"Терминатори" с Google-X. Гледаш, говориш и се гъзарееш

Концернът представи футуристичния си проект за очила с холограма
Обновена: 5 апр 2012 12:49 | 5 апр 2012 11:50, Бойчо Попов
67
"Терминатори" с Google-X. Гледаш, говориш и се гъзарееш
Джаджата на външен вид "го докарва" на обикновенни очила. Снимка: Google

Американският интернет концерн Google ще направи излишни смартфоните със своите компютърни очила. С тях потребителите могат да телефонират, да разглеждат географски карти, да правят снимки, обяви концернът в в своята социална мрежа Google+.

Публикуваният клип показва разходка в Ню Йорк от гледната точка на мъж, който носи такива очила. На стъклата се появява информация, а и карти и бележки. Той успява да направи снимки, даже да проведе видео разговор. Заповедите дава чрез гласова комуникация.

Според концерна очилата могат да правят наистина всичко, което днес правят смартфоните. Освен това те са неочаквано незабележими, както показват проектните проучвания. Проектът засега носи наименованието Google-X.

Очилата ще имат различни полезни приложения, като проверка на e-mail, GPS, Hangouts (възможността за провеждане на разговори в Google+), търсене в Google Search и др. Всички тези функции ще бъдат контролирани чрез гласови команди, а софтуерът, който ще задвижва всичко това, разбира се, е Android.

С редица снимки в социалната си мрежа Google показва прототипи на устройството. Той обаче очевидно е само един модел от многото им налични. Позовавайки се на запознати с проекта източници "New York Times" пише, че на пазара ще се появят различни модели, включително и такива, които могат да се носят с обикновени очила.

Цената ще бъде подобна на стойността на смартфоните. С това устройство Google въвежда т. нар. технология „Augmented Reality“ („разширена реалност“). С нея виртуалното информационно поле се пренася върху реални обекти – както например навигационна информация върху местата, където се намира потребителят.

Освен това собственикът на модерните очила ще може да получава информация за обектите, покрай които преминава. Така например, минавайки покрай ресторант, при поискване на дисплея ще се появи дневното меню. Тази технология вече се влага в някои програми за смартфони.

Кога модерните очила ще достигнат до рафтовете на магазините, още не е ясно. С подобно устройство обаче Google ще вкара наситените си с реклама онлайн услуги още по-силно в ежедневието на потребителя.

Същевременно концернът ще дръпне в надпреварата с конкурента си Apple, който с iPhone и iPad е лидер на процъфтяващия пазар на мобилни устройства. Apple понатрупа точки и с представената в новата версия на iPhone гласова навигация Siri.

Още новини за високотехнологични джаджи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Много е добра :)))
35
0
 
6
 
! Отговори
do 31 преди 12 години
То сега като си ходиш напред назад с мобилния телефон никой не знае къде си.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо мрънкате не мога да разбера?Сега да не би да не могат да ни проследят чрез gsm-а?Могат естествено,с тези очила опастността да бъдем наблюдавани и следени от някой е горе-долу същата.Обаче след време тези очила ще ни правят"превод в ефир",когато си говорим с някой китаец например и така няма да е нужно да учим 15г.китайски,за да се разбираме с още около милиард и половина хора от планетата.По този начин всички,които вярваме в конспирацията ще си общуваме безпроблемно,така че споко :)))
33
0
 
8
 
! Отговори
az преди 12 години
Аз мадамата виждам само :D
32
3
 
19
 
! Отговори
me преди 12 години
Мда, и Гугъл (съответно всички заинтересовани) ще знае къде ходиш, какво правиш, кого виждаш и т.н. Дори няма да коментирам как на андроида на таблета ми всички опции за следене по GPS бяха пуснати по подразбиране и много приложения продължават отчаяно да мрънкат как така без GPS. Ми така. БЕЗ! Въщност и без Гугъл акаунт. Айде няма нужда да ми свързваш всяка джаджа с пощата ми, името ми, адреса ми, телефона ми, кредитната ми карта, цялата ми история на търсене, всичките ми писма и всичко друго.
31
10
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Хахахха.... това родните комунистчета във всяко благо, което създава Запада виждат какви ли не конспирации. Смешни сте!Ех, *** народ - слаба държава.Създателят на Гугъл, руснакът Сергей Брин беше казал: Русия е Нигерия със сняг.... Примирете се! Суровинният придадък на Запада отдавна загуби Студената война.
30
2
 
20
 
! Отговори
m преди 12 години
Интересното е дали това устройство няма да направи хората по разсеяни, докато го използват за видео връзка или четене на нещо и едновременно с това ходят, пресичат улиците. Вероятно риска за хората да не забележат дадена опастност ще нарасне.
29
4
 
18
 
! Отговори
KKK преди 12 години
тоест очилата ще знаят къде ходя, следователно и гугъл ще знае същото.... а на времето идеята на Бил Гейтс да сложи чипове в хората звучеше толкова крайна, ето че сега сами си ги слагаме, доброволно, че и плащаме за това :):)
28
2
 
8
 
! Отговори
бг преди 12 години
рррръц... опааа, приех факс :))))
27
7
 
6
 
! Отговори
Село преди 12 години
А тая мацка съм я мандръсал още в 5ти клас
26
3
 
9
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Ми като е имала важна работа и мейли, чий го дири у театъро, дето е място за забавление??? Аман от ***.
25
2
 
13
 
! Отговори
:) преди 12 години
Мацката била яка, другото не ги вълнувало :) Ами като толкова ви вълнуват мацките, излезте на улицата и за половин час ще намерите 3-4 по-хубави от тази. Ама вместо това висите в Нета и пишете, че ви е омръзнало виртуалното :) :) :) Смешна работа !!!!
24
1
 
8
 
! Отговори
Село преди 12 години
Аз ги имам тия очила още от миналата година
23
1
 
7
 
! Отговори
Чалгата е навсякъде преди 12 години
Сега чак прочетох заглавието... яко чалга :) :) :)
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахаха, мацката е само на снимка зомбита такива :))) Опитайте с някоя истинска :) 3D, ама не от надуваемите...
21
8
 
5
 
! Отговори
16 преди 12 години
16, А може ли да си представиш, че жената е имала важна работа и е чакала мейл, смс или нещо такова по работа? Театрите не са храмове, а места за забавление. Аман от хинтелекуалци !
20
0
 
1
 
! Отговори
GFY преди 12 години
и се съгласявам се с 14ти!
19
0
 
9
 
! Отговори
GFY преди 12 години
Редакторите на Днес.бг нанасят поредния си удар!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мацката е супер яка. Направо ми се прииска да и "разширя реалността" (Augmenting Reality). Хъъ.
17
0
 
10
 
! Отговори
ZZ преди 12 години
Кеф - отиваш на спирката на трамвая и хоп - пред теб изскача огромна вафла "Мура"(Нестле са си платили за рекламата в района на спирките). Качваш се в трамвая и хоп - секси кондукторка любезно те подканя да си чекираш картата. :))))