Nokia продължава да затъва

Moody's понижи рейтинга на дълговите книжа на компанията до Baa3
Обновена: 16 апр 2012 21:43 | 16 апр 2012 20:27, Бойчо Попов
68
Nokia продължава да затъва
Nokia залага много на серията смартфони Lumia. Снимка: Reuters

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's понижи рейтинга на дълговите книжа на Nokia Corp заради силния спад в продажбите на телефони през първото тримесечие, довел до свиване с 35 на сто на приходите за същия период, предаде Ройтерс.

Още по темата

Moody’s намали днес оценката си за дългосрочните дългови книжа на финландската компания, която изпитва сериозни финансови затруднения, с една степен до Baa3 след предупреждението за печалбата си, което миналата седмица отправи Nokia. Освен това присъдената негативна перспектива пред рейтинга означава, че в близко бъдеще може да се очакват още понижения, особено ако серията Lumia на Nokia не покажат по-добри резултати или маржът продължи да се влошава, пояснява още Moody’s.

Акциите на Nokia поевтиняха с над 20 процента, след като в сряда групата обяви, че острата конкуренция ще удари резултатите й за първото тримесечие и че не очаква подобрение и през второто тримесечие.

По този начин оценката на Moody’s вече е същата, каквито са и подадените от Standard & Poor’s и Fitch Ratings рейтинги.

Като реакция на понижението финансовият директор на концерна Тимо Ихамуотила заяви в писмено становище, че Nokia ще продължи да се концентрира върху намаляване на разходите, подобряване на паричния поток и засилване на финансовите позиции. Концернът разполага с ликвидни средства в размер на 4,9 млрд. евро и си поставя за приоритет да пести парите в брой, пише още в съобщението.

Финландският производител на мобилни телефони Nokia се справя все по-трудно с жестоката конкуренция в световен мащаб. Първото тримесечие е преминало по-зле от очакванията преди всичко в основното направление „Устройства + Услуги“, както обявиха финландците в предварителните данни за трите месеца. Приходите в основното подразделение за първите три месеца на годината са в размер на 4,2 млрд. евро. Пълният отчет за първото тримесечие и още детайли производителят ще изнесе на 19-и април.

През миналата година Nokia обяви стратегическо партньорство с Microsoft, което ще отдалечи концерна от собствената му операционна система Symbian в полза на операционната система Windows, припомня BBC.

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
26
 
13
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Ползвам Нокия от 10 години и ще продължа да ползвам още 10 години. Вече имам Лумия 800 с Уин 7.5 ***. Уникален телефон, препоръчвам го на всички. Лека вечер. mobilebulgaria/mobiles/2359/nokia-lumia-800
29
18
 
21
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Samsung-а с горящите дисплеи и евтината и скърцаща пластмаса,батерия не издържаща цял ден с едно зареждане при активно ползване,това ли е истината? С цена от 1000лв.,а след 6 месеца е наполовина от нея!? Моля ти се не ми сравнявай кон с кокошка! И двете са животни,ама нямат нищо общо помежду си! :D
28
1
 
2
 
! Отговори
dan преди 12 години
Е, кой е този оператор, как може така да постъпят? Има комисия за защита на потребителите, заплаши ги с нея, както и с това, че ще раздухаш случая по медиите.
27
20
 
17
 
! Отговори
Българин преди 12 години
HTC и Apple това са двете марки! Уникално качество на изработка,качествени материали и невероятен софтуер!
26
19
 
20
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Nokia е била *** и *** ще си остане преди години се излъгах с няколко техните телефона,а след като си купих техен ''смартфон'' (беше далече от понятието смартфон) със Symbian,чашата преля! Отървах се от него и си взех андроидче,оттогава не искам да чуя за друго,иначе и Apple са много добри. Android и iPhone е истината! ;)
25
0
 
33
 
! Отговори
До 31 преди 12 години
За твое сведение Самсунг са корейци, а не китайци.
24
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От друга страна е просто отвратително че на пазара ще остане 1 марка телефони и тя ще е Самсунг.Имам некви подозрения че китайците *** разни доставки на ценни и редки метали за да прецакват другите производители.Което е ужасно щото като гледам така кви мизерници са китайците нищо свястно няма да излезе.Само знаят да копират,поевтиняват и дъмпинговат.Е ама това не води до развитие и прогрес а до мизерия.
23
14
 
1
 
! Отговори
Дани преди 12 години
Скоро ще станат номер 1. Windows ising....
22
5
 
29
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Как няма, като един свестен смартфон нямат. Всичките са абсолютни дървета, а по-голям бъг от Symbian просто няма.
21
3
 
6
 
! Отговори
samsung mobile преди 12 години
***
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...от което само си изпатиха , а разработването на качествена линукс базирана ОС е свързана с масовата и употреба от различни производители , които пък не искат отново да си имат вземане даване с нокиа
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
колкото до кражбите , Nokia N9 ползва също ядро на линукс , както и bada , а и още няколко операционни системи , Гугъл просто си свършиха добре работата, без много да се напъват иначе никой не може да ги упрекне в кражба . Нокиа много сбъркаха като се вързаха с Майкрософт , WP 7 не е нещо кой знае какво , а спокойно можеше да развиват симбиан или линукс базирана операционна система .Разбира се и алчноста ги подхлъзна , тъй като другите производители се бяха обвързали с тях в симбиан обществото
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нещо като фен съм на марката , продължават да правят най-добрите конвенционални телефони , но през последните 3 г. ползвам Андроид телефони . Превъзходството на андроид над симбиан е размазващо във всяко едно отношение , интерфейс , потдръжка и бъгове . Във момента имам уайлдфайър и нокиа 500 , приятно съм изненадан от ъпдейта до Belle , някои неща напомнят на андроид и телефона работи доста по-добре , освен това Нокиа чисто като телефон си е по-добре от НТС , като батерия и връзка .
17
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми като почнаха да произвеждат китайски пръчки с бъгав софтуер.10 години не могат да оправят Симбиан-а.Все се бъгва все бави иначе не лошия хардуер.Дисплей-сетиха се да пуснат тъч-скрийн когато другите имаха вече 2-ро и 3-то поколение такива.Мисля че е си е чист резил за компания имаща няколко десетки милиарда евро на разболожение и хиляди души персонал да реагира като умряла костенурка на пазара.И сега кво решение взеха-типично малоумие няма да си оправят телефоните а ще си уволняват хората.
16
6
 
15
 
! Отговори
Ами ще затъва! преди 12 години
Ако Нокия искат да се оправят - да зарежат смартфоните и да започнат отново да произвеждат здрави и надеждни бизнес телефони, на които спокойно могат да поискат заслужената им сума. Както правеха и навремето. Пазарът на смартфони е крайно пренаситен, докато на бизнес телефони ще се конкурират само с Верту и Блекбъри. Въпреки конкуренцията - могат да се наложат защото хората помнят добрите качествени апарати от преди време.
15
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все още ме сме видяли лошото от Гугъл а то тепърва предстои. Обвързват безкрайно много всеки от нас с техните услуги и колекционират всичката възможна лична информация. До момента всичко е цветя и рози, но тепърва ще използват събраното за контролиране на живота ни. Първите крачки са новата декларация за обединяване на общите условия и обединяване на досиетата ни във всички услуги на Гугъл. Изобщо бих препоръчал на всички да избягват Гугъл услугите и да тестват алтернативи (Bing,Yahoo etc)
14
8
 
15
 
! Отговори
До 3 преди 12 години
HTC- Това е истината. Нокия - Ряпа да яде. Скъпи и ***. Обаче селските пръчки в България се пъчат с Нокия . ---------------------ТИ искаш да пишеш, че селските пръчки си купуват чупения робот, щото нямат парици да си купят ВинФоне или Айфоне... Сега разбирам защо Ейпъл и Микрософт все още не искат да стъпят ба Бг пазар - беден и слаб пълен със ***
13
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нокия съвсем скоро ще изненада с резултати. Майкрософт ще ги вдигне на крака и ще затрият тъпия крадлив робот. Тенекиения преписвач не е нищо повече от откраднато линукс ядро с открадната джава машина дълбоко конспирирана тайнааааа, която оракъл ртазби и сега крадците от гугъл ще плащат миларди! Койтро си купи тъпия робот плаща за пладнишкия грабеж на софтуерните разработчици!
12
3
 
11
 
! Отговори
lichno az преди 12 години
sam dovolen ot nokia----ot 1999 do den dneshen samo nokia polzvam,predi dva meseca si kupih nokia limia e super e ---------povtarqm tova e lichno moe mnenie
11
3
 
18
 
! Отговори
:) преди 12 години
Имам Нокиа 3310, която още работи. Не съм фен на марката, но е глупаво да ги сравнявата през вашата си призма, едва ли има "най-добър" телефон... всичко е компромис в техниката, а "най-добър" има само с оглед на потребностите, сещате се? Ако на мен потребността ми е дълъг живот на батерията, да мога да говоря и издържливост, нали се сещаш, кога ще е по-добър от един iPhone примерно, дето го зареждам всеки ден и не знам кога ще се самоъпдейтне и заключи. Не бързайте да ги отписвате Нокия