Google започва да снима България

Кадри от градове и курорти ще бъдат качени в Street View
14 фев 2012 16:46, Бойчо Попов
68
Google започва да снима България
Снимка: Google

Американският онлайн гигант Google обяви, че ще започне да събира изображения от България за подобряване на функцията Street View в Google Maps. В следващите дни автомобилите на Google ще започнат да правят снимки на много градове в цяла България.

Street View е популярна функция на Google Maps, която вече е достъпна в повече от 30 страни по целия свят. Тя позволява на потребителите да изследват виртуално и да навигират в квартали чрез панорамни триизмерни изображения. Street View е на разположение в Google Earth и Google Maps и за мобилни устройства.

Изображенията, събрани от колите, ще бъдат обработени и внимателно подредени, като според Google този технологичен процес може да отнеме няколко месеца. Те ще бъдат налични на по-късен етап в Street View секцията на Google Maps.

През следващите няколко месеца компанията се надява да заснеме следните места в България: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Пазарджик, Шумен, Хасково, Перник, Добрич, Велико Търново, Благоевград, Ямбол, Казанлък, Враца, Кърджали, Габрово, Видин, Асеновград, Кюстендил, Търговище, Димитровград, Петрич, Монтана, Силистра, Разград, Карлово, Ловеч, Свищов, Горна Оряховица, Дупница, Смолян, Велинград, Нова Загора, Сандански, Севлиево, Самоков, Ботевград, Троян, Гоце Делчев, Поморие, Несебър, Боровец, Пампорово, Банско, Старосел, Мелник, Златоград, Широка лъка, Приморско, Копривщица, Созопол, Дюни, Слънчев бряг, Свети Влас, Елените, Обзор, Лозенец, Царево, Ахтопол, Жеравна, Албена, Балчик, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Каварна, Трявна, Боженци.

Компанията уверява, че ще предприеме сериозни мерки, за да защити неприкосновеността на личния живот, като същевременно ще позволи на всички потребители да се възползват от тази функция. Както при всички Street View изображения, преди публикуването Google ще замъгли лицата на заснетите хора и регистрационните номера на всички автомобили, за да защити личния живот на хората. След като изображенията са на разположение, потребителите ще могат да докладват кадри за отстраняване чрез натискане на бутона „докладване на проблем” в долния ляв ъгъл на изображението. Оттук те попълват кратък формуляр, в който показват точния кадър, който да бъде премахнат.

В райони, където Street View е наличен потребителите могат да получат достъп до изображения на нивото на улицата, чрез приближаване до най-ниското ниво на Google Maps, или чрез плъзгане на оранжевата "Pegman" икона на лявата страна на картата върху осветената в синьо улица. Потребителите могат да проверят ресторант преди пристигането си, да направят планове за пътуване, да си уговорят място за среща, и дори да получат помощ за домашното си по география.

Хората, които си търсят жилище могат да спестят време чрез проучване на имоти и околностите предварително, а също и да огледат начините за достигане до там с кола. Всеки може също така лесно да провери например точното местоположение и външен вид на хотела, както и околностите, където възнамерява да прекара своята почивка.

Предприемачите също могат да се възползват от Street View технологията чрез безплатно вграждане на Google Maps директно в техните уебсайтове. Функцията може да подпомогне популяризирането на вериги хотели или да повиши познаваемостта на местна библиотека или ресторант.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: googleStreet View
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
58
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Елате снимайте дупките във Варна, ще можете да ги ползвате за Google Moon.
33
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кво сте ревнали сеедно у вас влизат да снимат, снима се отвън, на снимката се вижда това, което виждат и всички минувачи по улицата. Ако сте си простряли гащите, ще съдите ли всеки минувач по улицата, че ви нарушава правата? Аз съм доволен от тази услуга и нямам нищо против, защото дава уникалната възможност на всеки да се "пренесе" в който си поиска град на хиляди километри и да разглежда все едно е там.И ако все пак се вижда нещо, което толкова ви притеснява има бутон за докладване.
32
2
 
7
 
! Отговори
Do 38 преди 12 години
Не всеки може да си позволи сушилня. Но пък продават простири които не са високи повече от 1м. Прашките няма да се виждат :)
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Идеално, но за съжаление фасадите на сградния фонд - кофти гледка, особено панелките.
30
4
 
6
 
! Отговори
до чук преди 12 години
Личи от далече че си *** , не е нужно да ни го доказваш във форума. И не се прави на гражданин че кой те знае от коя махала си , чук.
29
8
 
13
 
! Отговори
чук преди 12 години
селянко, има сушилни машини, никой не е длъжен да ти гледа похабените прашки. и гнусните джапанки с отбелязани пръсти от мръсотия и кир
28
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един приятен от Полша като дойде у Варна и вика "Война ли е имало тук?!"
27
6
 
23
 
! Отговори
До 34 преди 12 години
Какво лично пространство бе. Стига сте ревали. Колата минава отвън и снима. Аз ако дойда пред вашата къща и просто си снимам пак ли ви нарушавам пространството. Аз съм си навън! Обществено място. А иначе както казах идеята е ужасна. Всеки ще ни гледа в к'ва кочинка сме :(
26
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това въобще не е добре. Сега всеки чужденец може да погледне каква кочинка сме и да се откаже.
25
5
 
7
 
! Отговори
fc преди 12 години
СУПЕР. Откога я чакам тази новина. Хората тук обаче трябва да знаят, че обработката на вече заснетото понякога им отнема доста време. Така, че предполагам че това ще може реално да се ползва едва след 2-3 години.P.S. ей 27-ми мноооо си зле бе мой.
24
4
 
19
 
! Отговори
Pesho преди 12 години
като чета само *** които не разбират пишат тук. Това е много добра опция на google map и беше крайно време да снимат България
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и (27) е адски зле. да повика бързо 112
22
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И като приключат със снимките вече всички ще мислят, че тук е най-гъсто населеното място на земята. Нали се сещате че всеки с по-нов анцуг ще чака от сутрината колата за да го снимат у мапса.
21
4
 
7
 
! Отговори
az преди 12 години
Ти си много зле :(((
20
6
 
25
 
! Отговори
Манго преди 12 години
Да дойдат да снимат в махалата. Ще видим дали ще излезат цели с това железо на покрива. Фотоапарата ше го харижем на Асенчо в заложната къща, гумите и джантите ще ги дадем на онова ченге, което ме фана вчера да бера жилезо, но язе му обещах, че ше му намера четири нови зимни гуми с джантите. Колата че я возим у надим за скрап.
19
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Oф мн сте ми смешни някои от вас! Те крадците досега само Гугъл са ползвали! :D
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хубаво нещо е Google Street View, но не е за българия, просто тук не идват чужденци, които искат да прегледат района, а и акъла на хората стига до чалга, ракия и бой.Какво ще снимат - панелките, кофите за *** или пенсионерите? Камерата ще се повреди от мизерията.
17
8
 
21
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
Просто супер... гугл мапс винаги ми е вършил работа, когато трябва да отида някъде където нз как се стига..., а сега ще е още по-лесно :). Хубава новина определено. Жалко, е има т*паци дето винаги го удрят на недоволство!!!
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да качат камерата на едно катерче да снимат и плажната ивица по Черноморието, да видим какво е останало.
15
1
 
13
 
! Отговори
aqdrk преди 12 години
Ogi, има опция да подадеш оплакване и да ти "замъглят" къщата. Но никой не може да забрани снимането от улицата, освен на дадени държавни обекти, за които изрично е упоменато. Т.е. можеш да подадеш сигнал само след свършен факт.