"Терминатори" с Google-X. Гледаш, говориш и се гъзарееш

Концернът представи футуристичния си проект за очила с холограма
Обновена: 5 апр 2012 12:49 | 5 апр 2012 11:50, Бойчо Попов
67
"Терминатори" с Google-X. Гледаш, говориш и се гъзарееш
Джаджата на външен вид "го докарва" на обикновенни очила. Снимка: Google

Американският интернет концерн Google ще направи излишни смартфоните със своите компютърни очила. С тях потребителите могат да телефонират, да разглеждат географски карти, да правят снимки, обяви концернът в в своята социална мрежа Google+.

Публикуваният клип показва разходка в Ню Йорк от гледната точка на мъж, който носи такива очила. На стъклата се появява информация, а и карти и бележки. Той успява да направи снимки, даже да проведе видео разговор. Заповедите дава чрез гласова комуникация.

Според концерна очилата могат да правят наистина всичко, което днес правят смартфоните. Освен това те са неочаквано незабележими, както показват проектните проучвания. Проектът засега носи наименованието Google-X.

Очилата ще имат различни полезни приложения, като проверка на e-mail, GPS, Hangouts (възможността за провеждане на разговори в Google+), търсене в Google Search и др. Всички тези функции ще бъдат контролирани чрез гласови команди, а софтуерът, който ще задвижва всичко това, разбира се, е Android.

С редица снимки в социалната си мрежа Google показва прототипи на устройството. Той обаче очевидно е само един модел от многото им налични. Позовавайки се на запознати с проекта източници "New York Times" пише, че на пазара ще се появят различни модели, включително и такива, които могат да се носят с обикновени очила.

Цената ще бъде подобна на стойността на смартфоните. С това устройство Google въвежда т. нар. технология „Augmented Reality“ („разширена реалност“). С нея виртуалното информационно поле се пренася върху реални обекти – както например навигационна информация върху местата, където се намира потребителят.

Освен това собственикът на модерните очила ще може да получава информация за обектите, покрай които преминава. Така например, минавайки покрай ресторант, при поискване на дисплея ще се появи дневното меню. Тази технология вече се влага в някои програми за смартфони.

Кога модерните очила ще достигнат до рафтовете на магазините, още не е ясно. С подобно устройство обаче Google ще вкара наситените си с реклама онлайн услуги още по-силно в ежедневието на потребителя.

Същевременно концернът ще дръпне в надпреварата с конкурента си Apple, който с iPhone и iPad е лидер на процъфтяващия пазар на мобилни устройства. Apple понатрупа точки и с представената в новата версия на iPhone гласова навигация Siri.

Още новини за високотехнологични джаджи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
9
 
! Отговори
Коко преди 12 години
Това нещо може да увреди очите и мозъкът повече от сегашния телефон защото дори когато не провеждате разговор с устроиството, то (включително и сегашните телефони) изпраща постояно импулси за да се свърже с близките клетки за тел разговор, а очите и мозъкът са изградени главно от белтъци които се разрушават от ел магнитните вълни. С телефона провеждаш разговор и после го оставяш, или поне не го държиш до главата си, а това с тия хиляда приложения ти стои на главата и ти пържи мозъка. Брао Googl
55
2
 
4
 
! Отговори
dedenze преди 12 години
Зарибяват ви дечица с модерни и ненужни глупости. Утре ще сте готови да избиете родата за да го имате. Никога обаче няма да преличате на рекламната цепендура, обработена с фотошоп и пр.... Нейната роля е да ви подмами допълнително !
54
0
 
7
 
! Отговори
fly преди 12 години
Никой не му пука къде ходи поредния лузър или обикновенния човечец. Но много хора плащат луди пари за да знаят къде ходят милионите обикновенни потребители. Информацията е най-голямата сила в днешно време, ако знаеш как да я използваш.
53
3
 
5
 
! Отговори
me преди 12 години
Освен това, телефоните, таблетите и може би тези очила не служат само да стреляш по птици. Използват се и за РАБОТА. И не знам дали на някой ще му е особено кеф, която и да е компания да складира цялата му служебна информация, всички неща върху които мисли, които проверява в интернет, всички хора, с които контактува, писмата които си обменят с тях, общите им проектите и т.н. и т.н. В момента и Google и Apple записват всичко това и могат да го ползват както и когато решат без ваше разрешение.
52
1
 
5
 
! Отговори
me преди 12 години
Значи като ми напишете "с какво сте интересни" и се чудя с мислещи същества ли говоря или с ботове. Я проверете колко струват САМО имейлите и имената на 10 000 такива неинтересни човечета и после пак ми говорете колко сме неинтересни. Тук не става въпрос за следене от службите (те така или иначе получават достъп до данните без пари), става въпрос за бизнес за милиарди. Бизнес, в който данните на всеки, всеки бит от тях, струва ПАРИ. Пари, които някой печели на наш гръб. От къде на къде?
51
1
 
1
 
! Отговори
gazar преди 12 години
thumbs down за заглавието!
50
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната простотия от Гугъл за вярващи фантасти.Колкото до заглавието на статията "гъзарееш" предполагам,че означава да си рееш *** на някъде?
49
1
 
3
 
! Отговори
празни кутийки преди 12 години
ами те Епъл пускат празни кутийки - калъфи, панели и т.н. И балъците ги купуват
48
0
 
2
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Ако момето върви с очилата - може и да си взема едни.
47
3
 
1
 
! Отговори
dbz преди 12 години
over 9000
46
2
 
14
 
! Отговори
Плд преди 12 години
Сериозно ли сте сложили "гъзарееш" в залгавието на статия???! Днес.бг ставате все по-жълта и евтина медия... Всеки ден падате все по-ниско!
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И всички- хоп в Матрицата!
44
1
 
6
 
! Отговори
преди 12 години
А ако се изцепя на очилата, дали ще ми разчете ДНК-то? Знам, че няма да го отчете, ако се изцепя на тиквата на незавръшилото студентче-редакторче от днес.бг, който пише всеки ден по 1-2 чалга заглавия + дословен превод от рандом източници.
43
0
 
19
 
! Отговори
44 преди 12 години
Епъл и празна пластмасова кутийка да пуснат на пазара, пак ще се намерят ***, които да я купят за 100-200 долара :) И няма лошо, балъците трябва да се гърчат :)
42
2
 
4
 
! Отговори
34 преди 12 години
34, Много сте зле всички, които все някой иска да ви следи. Какво полезно има в информацията за движението на някой лузър? Ти какво си мислиш, че ако искат няма да те проследят ли? Сега в момента имаш ГСМ и ИП, които показват ТОЧНО къде си.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уау, какво адекватно заглавие...и то най-отпред... "Гъзарееш". Ах, колко звучно...
40
0
 
28
 
! Отговори
Habu преди 12 години
"гъзарееш" ??! Сериозно? Направо убихте коня с мотиката, днес.бг! Даже не е подходящо употребена думата. Става въпрос за устройство, което ще направи мобилните комуникаций по-удобни, по-лесни, по-достъпни. Гъзария би било, ако предлагат златен телефон с диаманти.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я да видим какво ще покажат "иноваторите" от Епъл ? Нищо...
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-просташката жълта медия с червен оттенък.
37
1
 
6
 
! Отговори
me преди 12 години
до 35:Ми да те видя като в имейла на мъжа ти/жена ти, се появи предложение да се присъедини към срещата ти с любовника/любовницата каква песен ще запееш. Щото си много остроумен. Аз къде ходя и какво правя може и да няма значение. Въпросът е че целият ти живот се складира в една хубава база данни и ако/когато проима значение, ще ти бъде МНОГО трудно да се скриеш.И защото има нещо неприкосновеност на личните данни - понятие за щастие измислено от хора с повече проницателност от умници като теб