Apple няма да измести скоро Samsung на китайския пазар

Не произвежда 3G устройство за мрежата на най-големия мобилен оператор
Обновена: 12 мар 2012 17:34 | 12 мар 2012 17:32, Бойчо Попов
47
Apple няма да измести скоро Samsung на китайския пазар
Samsung лидер на китайския пазар на смартфони. Снимка: Reuters

През миналата седмица американският технологичен гигант Apple започна да предлага iPhone в Китай и през втори мобилен оператор.

Така Apple вече има договори с два от трите най-големи оператора. Досега iPhone можеше да се купи от обектите на China Unicom, която предлага iPhone от октомври 2009 г., а новият модел започна да продава от януари. China Unicom има 43 млн. клиента към края на януари.

Изглежда обаче сделката с China Telecom е закъсняла, защото преднината на Samsung на този пазар е тройно по-голяма и вероятно скоро няма да бъде стопена, пише Bloomberg.

Пазарният дял на най-популярния в света смартфон в Китай е 7,5%, тоест три пъти по-малък от този на Samsung, които са лидери с 24,3%.

Успехът в Китай е важен за Apple, тъй като доставките на смартфони в страната се очаква да скочат с 52% през тази година до 137 млн. единици, задминавайки САЩ за първи път като най-големия пазар в света още в края на 2011-а.

Партньорства на Apple с втория и третия по големина оператори в Китай дават достъп до около 34% от 988-те милиона мобилни потребители, докато Samsung насочва усилия към целия пазар.

За разлика от стратегията на Samsung да си партнира с всички оператори, Apple ограничава своя собствен успех, като не прави устройство, съвместимо с най-големия оператор на страната - China Mobile Ltd.

Клиентите му – 655 млн. абоната (населението на САЩ, Бразилия и Мексико), са ограничени до ползването на стандарта 2G, тоест GPRS и EDGE, ако ползват вносен iPhone. Устройствата, които не са произведени специално за китайския пазар, не могат да поддържат местния 3G стандарт TC-SCDMA на оператора.

В същото време корейският концерн успешно налага серията си смартфони Galaxy и през трите телекома, достигайки до всички 988 млн. потребители на телеком услуги в страната, пише още Bloomberg.

„Не очаквам в скоро време Apple да измести Samsung“, твърди експертът на Gartner Санди Шен. „China Telecom е най-малкият оператор в страната, така че сделката ще помогне в малка степен на Apple да намали преднината”.

Преднината на Samsung пред базираната в Купертино Apple в Китай в размер на 18,8 процентни пункта, се е удвоила от третата четвърт на 2011-а досега. Докато Samsung е лидер в Китай, а Apple е пети производител на смартфони, в глобален аспект ситуацията е различна - според данни на Gartner Apple надмина базирания в Суон корейски концерн през четвъртото тримесечие като най-голям производител на смартфони.

„Достъпът до повече потребители дава повече възможности на производители като Samsung”, казва Тек Джун Уон, анализатор от базираната в Пекин IDC China, която предсказва ръст от 52% в продажбите на смартфони през тази година. „Ако Apple планира да продължи ръста си на китайския пазар, трябва да обмисли сериозно пускането на продукт за China Mobile”.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...или как американците тръгнали да завладяват китайския пазар.. жалки напъни...
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Незнам смартфони какво си, ама аз си харесвам бизнестелефоните и само блякбери ,Е6 на нокия и една моторола с пълна клавиатура ми хванаха окото.Накрая гледам някаква евтиниика с 2 сим карти и батерия 1500 почти и викам я да икономисам в кризата сега съм доволен :)
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
11, частите на Apple се правят там, където и на евтинджийския smartphone за 150$. Така че, не пробвай да ми обясняваш как заради скапаната американска марка трябва да додам останалото до към 1000$. Знам много добре на каква цена излизат и телефоните на Apple без марката все още да им е сложена.
9
1
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Човекът не казва, че Apple е превзел каквото и да е, точно обратното. На това му се вика ирония.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
5, Apple нищо не е превзел. Там има смартфони без никаква марка по тях за скромните 100-150 долара. Имах обучение от китаец, който беше в София с такъв. Ба го в телефона, дето имаше. С Андроид, всичко дето се сещаш, работеше. С процесор на 1.4 GHz! За под 150 долара, такъв телефон не е истина!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалка история. Някакви си 655 млн. абоната. Ми че това е под 50% от населението на страната. Кой знае и каква ев цената на мин. разговор там. Там се има предвид размера на държавата сигурно има предложения за Приятели (100 номера, семейство 20 номера). :)Отишъл Петър Стоянов (президент) в Китай. Там го посрещнали и за разведряване на обстановката китайския първи любезно попитал:- Е как е при вас? Сигурно като сте 7,5 млн., сигурно всички се познавате? :)))
6
6
 
5
 
! Отговори
БГ Съдия преди 12 години
А *** Сири работи само в Щатите, естествено че няма да се продават никъде другаде.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде е ЗаблудатлЕЕ сега да ни светне как тази информация е грешна и как всъщност вече Apple отдавна е превзел китайският пазар, естествено без да предоставя каквито и да е факти. Освен това ще ни каже, че с отказа си да работи с най-големия китайски оператор Apple всъщност ще спечели и то много повече от Samsung и всички останали производители взети заедно.
4
1
 
6
 
! Отговори
С.Г. Груп преди 12 години
Само да дуспеем да се доберем до този пазар големи кинти ще паднат! От 600 милиона абоната сигурно поне 20% дължат пари а ние сме специалисти в събирането на стари задължения!
3
2
 
4
 
! Отговори
Gacko преди 12 години
600 miliona abonata ! Predstavi si za kakuv dneven oborot stava vupros :)
2
1
 
10
 
! Отговори
Круша преди 12 години
Какъв ужас, Apple e 5ти в Китай.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Китайският пазар е достатъчно голям и за двата производителя! Оня ден като имаше новина за безплатните Айфони споменаха че най-използваният мобилен оператор е с почти 2 пъти повече клиенти от колкото официалното население на САЩ!"Пазарният лидер China Mobile, с повече от 600 млн. клиенти..."В Китай е бъдещето войни за пазар на каквото и да било едва ли има всичко е ПР!