Седем са осъдените за киберпрестъпления в България през 2011 г.

Най-честите киберпрестъпления са кражбите на лични данни и профили от социалните мрежи
9 апр 2012 12:46, Бойчо Попов
6
Седем са осъдените за киберпрестъпления в България през 2011 г.
Илюстрация: sxc.hu

През миналата година в България за киберпрестъпления са били обвинени осем души, а седем от тях са получили присъди. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ прокурорът от Върховна касационна прокуратура Илона Кръстенякова.

Година по-рано обвинените са били дванадесет, а осъдените - отново седем. Кръстенякова, която е експерт в Международната академия за разследване на киберпрестъпления, отдава малкия брой присъди и обвинения със слабото навлизане на интернет в България.

По думите й най-честите киберпрестъпления у нас са кражбите на лични данни и профили от социалните мрежи.

Най-дръзки са посегателствата срещу деца и детската порнография, а най-често жертви стават хората, които поверяват данните си на банки с фалшива самоличност. „Хората биха могли да се предпазват от посегателства в интернет като предоставят по-малко информация за себе си в социалните мрежи, да не вярват на писма, получени от банки, изискващи лични данни“, каза още прокурорът.

Тя възприема и идеята за създаване на национален орган за киберсигурност в България и поясни, че в ЕК в момента се обсъжда идеята за създаване на Европейски център за киберсигурност, който ще бъде под шапката на Европол в Хага.

„В много европейски държави са създадени или се създават такива центрове по киберсигурност, така че тази идея е много добра и навременна в България и действително трябва бързо да се действа в тази посока“, посочи Кръстенякова. 

Още новини за света на технологиите четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: киберпрестъпления
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По думите й най-честите киберпрестъпления у нас са кражбите на лични данни и профили от социалните мрежи.----ахахахаха значи ако си сложа някаква некадърна парола на профила и някой ми го открадне мога да го осъдя ? Евала .. преборихте престъпността най-накрая в мрежата ...
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явор Колев за орден Стара планина !
1
1
 
11
 
! Отговори
тъп бухал преди 12 години
че се опитат да ни резнат кардаширането! Нищо, ще го местим бавно и предпазливо, че да не ни усетят анти-кардашите