Nokia е пазарен лидер при Windows Phone

Финландците все още разполагат с високо ефективна дистрибуция
27 фев 2012 11:14, Бойчо Попов
24
Nokia е пазарен лидер при Windows Phone
Смартфон от серията Lumnia. Снимка: Ройтерс

 Това звучи като балсам за душата за финландците – Nokia отново е пазарен лидер. Но само в малкия пазар на смартфоните с операционна система на Windows. С 33% пазарен дял Nokia тук стана най-голям производител практически само за едно тримесечие и измести тайванската HTC на второто място, предаде Ройтерс.

В абсолютни числа статистиката изглежда още по-скромна: само 2,7 млн. смартфона с Windows Phone 7 са били продадени според анализите на Boston Massachusetts през четвъртото тримесечие. От тях 900 000 са били с марката Nokia. За сравнение през същото тримесечие са били продадени 37 млн. броя iPhone.

Все пак след труден старт темповете на растеж на телефоните с операционната система на Microsoft сега са значителни, увеличението е с 36% спрямо предходното тримесечие, където Nokia все още бе на нула. „Разширено продуктово портфолио, по-силно присъствие в търговията и масивното присъствие на пазара в Европа и Азия са задвижили растежа", анализира на Нийл Маустън от компанията Strategy Analytics.

Тук става ясно защо по принцип Nokia все още е много по-опасен конкурент за Apple от Google, пише анализаторската компания. Много от партньорите на Google, като HTC и много неизвестни азиатски доставчици, нямат глобални стратегически продажбени и маркетингови дейности. Nokia обаче все още разполага с високо ефективна дистрибуция, опит в световната търговия и глобалната логистика. Липсват само правилните продукти.

С Lumia 710 и 800 на пазара се появиха два конкурентни модела от средния клас. Lumia 900 бе представен като топ модел на изложението CES през януари и се очаква на пазара през втората половина на годината. В Барселона се очаква да бъде представена и Nokia 610 – модел от ниския клас смартфони.

Според вицепрезидента в бизнес и маркетинг отдела на Microsoft Ахим Берг може да се очакват нови спецификации, които ще позволят на производителите да предоставят устройства с много добра технология на „агресивни цени“.

Според пазарните слухове 610 ще се появи с Windows Phone 8, наследник на актуалната 7.5. Според блога Unwiredreview.com скоро ще бъде представен и наследник на актуалния модел Lumia 710, който ще се казва Lumia 719.

Но пътят към успеха е доста дълъг. Експертът от Strategy Analytics Маустън Mawston подчертава: „Nokia е доста далече от върха!“

Но Microsoft няма да се откаже, а Nokia е предпочитан партньор. За двата партньора това ще бъде успех в дългосрочен план. Целта е да бъде погребан бившият трети на пазара – BlackBerry.

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Nokiaпазар на смартфони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
5
 
! Отговори
Точно преди 12 години
Точно. Лидер в ОС, която държи под 2% от целия пазар за смарфон ОС. След като Самсунг казах на М$ да духат супата , когато поискаха да им плащат за всеки телефон с Андроид, ако и HTC решат да се откажат от М$ дялът на пазара им ще падне още доста. Ще си останат само Нокия да ги предлага. Релано Нокия държат под 1% от пазара на смартфони. То май така излиза като сметнеш.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уахахаа, пазарен лидер при операционна система, която се продава по-зле от Бада (Само една марка) и от стария уиндоус (Не се произвеждат такива устройства от ~2 години).Епик фейл, неуважаеми Майкронокия. Ама така става като си мислите, че всички клиенти са като iзомбитата