Пазарът на персонални компютри ще расте скромно

За ръста ще допринесат преди всичко развиващите се пазари
Обновена: 9 мар 2012 13:58 | 9 мар 2012 13:46, Бойчо Попов
11
Пазарът на персонални компютри ще расте скромно
Много потребители ще заменят компютрите си с таблети. Снимка: Reuters

През тази година ще има скромен ръст на световния пазар на компютри. Според Gartner през тази година продажбите ще достигнат 368 млн. броя. Това съответства на ръст от 4,4% спрямо предходната година. За бранша това би означавало значително подобрение спрямо 2011 г. През миналата година бяха продадени само с 0,5% повече компютри спрямо 2010 г.

Производителите на компютри в момента се борят с една слаба икономика и проблемите с доставките на твърди дискове. Този ръст обаче ще бъде помрачен от високите продажби на смартфони и таблети, смятат анализаторите на Gartner.

Приложения, като електронна поща, социални мрежи и достъп до интернет, където традиционно е силата на персоналните компютри, вече се използват пълноценно и при таблети и смартфони. „Потребителите ще си изберат дадена задача, и ще проверят какво устройство дава възможност за изпълняване на задачата по най-ефективен, най-лесен и най-забавен начин", казва Ранджит Атвал, директор по изследванията в Gartner.

Нови импулси за бранша ще дадат ултрабуците и Windows 8.

„Всъщност въпросът е дали Windows 8 и ултрабуците могат да станат убедителна оферта, която да върне феновете на технологиите към компютрите", казва Атвал. За 2013 г. анализаторите предвиждат ясно подобрение на пазара. Тогава се очаква продажбите да надхвърлят границата от 400 млн. устройства, което ще представлява ръст от 8,5% спрямо 2012 г.

В индустриалните страни според Gartner потребителите ще продължат да заменят PC-тата с други устройства. За ръста в продажбите ще са „отговорни“ преди всичко развиващите се пазари. През 2012 г. те ще са ключът за ръста в бранша.

Gartner очаква делът на продажбите в развиващите се страни от 50% през миналата година да нарасне до 70% през 2016 г. Високото търсене на мобилни устройства обаче ще остане предизвикателство пред производителите. През тази година конкуренцията от новия iPad, таблетите с Android и с Windows 8 ще продължи да расте. Освен това производителите на PC-та трябва да разграничават по-ясно своите продукти от таблетите, твърдят от анализаторската компания.

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: пазар на компютри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Etien преди 12 години
До номер 3:Амин!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Dokato nqma tehnologiq za bezkabelen internet kojto da e burz tezi ustroistva nqma da se prodavat mnogo.
3
1
 
6
 
! Отговори
хех преди 12 години
1. всякакви смартфони и пр. са скъпи за бълграския пазар2. невъзможността да се използва wi-fi в БГ е защото няма достатъчно свободни, такива зони3. липсата на елементарна компютърна и всякаква друга грамотност4. netbook или laptop се ползват от хора, които ги използват предимно за работа5. производителите на смартфони и пр. не могат да разчитат на малки пазари като нашият6. хората си купуват обикновени GSM апарати защото са по-евтиниОбщо взето в БГ сме много далече от истината!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може да е субективно мнение ,но колкото пъти работя с таблет толкова пъти ми липсва клавиатурата и мишката.Отделно че нещо прословутата "лекота" на програмите въобще не компенсира факта че хардуера за таблети е отчайващо бавен.Изобщо производителите направиха следната врътка- върнаха технологиите назад със бавни малки евтини процесори малки памети и слаба рам като обявиха всичко това за нововъведение -пад видите ли.Както ви пожела чичко Джобс: "Останете си бедни,гладни" и *** бих добавил аз.
1
1
 
17
 
! Отговори
Марсианец преди 12 години
НаблюдателЮу ,приятелЮу , разбери че има неща които трябва да се разграничават от реалното с фалша. Според мен ,до момента няма нещо което да ме убеди че айпълците са измислили по добро устройство за работа от лаптопа! Първо ,че й-пад и другите им *** нямат никаква натоварваща се мощ ,не става за игри ,не става за програми изискващи голям капацитет рам,процесор и тн. ,за дълго писане е неудобен ,не подържа джава ,изисква оригинален софтуер! Това е продукт за глупавите и даващ простотата..