Apple няма да измести скоро Samsung на китайския пазар

Не произвежда 3G устройство за мрежата на най-големия мобилен оператор
Обновена: 12 мар 2012 17:34 | 12 мар 2012 17:32, Бойчо Попов
47
Apple няма да измести скоро Samsung на китайския пазар
Samsung лидер на китайския пазар на смартфони. Снимка: Reuters

През миналата седмица американският технологичен гигант Apple започна да предлага iPhone в Китай и през втори мобилен оператор.

Така Apple вече има договори с два от трите най-големи оператора. Досега iPhone можеше да се купи от обектите на China Unicom, която предлага iPhone от октомври 2009 г., а новият модел започна да продава от януари. China Unicom има 43 млн. клиента към края на януари.

Изглежда обаче сделката с China Telecom е закъсняла, защото преднината на Samsung на този пазар е тройно по-голяма и вероятно скоро няма да бъде стопена, пише Bloomberg.

Пазарният дял на най-популярния в света смартфон в Китай е 7,5%, тоест три пъти по-малък от този на Samsung, които са лидери с 24,3%.

Успехът в Китай е важен за Apple, тъй като доставките на смартфони в страната се очаква да скочат с 52% през тази година до 137 млн. единици, задминавайки САЩ за първи път като най-големия пазар в света още в края на 2011-а.

Партньорства на Apple с втория и третия по големина оператори в Китай дават достъп до около 34% от 988-те милиона мобилни потребители, докато Samsung насочва усилия към целия пазар.

За разлика от стратегията на Samsung да си партнира с всички оператори, Apple ограничава своя собствен успех, като не прави устройство, съвместимо с най-големия оператор на страната - China Mobile Ltd.

Клиентите му – 655 млн. абоната (населението на САЩ, Бразилия и Мексико), са ограничени до ползването на стандарта 2G, тоест GPRS и EDGE, ако ползват вносен iPhone. Устройствата, които не са произведени специално за китайския пазар, не могат да поддържат местния 3G стандарт TC-SCDMA на оператора.

В същото време корейският концерн успешно налага серията си смартфони Galaxy и през трите телекома, достигайки до всички 988 млн. потребители на телеком услуги в страната, пише още Bloomberg.

„Не очаквам в скоро време Apple да измести Samsung“, твърди експертът на Gartner Санди Шен. „China Telecom е най-малкият оператор в страната, така че сделката ще помогне в малка степен на Apple да намали преднината”.

Преднината на Samsung пред базираната в Купертино Apple в Китай в размер на 18,8 процентни пункта, се е удвоила от третата четвърт на 2011-а досега. Докато Samsung е лидер в Китай, а Apple е пети производител на смартфони, в глобален аспект ситуацията е различна - според данни на Gartner Apple надмина базирания в Суон корейски концерн през четвъртото тримесечие като най-голям производител на смартфони.

„Достъпът до повече потребители дава повече възможности на производители като Samsung”, казва Тек Джун Уон, анализатор от базираната в Пекин IDC China, която предсказва ръст от 52% в продажбите на смартфони през тази година. „Ако Apple планира да продължи ръста си на китайския пазар, трябва да обмисли сериозно пускането на продукт за China Mobile”.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 12 години
Не скоро, но все пак бавно и сугрно!
31
2
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Наблюдателю, това, че ти си казал нещо, не го превръща във факт. :-) Това, че ябълката е казала нещо чрез ПР-а си също не го превръща във факт. ;-) :-) Който е видял видял, които е чул чул, аз казах кавото имам да казвам и съм до тук. :-)
30
1
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 12 години
Някой тук ще ми каже ли каква е разликата между appleSHEEP и - например - samsungSHEEP ?
29
2
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Наблюдателю, не се прави на оригинален, защото не си. :-) След като не можеш да кажеш нищо смислено се опитваш да нападаш на лична основа, колко елементарно поведение достойно само за съжаление. ;-) Междудругото това не се случва за първи път и не го правиш само към мен. Това е достъчно за всички които четат, да видят и разберат кой какъв е. :-) Айде със здраве и ти пожелавам повече осъзнаване и много по-малко его. ;-)
28
1
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Наблюдателю, спри да хвърляш лъжливите мантри, че продуктите на яълката са най-скъпи, най-добри, най-качествени и изобщо всички други са ***. Това НЕ е вярно и ти самият го знаеш много добре. Всички подобни твърдени от страна на ябълката са много елеметарен маркетинг и ако не го осъзнаваш, значи е ясно кой е слепият. ;-) :-)
27
2
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
В Китай селските номера на развалената ябълка се обърнаха срещу нея самата. Нищо очудващо в това няма. В дългосрочен план този филм ще го гледаме на всички пазари. :-)
26
8
 
4
 
! Отговори
tuzarya преди 12 години
Само ако знаете какви *** са уредите на САМСУНГ никога няма да си купите нищо от тях!! Парите дадени за тях са "хвърлени на вятъра"!!
25
5
 
2
 
! Отговори
Марко Хейтеала преди 12 години
Ми само едно ще ви кажа ако може да ми посочите телефон с по високи мегапиксели от Nokia ви признавам!
24
5
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 12 години
Що бе пич, къде са Никоя/Нокия/ в бизнеса със смартфони- в 5-та глуха.Винаги са били назадничава фирма Никоя. За това продажбите им се градят на телефончета с фенерчета,дето ги дават за по 5лв. мобилните оператори.
23
3
 
2
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
А стига с туй "измесване на Самсунг от Епъл" бе Днес.бг !Нищо не са изместили Епъл. Самсунг са първи за миналата година (2011) и изместиха Епъл !Четвъртото тримесечие бе свързно не само с появяването на "новия" стар айфон ами и със възкръсването на Месията. (както с увеличиха и продажбите на записите на Майкъл Джексън и Уитни Хюстън за известно време), но това не промени класацията за 2011г. Най много да окаже влияние и само на първото тримесечие през тази година!
22
2
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
10 години не можеш да събереш пари за NOKIA /освен за такава с фенерче/, а точно когато си събрал 200 лева, те се оказали достатъчни само за китайски "смартфон" Хуавей, с който си мислиш, че владееш света! Излез от филма, момче!
21
4
 
2
 
! Отговори
Къде е Никоя/Нокия/ преди 12 години
Що не ,къде е Никоя/Нокия/? Май са в миньорския синдикат,че основни продажби са им високотехнолоогичните телефони с фенерчета :)
20
2
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Нокия не ги мисли, ама на теб злобата ще ти разкаже играта :-D :-D :-D
19
4
 
4
 
! Отговори
Къде е Никоя/Нокия/ преди 12 години
Абе,къде е Нокиа в цялата игра,освен,че отчиат само загуби и продават телефончета с фенерчета?
18
2
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
НападателЕЕ, не виждам защо да ти отговарям на въпросите, няма да ходя да те ограмотявам. Има гугъл, върви си търси сам и се просвещавай.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Апле измества Самсунг навсякъде ,където кича е на мода ! Всеки втори *** и чалгаджия има или мечтае да го има...
16
12
 
2
 
! Отговори
Apple преди 12 години
За китаиците и за балъците отворковци в BGto само Samsung им дай да се радват ха ха ха ;)
15
1
 
20
 
! Отговори
AndreLouis преди 12 години
:) Мерите си телефоните, все едно си мерите ***, смятай докъде сте я докарали. Едва ли има "най-добър телефон". Важното е на вас какво ви върши работа, на един мъ върши работа iPhone, на друг Samsung, на трети - nokia, на прадядо ми - инвалидна количка. Еди кой си телефон имал еди-каква си камера, а другия бил с 45 лева по-евтин, ама имал 12000 пиксела по-малко, О'ужас.
14
3
 
4
 
! Отговори
Becko преди 12 години
Абе тупани епъл продава иФоун в китай от миналата седмица хахахаха :)Само гледайте ... щото китайците евтин *** имат, но не го искат :)
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По скоро китайците ще превземат американският пазар отколкото обратното!!!