е започнала да загива, унищожавана системно от гладните комунисти. След като е изсъхнала напълно, те са се прехвърлили на Земята, а за Марс е останало само името - "Червената Планета" :)))
38
2
 
5
 
! Отговори
Питащ преди 12 години
От къде англичаните имат "мостри от ледения северен арктически район на Марс"? Някой може ли да ми припомни коя е мисията, която е кацнала около северния полюс на Марс, взела е "мостри" и ги е върнала на земята?Да не забравяме, че новината е цитирана от "Сънди телеграф" ......
37
1
 
2
 
! Отговори
До 45 преди 12 години
Ти като си ходил я ми обясни, те за бога на войната ли говорят или за планетата? Всички сонди на бога на бойната ли ги пращат или на планетата....айде стига с тия простотии, като не знаеш български поне не пиши глупости, че ставаш смешен....
36
1
 
1
 
! Отговори
кирил преди 12 години
По-правилно е да се каже "планетата Марс е прекалено суха", по същата логика корабът "Венера" е прекалено стар. Това съм го научил от училището, където ходих редовно и внимавах в час. Така че, според мен 42 има право
35
1
 
1
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Ако беше ходил на училище, щеше да знаеш, че Марс е бог на войната. Планетата е кръстена на НЕГО и е в мъжки род, защото този бог е с мъжки облик. По същата логика и за Нептун.
34
1
 
0
 
! Отговори
keep преди 12 години
Ами сух е като марсианците са големи смоци.Изпили всичкия алкохол.И като имали махмурлук двойно повече вода.Затова ни плашат че ще ни нападнат.Пазете си бъчвите,хладилника с бира и всичкото пиене!
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ееее.....тогава няма да си купувам имот там....
32
8
 
5
 
! Отговори
МАРС е сух???? преди 12 години
"Марс е прекалено сух за живот" - от кога Марс е от мъжки род бе Днес.бг????? Не е ли планета, от женски род......???????????????
31
0
 
7
 
! Отговори
Ех, тези учени преди 12 години
Марсианците изпратили един Земеход в района на Сахара и установили, че на Земята неможе да има живот, понеже пясъкът бил много сух. А тези милиони години са пълна заблуда при условие , че се взема почва от повърхноста на планетата.
30
3
 
1
 
! Отговори
Мира l преди 12 години
ком. 28 от "мира", миличко, мен има кой да ме чеше затова си имам и други интереси, ама явно ти горкичкият нещо си много закъсал!!! ;) Нали знаеш кой на каквото му липсва това му е в главата Имам приятел дърводелец и понеже си ми симпатичен ще го помоля да направи един вибратор за теб, само трябва да кажеш какъв размер искаш и адрес, може и да има бонус от доставчика стига да не ти е много космат *** :DDD
29
2
 
6
 
! Отговори
fiat ulisse 1.8i преди 12 години
//Марс е прекалено сух за живот///............затова няма да се строи магистрала до него
28
0
 
17
 
! Отговори
Радио Ереван: преди 12 години
Всички други условия за живот са налице на Марс, ама тая пуста суша...
27
3
 
1
 
! Отговори
JJ преди 12 години
До 33: мисля, че въобще не разбра, за какво става дума в написаното от мен. Що се отнася до любимите ми според теб учени, точно това са хората, на които се присмивам - платените и удобни учени. Може да прочетеш като за начало, книгата за предаването Science Report,или направо да гледаш сериите в youtube, ако вече не си го направил разбира се, това е добър старт.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в по-раншни периоди е имало големи количества вода на марс, но са я откраднали. не напразно се нарича "червената планета"...
25
3
 
6
 
! Отговори
JJ преди 12 години
Виждам, че разбирачите отново са оплюли мненията несъвместими с ограничените им виждания, най - вече свързани с филмчетата по дискавъри и новинарските емисии. Започнете да четете и да гледате малко информация извън кабелната си телевизия и официалните интернет странички на НАСА примерно. Или ако имате желание, си купете един евтин телескоп, любителски, насочете го към Луната и бъдете търпеливи за поне една седмица :) Ще останете приятно изненадани колко странно летят метеоритите :)
24
1
 
15
 
! Отговори
варненка преди 12 години
Това че атмосферата на Марс не удисва на нас, не значава, че на марсианци или други тем подобни не им е удобно там!
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
луно, луно земя мекедонскса