Как Китай посегна отново на свободата в интернет

След ареста на журналист блогърите се чувстват застрашени
26 апр 2012 16:42, Бойчо Попов
2
Как Китай посегна отново на свободата в интернет
Снимка: Reuters

Популярната микро блог услуга в сайта weibo.com на Sina закри във вторник акаунтите на десетки потребители. Сред тях е и Ли Делин, редактор на китайското икономическо списание Capital Week. Негова публикация от 19-и март е възбудила слуховете за преврат в Пекин.

„Нещо не е наред в китайската столица“, пишело в микро блог услугата. Това е оказало „изключително негативно въздействие върху обществеността“ и е явно нарушение на закона, смятат информационната служба за интернет и полицията в Пекин. Sina пък съобщи на своите над 300 млн. потребители за закриването на акаунтите и по този начин направи от случая обществена демонстрация, пише в свой материал Wall Street Journal.

„Наскоро криминални елементи използваха Sina Weibo, за да разпространяват злонамерени политически слухове без никакви причини. Това доведе до ужасни последици за икономиката ", се казва в изявлението. Изтритите потребители „са известни на властите и с тях ще се процедира в съответствие със законите".

На 19-и март Ли съобщава на своите хиляди последователи, че по улиците на Пекин има необичайно висок трафик. „Навсякъде има военна техника. Chang'an Avenue е претъпкана“, пише той. „На всеки ъгъл има цивилни полицаи. Някои кръстовища са блокирани“.

 

12Следваща »


2
Още по темата: интернет в Китай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китай продължава да поддържа илюзията за цветуща икономика и идилично общество, но под повърхността има много неща, които не се виждат. С изключение на две провинции, които са със специален статут, останалата част от страната е все още петдесет години назад - селяните орат с волове, а в мините умират средно шестнайсет човека дневно.Но ще дойде ден, в който китайският народ ще поиска нормален живот. Ще дойде ден, в който китайският човек ще започне да мечтае.