Сетила се Мара... и Nokia влиза на пазара за таблети

Пропуснахме смартфон революцията в индустрията, призна шеф в оставка
3 май 2012 12:23, Бойчо Попов
56
Сетила се Мара... и Nokia влиза на пазара за таблети
Снимка: Reuters

Изпадналият в затруднения пионер в производството на мобилни телефони Nokia планира да навакса изоставането си от конкуренти като Apple и Samsung със собствени таблети, предава Ройтерс.

Компанията ще пусне собствено продуктово портфолио с таблети и висококачествени смартфони, заяви председателят на Управителния съвет Йорма Олила в оставка в интервю за Financial Times.

"Таблетите са велико нещо и затова ще се вгледаме в детайлите на този пазар". Комбинацията от нови продукти и услуги ще направи разликата. Олила обаче не споменава кога на пазара ще се появят новите устройства.

Същевременно той призна, че Nokia е пропуснала „смартфон революцията“ в мобилната индустрия. Nokia първоначално отговори твърде бавно, когато мултифункционалните мобилни телефони с възможност за интернет връзка наводниха пазара, заяви мениджърът, който след 27 години напуска финландския концерн.

Въпреки че Nokia изобрети смартфоните, напоследък попада на все по-задни позиции в доходоносния пазар, докато конкуренти като Apple и Samsung редовно отчитат рекордни печалби. Nokia пък приключи в червената зона първото тримесечие с оперативна загуба от 1,3 млрд. евро. Дори и с последната си смартфон офанзива концернът поне засега не успява да натрупа точки.

Вчера пък стана ясно, че компанията е подала няколко иска в САЩ и Германия (в Дюселдорф, Манхайм и Мюнхен) срещу HTC, RIM и Viewsonic. Nokia обвинява компаниите в неправомерно използване на 45 нейни патента.

От Nokia поясниха, че над 40 компании ползват нейните патенти срещу лицензионна такса, но има и такива, които го правят без да плащат за това. И въпреки че финландците биха предпочели да не стигат до съда, се е наложило да предприемат действия в САЩ и Германия срещу неупълномощеното ползване на техните иновации и технологии.

Също вчера стана ясно, че Nokia вероятно ще продаде своята специализирана в производството на луксозни телефони марка Vertu. Според Financial Times инвеститорът Permira предлага около 200 млн. евро за подразделението, което произвежда инкрустирани с благороден метал и скъпоценни камъни устройства. 

Още новини за технологичните компании четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Nokiaпазар на смартфони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
24
 
! Отговори
Александър преди 11 години
Хахаха вие ще ме убиете с тези заглавия.И това го пишат "журналисти" в една от най-големите е-медии....
1
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Сетила се Мара..." ....... к'ва Мара бе ....