Ура! Задава се значително по-евтин роуминг

29 евроцента от 1 юли 2012 г. и 19 евроцента от 1 юли 2014 г. на минута
10 май 2012 21:45, Бойчо Попов
23
Ура! Задава се значително по-евтин роуминг
От лятото ще говорим на по-тънки цени. Снимка: Нокиа

Европейският парламент гласува днес по-ниска граница на таксите за роуминг. Това се смята за успех за стартиралата преди две години кампания във Facebook "Европейците за честен роуминг", която сега има повече от 150 000 поддръжници.


Операторите на мобилни мрежи изискват непропорционално високи такси, когато потребителите осъществяват обаждания в чужбина, изпращат SMS или използват услуги за данни. Те оправдават това с допълнителен разход при тарифирането си. Противниците обаче смятат, че тази практика не позволява наличието на единен европейски пазар на далекосъобщенията и по този начин се отслабва цялата европейска икономика.

Гласуваното днес предложение ще влезе в сила от 1-и юли 2012 г. и ще замени действащия в момента Регламент от 2007 г., чието действие изтича на 30-и юни 2012 година.
 
"Използването на мобилни устройства в чужбина остава скъпо. Още по време на лятната си ваканция гражданите в ЕС ще могат да се възползват от по изгодни тарифи. Парламентът успя да наложи настояването си за по евтини цени за роуминг за потребителите, най вече по отношение на преноса на данни. В допълнение от юли 2014 г. потребителите ще могат да избират оператор, различен от техния национален оператор, за предоставяне на роуминг услуги.  Новите правила ще помогнат също така да се отвори пазарът за  нови участници и по този начин ще се увелича конкуренцията", заяви докладчикът Ангелика Ниблер (ЕНП, Германия) при дебата в пленарната зала. Споразумението беше прието с 578 гласа "за", 10 "против" и 10 "въздържали се".
 
В резултат на настояването на депутатите цената на услугите, свързани с пренос на данни, ще бъде ограничена до 70 евроцента на мегабайт от 1 юли 2012 година. Тя поетапно ще намалее до 45 цента през 2013 г. и до 20 евроцента към 1 юли 2014 година.

Според новите ограничения на цените на разговорите едноминутно обаждане ще струва 29 евроцента от 1 юли 2012 г. и 19 евроцента от 1 юли 2014 година. За сравнение в момента цената му е 35 евроцента. Текстовите съобщения също ще поевтинеят, като сегашната цена от 11 евроцента ще падне на 9 евроцента от 1 юли тази година и на 6 евроцента от 1 юли 2014 година.

Още технологични новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: роумингМобилни услуги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
КОЛЕГА МИТКО... преди 11 години
ЩО НЕ ПОЛЗВАШ СКАЙП, ПОНЕ Е БЕЗПЛАТНО. АЗ ОТДАВНА СЪМ ИЗХВЪРЛИЛ МОБИЛНИЯ ОТ УПОТРЕБА. ИМА СИ СВОИТЕ ПРЕДИМСТВА.
16
11
 
2
 
! Отговори
Ско Пен преди 11 години
Трикове за замазване на очичките. Колко от тия, дето ползват роуминг, наистина ги притеснява дали цената е висока или ниска?
15
1
 
6
 
! Отговори
Митко преди 11 години
В нормалните страни по на запад ползването даже на предплатена услуга на национален оператор е по-евтино от роуминга за разлика от нас. Синът ми беше в Белгия с предплатена карта и ми звънеше за 19 евроцента на минута /без роуминг/, а аз му звънях през Глобул с договор за 1.55 лв на минута/Европа- мобилни мрежи/.При роуминга в момента цената е 0.85лв. изходящ разговор+0.25лв. входящ = 1.10 лв. общо.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Томас, "родните ментели и грабули" хич не са родни :)
13
9
 
4
 
! Отговори
Говедарин преди 11 години
Ура! Задава се значително по-евтин роуминг...------------------------------------------------------------Урааа... ше го преместим у левия крачол...
12
1
 
19
 
! Отговори
Томас преди 11 години
крайно време е някой да подреже яко крилата на родните ментели и грабули
11
2
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Е сега вече Галевите може и да се обадят на Цецко да кажат къде са!
10
1
 
8
 
! Отговори
tony_scout преди 11 години
.. продължение.Най-интересното е че повечето хора са на обикновен ваучер ( не че ги е страх да се обвържат или нямат финансите), НЕ, просто е евтино - 2 евро цента към всеки оператор между тях а и толкова е и до България в случия. Голямата новина - ако звънна за 15 сек до БГ ми взима 2,3 цента, а не ме обира с минутата която не съм ползвал. Ето там е проблема ни, ние не заставяме операторите да засичат на секунда, те ще ни шляпат завинаги това е!!!
9
0
 
3
 
! Отговори
tony_scout преди 11 години
primetel.cy/en/offer/refer_a_friend.html -ето как може да се изкарат пари от заставяне свой близък да се присъедини към даден оператор до 50 евро в зависимост от тарифния план. Но това го има само в "големите" европейски страни ( в случият един малък Кипър). Там има два оператора които говорят в напълно сходни цени един към друг независимо от това че са конкуренти. Разбрах едно - ако има 2-*** на пазара има конкуренция, ако станат повече , се получава мафия.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес се върнах от Хърватско- 8,50 лв. сметка за 2 входящи и две изходящи повиквания по няма и половин минута. Няма ли да влизат най- вече в Съюза, та не е чак толкова безумно!
7
1
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Каква ти Азия? Разговорите с Турция, Македония и Сърбия са на същите цени като до Азия.
6
1
 
10
 
! Отговори
tony_scout преди 11 години
Само България има такива цени, яко скъпи за цял свят, но докато хората ги ползват те ще си печелят. Защо не ги осъдят, след като се забрани, изнасяне на цени в публично пространство без ДДС. Ще пратя цени с днешни дати за доказателство на наивните нас, Българи, които никога не вярваме ако не видим-очаквайте!
5
0
 
8
 
! Отговори
Майничка преди 11 години
Да не ви се налага да ползвате роуминг в Азия, по-специално Корея, Китай и Хонконг. Започва от 7 лв/мин. На Мтел съм. Другото оставям на вас. За сравнение един германец говори за 2,20 евро на минута до Европа. Операторът му е T-Mobile. В САЩ и Канада е още по-зле. AT&T таксуват 7,60 лв/мин, а ROGERS - 8 кръгло. SMS от всички тия страни до България е 1,20 лв.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Специално МЕНТЕЛ не само режат глави за роуминг - ако ще и минута да говориш, сметката ти идва раздута до небесата - ами и на следващия месец пак плащаш повече от обичайното. От ГРАБУЛ нямам впечатления, но ТЕЛАВИВ ми отчитат по десетина SMS-a на месец, а аз не пускам нито един през тях. Говоря само със стационарни, а плащам яки сметки, без дори да съм изговорил безплатните минути. Гадове
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наскоро ходих до Гърция. Според Мтел и тяхната евротарифа тези 35 евроцента се равняват на 82 стотинки, а 11 евроцента са равни на 25,8 стотинки.
2
4
 
11
 
! Отговори
dominici преди 11 години
Пич, имаш ли представа колко са 11 евроцента? 22 стотинки! Сложи им на тях и ДДС от 20% и ето ти 26 стотинки.
1
3
 
25
 
! Отговори
хубу преди 11 години
ГЛУБУЛ,МТЕЛ,ВИВАТЕЛ ПЕРДАШАТ ПО 25 СТОТИНКИ ЗА СМС КЪМ ЧУЖБИНА А В РОМИНГ НЕ ИСКМ ДА СМЯТАМ,КЪДЕ СА 11 ЕВРО ЦЕНТА??????????ДЕРАТ МАМА ИМ *** ДЕРАТ НИ КОЖИТЕ ТЕЗИ МАШИНИ ЗА ПАРИ.....