Microsoft си напазарува патенти от AOL за над $ 1 млрд.

От продажбата ще спечелят преди всичко акционерите на AOL
9 апр 2012 21:10, Бойчо Попов
2

Все пак дотком звездата AOL загуби голяма част от блясъка си и се намира в период на реконструкция. AOL започна да трупа загуби след колапса на ръководството си. Основна цел на компанията е да стане по-многообразна уеб компания. В миналото достъпът до интернет бе основният бизнес, но сега това се предлага от телеком и кабелни компании на по-ниска цена и с по-бърза скорост.

Ето защо президентът на компанията Тим Армстронг се опитва да преоформи концерна като доставчик на съдържание. Армстронг подчертава, че AOL остава собственик на важни патенти за реклама, търсене или социални мрежи. Освен това AOL си запазва правото да ползва продадените на Microsoft патенти под определен лиценз.

От продажбата ще спечелят преди всичко акционерите на AOL. Те ще получат значителна част от приходите като дивидент. Новината за неочакваните средства хвърли акциите на AOL в небесата преди началото на сесията в Ню Йорк, като те поскъпват с 31%.

За разлика от тях книжата на Microsoft отчитат спад с 1%. В продължение на години успешният производител на Windows и Office се опитва да разшири бизнеса си с интернет, но с променлив успех. Основните конкуренти тук са Google и социалната мрежа Facebook.

Сделката за патентите се случва само две седмици, след като Facebook придоби 750 патента от IBM, за да се защитава по-добре в патентните спорове. Само дни по-рано Yahoo подаде съдебен иск срещу социалната мрежа, обвинявайки я, че е нарушила десет нейни запазени права.

Още новини за света на технологиите четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

« Предишна12


2
Още по темата: MicrosoftFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
ааа преди 12 години
Измисли нещо ново,дървена главо !.....
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ia komentiraite ne6to za Arkadashian,4e ne6to mi lipsva naposledyk.