Nokia вече ще прави телефони само в Азия

Компанията закрива 4000 работни места във Финландия, Унгария и Мексико
8 фев 2012 14:08, Бойчо Попов
71
Nokia вече ще прави телефони само в Азия
Снимка: Reuters

Боледуващият производител на мобилни телефони Nokia ще съкрати 4000 работни места във Финландия, Унгария и Мексико.

Компанията иска да произвежда бъдещите си мобилни телефони само в Азия. В съществуващите заводи в Сало, Финландия, Комаром в Унгария и в Рейноса в Мексико ще продължи да се прави само адаптиране на продуктите към различните пазари, заяви говорител на Nokia.

Съкращаването на местата е част от започналата преди месеци програма за намаляване на разходите, при която концернът иска да се раздели с повече от 10 000 служители.

В края на миналата година иNokia затвори своята фабрика в Клуж, Румъния. По-късно стана ясно, че тя е придобита от италианския производител на кафе автомати De'Longhi.

Мобилният пионер е изправен пред огромни проблеми. Компанията засега изостава значително на процъфтяващия пазар на смартфони след конкурентите си Apple и Samsung.

Oще новини от света на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Samsung ги би на тяхната игра.
38
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей такива докараха кризата, сега в Европа е безработица, а се възхищаваме на китайците, че вече не бачкат за $1/ден...и това е само за да имат по-голяма печалба....Крайно време е ЕС и САЩ да сложат 50% мито на всичко идващо от Китай.
37
10
 
14
 
! Отговори
Линукс преди 12 години
На Андроида няма да му мине времето,защото е на основата на Линукс.На Линукс сега му идва времето,докато измести изцяло УинБозата.
36
9
 
6
 
! Отговори
до андроидите преди 12 години
И на Андроид ще му мине времето ;)
35
0
 
5
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
ами те си се готвят, ама бурята отмина :)
34
1
 
26
 
! Отговори
Икономист преди 12 години
Бягат от данъчната и социалната политика на ЕС.И не само те.Всички от това бягат.Накрая ще си останем само с щастливите кокошки.
33
2
 
21
 
! Отговори
Потърпевш преди 12 години
ммм- да!Лош мениджмънтНепредвидиха бъдещето, но то си беше ясно.Устройствата им нямат съпорт, ако пък случайно имат (линуксите им) бързо го прекратяват и милионите потребители (купили си тези устроиства) няма какво да правят с тях.Аз ползвах такова N810, спряха да го update след 2-3 месеца от пускането му в продажба... т.е. Nokia ми каза " Дреме ми за теб! Нали си даде парите"НИКОГА ПОВЕЧЕ NOKIA ( мое мнение)!
32
0
 
21
 
! Отговори
hoho преди 12 години
Глобализация в действие! После се "чудили" защо икономиките на Европа и САЩ умирали. Долу New World Worder!!!
31
9
 
4
 
! Отговори
Nosferatu преди 12 години
Повечето от пишещите тук си нямат на идея какво се случва в момента в Нокия... а ще кажа само, че готвят нещо голямо - затишие пред буря :)
30
1
 
23
 
! Отговори
Бля преди 12 години
После защо имало криза... Как няма да има, като сума ти производство отиде в Азия... Да не се чудят - сами си го направиха.
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма начин да си конкурентноспособен, ако плащаш 10 пъти по-високи заплати на работниците... В Китай бачкат за 100 долара на месец.
28
1
 
19
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Не ползвам финландски телефон и не пия холандска бира. Да си ги позват те сами в шенген.
27
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като ще ги прави в Азия, да си ги продава в Азия!
26
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нокиа бяха силен производителЩе ги помня, ще си пазя една 7650 за спомен ....беше номер 1 телефон....Сбогом Нокиа , твърде късно е да се конкурирате с Samsung или HTC.
25
1
 
54
 
! Отговори
стефан преди 12 години
в наше време,най-голям лукс е да нямаш мобилен
24
12
 
23
 
! Отговори
haha преди 12 години
До Кристиян:Абе, заблудено дете на дигиталната революция. Що ти не вземеш да си подобриш ползваемостта, че такива компютърни плъхове за нищо не ставате. Нокия са единствените надеждни и здрави телефони, с перфектно меню и дълъг живот на батериите. Мрънка мръсната мишчица, копнееща да "сърфира" и да "споделя".Тия "смарт" телефони, които са "смарт" за сметка на ползвателите си, са най-жалкото нещо в джоба на съвременния човек. Телефонът трябва да си остане телефон, а не да се превръща с компютър
23
2
 
20
 
! Отговори
Emil преди 12 години
Нокия преди няколко години постъпиха много надменно и отказаха да се променят при първите сигнали за промяна на пазара.2-3 години произвеждаха дебели, непрактични, грозни телефони, и хората се отдръпнаха от тях.И когато се обърна каруцата, отново грешен ход в посока микрософт.И резултата е налице днес. Очаквам го няколко месеца някой да им купи лицензното портфолио, като оръжие в битките между големите на деня.
22
19
 
7
 
! Отговори
kurvare преди 12 години
Nokia да започнат пак да правят онези луксозни телефони от серията 88xx които и до ден днешен са култови! Ползвам 8800 Carbon Artе и за нищо на света не бих го сменил за пластмасовите *** нa Samsung Apple и LG независимо колко функции има в тях. За жалост все още не мога да си позволя да си купя Vertu но един ден и това ще стане. То и един часовник Casio е с повече функции oт Rolex ама първия струва 100 лева втория 10.000.
21
4
 
9
 
! Отговори
кристиян преди 12 години
Ми да си оправят ползваемостта на телефоните и ще им спре кризата. Може ли сериозна фирма като Нокия да подценява ползваемостта!
20
2
 
14
 
! Отговори
сец преди 12 години
Нокиа няма да пусне андроидски телефон, защото са свързани с M$. Windows Phone е доста хубава система, но е малко изостанала, в следващите няколко години ще навакса и заедно с андроид ще са водещите OS сред мобилните системи