1 млрд. китайци ще имат мобилен телефони до април

Нивото на проникване обаче е все още ниско спрямо средното в световен мащаб
5 мар 2012 16:25, Бойчо Попов
7
1 млрд. китайци ще имат мобилен телефони до април
Китай е най-бързорастящият пазар за мобилни услуги. Снимка: Reuters

В Китай мобилните оператори вече имат 997 млн. абонати и до края на месеца техният брой ще надмине 1 млрд. Това показват изследвания на министерството на индустрията и информацията, цитирани от технологичния блог All Things D. Така около три четвърти от всички китайци (1,3 млрд) разполагат с мобилен телефон.

Спрямо средностатистическото равнище в световен мащаб нивото на проникване обаче е все още ниско. Според Gartner в световен мащаб навлизането на мобилни телефони е около 80%, което е възможно защото в индустриалните нации навлизането е над 100%. В Обединените Арабски Емирства съотношението дори е 2:1 – всеки гражданин разполага с два мобилни телефона.

1 млрд. потребители на мобилни телефони в една единствена страна обаче представлява световен рекорд – досега друга нация не е успяла да достигне подобна цифра.

Китай насърчава използването на комуникационни средства, интернет и компютри от гражданите си, пише Zdnet. Въпреки това правителството се опитва да запази контрол над съдържанието, при което мобилните телефони играят важна роля.

За да се ползват например безплатните WLAN-центрове в Пекин, всеки трябва да получи код за достъп на мобилния си телефон. По този начин потребителят може да бъде идентифициран от управляващата интернет служба.

Особено вдъхновени са китайските потребители от продуктите на Apple. Пускането на пазара на iPhone 4S преди два месеца не можа да протече по план, след като се стигна до сблъсъци сред чакащите тълпи.

В страната Apple води и съдебна битка за правото да ползва името iPad. И засега забраненият Facebook се опитва да се пребори за правата върху марката в Китай, а смартфоните с Android се съобразяват с недостатъка, че там все още няма лиценз за официалния Android Market.

Още технологични новини четете в Investor.bg

 

 


7
Още по темата: мобилни телефони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българин, 5 + 4 + 3 = 12, не на 11. :D
5
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 8 години
в България имат 11 милиона
1 оператор 5 милиона абонати
2 оператор 4 милиона абонати
3 оператор 3 милиона абонати
4
0
 
0
 
! Отговори
Hristov1984 преди 8 години
По-скоро: 1 млрд. китаец ще имат мобилен телефони
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аха, те и мтел имаха повече бг абонати отколкото населението в България по едно време.. :)
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
днесбг - сайтът с най-колоритни и неграмотнонаписани заглавия в целия свят!!!
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грешка в заглавието - правилното е, че ще имат нов мобилен телефонИ.