Nokia продължава да затъва

Moody's понижи рейтинга на дълговите книжа на компанията до Baa3
Обновена: 16 апр 2012 21:43 | 16 апр 2012 20:27, Бойчо Попов
68
Nokia продължава да затъва
Nokia залага много на серията смартфони Lumia. Снимка: Reuters

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's понижи рейтинга на дълговите книжа на Nokia Corp заради силния спад в продажбите на телефони през първото тримесечие, довел до свиване с 35 на сто на приходите за същия период, предаде Ройтерс.

Още по темата

Moody’s намали днес оценката си за дългосрочните дългови книжа на финландската компания, която изпитва сериозни финансови затруднения, с една степен до Baa3 след предупреждението за печалбата си, което миналата седмица отправи Nokia. Освен това присъдената негативна перспектива пред рейтинга означава, че в близко бъдеще може да се очакват още понижения, особено ако серията Lumia на Nokia не покажат по-добри резултати или маржът продължи да се влошава, пояснява още Moody’s.

Акциите на Nokia поевтиняха с над 20 процента, след като в сряда групата обяви, че острата конкуренция ще удари резултатите й за първото тримесечие и че не очаква подобрение и през второто тримесечие.

По този начин оценката на Moody’s вече е същата, каквито са и подадените от Standard & Poor’s и Fitch Ratings рейтинги.

Като реакция на понижението финансовият директор на концерна Тимо Ихамуотила заяви в писмено становище, че Nokia ще продължи да се концентрира върху намаляване на разходите, подобряване на паричния поток и засилване на финансовите позиции. Концернът разполага с ликвидни средства в размер на 4,9 млрд. евро и си поставя за приоритет да пести парите в брой, пише още в съобщението.

Финландският производител на мобилни телефони Nokia се справя все по-трудно с жестоката конкуренция в световен мащаб. Първото тримесечие е преминало по-зле от очакванията преди всичко в основното направление „Устройства + Услуги“, както обявиха финландците в предварителните данни за трите месеца. Приходите в основното подразделение за първите три месеца на годината са в размер на 4,2 млрд. евро. Пълният отчет за първото тримесечие и още детайли производителят ще изнесе на 19-и април.

През миналата година Nokia обяви стратегическо партньорство с Microsoft, което ще отдалечи концерна от собствената му операционна система Symbian в полза на операционната система Windows, припомня BBC.

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
АСКОР преди 11 години
До Анонимен Ако нокиа бяха избрали Андроид вместо Симбиан ЩЯХА да си наваксат изгубеното! В днешно време хората предпочитат Андроид смартфони отколкото Симбиан!
49
0
 
1
 
! Отговори
WTF преди 11 години
Най-накрая "благодетелите" Майкрософт ще я купят и така ще завърши трагедията "Нокиа" . Реално погледнато това беше и основната цел на това "стратегическо" партньорство . До там води слабия мениджмънт и некадърноста. На стара слава не е здравословно да се разчита.Каква полза телефоните да са здрави и добре работещи , щомв управлението на фирмата е пълно с олигуфрени .
48
0
 
3
 
! Отговори
до HCC преди 11 години
Закон на Ом се учи в 7 клас, ако това е висшият ти критерий за интелигентност, напразно се хабиш, да беше станал тракторист, вместо да даваш акъл по форумите и да категоризираш безмислено хората с епитети, с които явно ти през годините насила е трябвало да свикнеш :-) Завистта и злобата ще ти разкажат играта, помни ми думата, NOKIA не ги мисли, тях ще ги има и след теб :-)
47
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Злобата в най-бедната държава в Европа е заразна...Колко ли трябва да те мачка живота, колко ли трябва да си пропаднал, каква *** трябва да си, за да оползотворяваш ежедневието си, псувайки Нокия или Сони - производители, които въпреки лошите си дни в момента все още са име и еталон за качество. Жал ми е, че живея с такива *** като вас, хейтърите! Всъщност вие не сте хейтъри, вие сте нещо много по-долно от това...
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се притеснявайте за Нокия и Windows Phone операционната система.Какво значи "наложили се" Андроид и IPhone.То и ICQ беше световен месинджър, но умря. Появи се скайп, oovoo и др.Новите телефони на Нокия са много добри, както и дригите производители Samsung, LG, HTC с платформата на Windows Phone.Тези телефони имат бъдеще. И то какво!
45
2
 
1
 
! Отговори
Badi преди 11 години
Nekadaren managment imam 4ustvoto 4e nqkoi naro4no q zatriva tazi kompaniq parvo se na6iha s tiq tapaci ot Microsoft podpisaha dogovor da ne polzvat dr platvofrmi (Android i tn) posle 3g se baviha dokato pusnat tapiq windows phone to ve4e android i ios se nalojiha sega mn qsno 4e 6te zatavat.
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те рейтингите на Мудис са едни...мани мани. Само припомням, че ЕК ги поставя категорично под съмнение. А хора, които имат наблюдение над различни ОС за телефони, знаят че симбиан-а далеч не е толкова лоша ОС. УинМоб и УинП или Палм - също. Нооо тук доста хейтъри са дали мнения :) Ако иОс или Андро-то са най-добрите, то други ОС не биха съществували. Също така е тъпо цели брандове да се обявяват за ЛОШИ. Нокиа имат перфекти модели - за съответни нужди - разбира се. Универсални телефони няма.
43
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога не съм харесвал тая марка, освен по времето на мобифоните. Цифрови телефони така и не се научиха да правят, поне не и такива, с които да проведеш нормален разговор. За сметка на това, докато чакаш да се свържеш, можеш да се снимаш, да слушаш радио, да гледаш филм... само не и да говориш по телефона. Абе с една дума - NOKIA
42
5
 
0
 
! Отговори
Бай МангаУ преди 11 години
Аз пък намам телефон и всичко ми работи.....и телефона даже!
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нокия реално имаха 2 пътя - или да си продължат с МееГо или да се прехвърлят на Андроид. А защо не и 2-та едновременно.Те обаче направиха непростима грешка с ВинМобайл и сега се виждат резултатите, които повечето хора още тогава можеха да им предскажат, но самите те не го разбраха.Сега ще си произвеждат бюджетни телефончета с фенерчета да могат да запълват търговците с нещо пакетите от Зрънчо.
40
6
 
9
 
! Отговори
ползвател на НОКИЯ преди 11 години
Колкото до Самсунга и неговите фенове. подариха ми Самсунг от мобилният оператор. Като лоялен клиент. Добър външен вид, абе има фация. Обаче по изнервящ телефон не съм имал. Всеки път когато го вземех в ръце и влизах в менюто му - ми идеше да го трясна в земята. Имал съм Сажем, Алкател, Сименс, НТС, Ериксон, Сони-Ериксон, Нокии - 2бр., Моторола, БлякБери, Ай-фон и да ви кажа, най си бях доволен от Сименса и Ериксоните. ЗА МЕН ТЕЛЕФОНА Е ЕРИКСОН,ВСИЧКО ДРУГО СИ Е КОМПРОМИС,ЗДРАВИ,ЛЕСНИ,ЯКА БАТЕРИ
39
8
 
8
 
! Отговори
ползвател на НОКИЯ - преди 11 години
ДА СЕДМА ГОДИНА. Та за Нокията. Още с прехвърлянето на симкартата, в Нокията, бълна обърквация на записаните телефонни номера. Това ***-дойди. Оказа се че има проблем не само с мойта Нокия ами и с други които имат Нокии - запаметен с име номер, не се изписва името когато ме потърси. Батерията на тая Нокия със зър искарва 2 дни, обикновенно всяка вечер се зарежда - Ериксона седма година му пада батерията на 5-тия ден, и с двата говоря почти еднакво. Менюто на Нокията - абсолютно объркано. Мъка.
38
8
 
4
 
! Отговори
ползвател на НОКИЯ преди 11 години
Преди имах СОНИ-ЕРИКСОН, сега НОКИЯ и двата са висок клас телефони, не с тъч-скрийн, с бутони. Ще кажете защо не са с тъч-скрийн, защото мъж с телефон с който мята плъст по екрана изглежда от страни като неосъзнат гей. Както и да е. Исках да ви кажа за Нокията. Взех го с голям мерак, пазя го като писано яйце. Ериксона бе изпускан от 5 етаж на панелен блок. Долу се рахвърчаха капаци, батерии, симкарти, пукна се леко екрана. Сглобих го и си работеше нормално. Работи си вече 7-*** година, ДА СЕДМА Г
37
5
 
7
 
! Отговори
Пантелей Пътник преди 11 години
Ако Nokia бяха решили преди 10 години да седнат и да напишат ново ядро на Symbian, вместо да кърпят старо и да пускат новите си разработки на негова база, нямаше въобще да стигнат дотук. Кой каквото ще да си говори, Android става за ширупотреба, но не и за бизнес.
36
3
 
7
 
! Отговори
Stan преди 11 години
Хаха... Така им се пада на тия *** финландски. Трябваше да си продължат с Linux-а, да забравят за Symbian и M$. Ще затъват още и още :)))) Google им показа как се прави.
35
2
 
7
 
! Отговори
Бонев преди 11 години
Ползвам Nokia N95, но не съм доволен от телефона, с изключение на камерата. Наскоро взех на приятелката си също нокиа и горчиво съжалвам за избора. Батерията издържа 2 дни, липса на функционалност, муден и объркващ софтуер. Втория ми телефон е Xperia X10 с андроид и честно казано вече друго освен Андроид няма да взимам. За толкова години Нокиа да не си вземат поука и да си оптимизират малко софтуера и да го направят по лесен за достъп от обикновенни потребители - много ясно че ще губят позиции.
34
4
 
0
 
! Отговори
Twenty2 преди 11 години
Do bulgarina,te zatova potuvat nokia za6toto pravqt po hubavi telefoni li? ili ne si 4el statiqta za nai dobur telefon na godinata ili prosto si heitar koito si nqma i predstava ot telefoni,q po dobre si vzemi simbiana i si sveti s fener4eto
33
2
 
15
 
! Отговори
ДА! преди 11 години
Истината е,че вече просто няма разлика между различните марки. Не знам защо от Нокиа се очаква да постигат някакви главозамайващи резултати,след като вече те не се различават по нищо от другите си конкуренти?!...А и омръзнаха просто,човек и да *** най-готиното гадже,все се заглежда по нещо чуждо,и понякога стават забежки,друго харесване и т.нат...Не на последно място е и цената,що да не получиш нещо на по-ниска цена,което е и по-нашарено,някак си малко по-освободено и не толкова консервативно?!
32
5
 
16
 
! Отговори
fsdfsdfsd преди 11 години
В Дания се ползват три вида телефони - айфон, хтц и самсунг галакси. Датчани с нокиа не съм виждал.
31
4
 
23
 
! Отговори
123 преди 11 години
искам джи ес ем руско производство....