Британските данъчни вземат Amazon под лупа

Компанията може би си спестява част от данъка върху продажбите
9 апр 2012 19:51, Бойчо Попов
0
Британските данъчни вземат Amazon под лупа
Операциите на Amazon на Острова минават през дружество в Люксембург. Снимка: Reuters

Най-големият в света онлайн търговец Amazon е изправен пред обстойна проверка от британските данъчни инспектори, става ясно от съобщение на американската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC). Подобни разследвания според комисията текат в момента в Китай, Германия, Франция, Япония и САЩ, предаде ZDNet.

Според Guardian става дума за това дали компанията не си спестява част от данъка върху продажбите в Обединеното кралство.

Гигантът в електронната търговия е имал през последните три години приходи от 7,6 млрд. паунда на Острова. Той например доставя една на всеки четири продадени в страната книги. За бизнеса в Обединеното кралство обаче от 2006 г. насам е отговорно дъщерно дружество в Швейцария, където Amazon плаща по-малко данъци.

Твърди се, че британският клон служи само като прикритие, а договорите за покупко-продажба клиентите от Великобритания сключват с Amazon SARL в Люксембург.

Всяка година Amazon UK прави със своите 2265 служители официален оборот от 147 млн. паунда. За базирания в Люксембург европейски клон обаче работят едва 134 служители, които през 2010 г. са успели да реализират приходи от 7,5 млрд. евро.

Британски експерт по данъчно облагане смята, че такъв подход не е задължително да е незаконен. „Всичко е в рамките на правната рамка, поне докато британските данъчни власти не решат друго". По думите му настоящата ситуация може да бъде само рутинно разследване.

В САЩ пък Amazon плаща данъци само в онези щати, в които има офис или склад. Това са едва пет от общо петдесет щата. На някои места обаче компанията постига различни облекчения след разговори с местните власти. Така например в Калифорния Amazon договори едногодишно отлагане на облагането с данък печалба.

Още новини за света на технологиите четете в Investor.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Amazon
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари