Бижутерът Tiffany срещу часовникаря Swatch

Преди 5 години двете компании се съюзиха, а сега се заливат с искове
Обновена: 12 мар 2012 22:18 | 12 мар 2012 21:11, Бойчо Попов
2
Бижутерът Tiffany срещу часовникаря Swatch
Tiffany и Swatch се разделиха и изпокараха. Снимка: Ройтерс

„Каквото повикало, такова се обадило“. Очевидно с това мото действа американският производител на бижута Tiffany. Компанията с големи традиции подава съдебен иск срещу швейцарския производител на часовници Swatch за 542 млн. франка.

По този начин американците реагират на съдебен иск на швейцарския производител на часовници, с който той настоява за 3,8 млрд. франка компенсация от бившия си партньор, предаде Ройтерс.

Това всъщност е една тъжна история на големи очаквания и тежки разочарования. В края на 2007 г. двете компании обявиха партньорството си с фанфари. Перспективите по онова време бяха блестящи.

Tiffany трябваше да продава часовници от империята Swatch по света, включително луксозни марки като Breguet, Glashütte, Omega. Но в средата на миналата година алиансът приключи внезапно. През септември Swatch прекрати партньорството и заведе дело срещу Tiffany.

През февруари 2008 г. Ник Хайек, президент на Swatch, обясни партньорството с думите, че така компанията му си намира „приятел“ със специализация „часовници-бижута“, с когото може уверено да се изправи пред конкурент като марката Cartier. Cartier е собственост на друг швейцарски концерн - Richemont.

Президентът на Tiffany Майкъл Ковалски от своя страна нарече контракта „най-важното стратегическо партньорство в 170-годишната история на компанията“. В следствие на договорката се създаде Tiffany Watch Co. Ltd. Тази компания отговаряше за разработването, производството и продажбите на часовниковата марка Tiffany & Co. чрез магазините на Tiffany и Swatch, както и чрез независими дилъри.

Компанията принадлежи по документи на базираната в Бил Swatch, а Tiffany участваше в печалбата и ръководеше специално създадения маркетингов комитет. Swatch от своя страна бе отговорна за дизайна.

За какво конкретно всъщност става дума във войната на луксозните компании все още не е напълно ясно. Swatch обвини американците, че са блокирали алианса и са нарушили договорите. Така например са били осуетени съвместни маркетингови кампании. Известната с подаръчните си обвивки в турско синьо нюйорска компания Tiffany отрича обвиненията.

В последно време бизнесът на американската бижутерийна верига не е толкова ослепителен, както преди. В началото на годината компанията отново понижи преждевременно завишената прогноза за печалбата за 2011 г. За разлика от нея Swatch обяви рекордни продажби за изминалата година от над 7 млрд. франка.

Швейцарците посрещат иска на американските си бивши партньори доста спокойно: „Това искане не е обосновано от фактически и правни аргументи“, съобщава лаконично в понеделник компанията.

Още любопитни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари