Samsung се насочва към нов клас фотоапарати

Висококачествени, но не огледално-рефлекторни апарати трябва да печелят нови клиенти
16 май 2012 10:39, Бойчо Попов
9
Samsung се насочва към нов клас фотоапарати
Снимка: Reuters

В бизнеса с фотоапарати Samsung Electronics поема по нова насока. Корейският технологичен концерн и четвърти по големина в света производител на фотоапарати следва примера на останалите азиатски производители и измества бизнеса си към т. нар. „системни камери“ - висококачествени, но не огледално-рефлекторни апарати, пише Wall Street Journal.

С промяната на курса корейската компания се надява да пооправи нерентабилния си бизнес с дигитална фотография, който страда тежко от конкуренцията на смартфоните, с техните все по-добри функции за снимки.

"Нашите предложения за по-прости камери постепенно ще намалеят", казва Хан Муонг Суп, ръководител на поделението за дигитална фотография. Според компанията производството в Китай вече е преориентирано от компактни към системни фотоапарати.

Целите са амбициозни – до 2015 г. Samsung трябва да стане най-големият производител на системни апарати с пазарен дял от 20%. До този момент делът е едва 5 на сто. В началото концернът ще се концентрира върху продажби в Корея, Китай, Хонконг и Тайван. САЩ и Европа засега не са толкова интересни заради икономическите им затруднения.

Производителят залага големи надежди на системните си камери без огледала. Тяхното качество е по-високо от това на компактните камери, същевременно обаче апаратите се възприемат като по-лесни за употреба от традиционните огледално-рефлекторни апарати. Те се оценяват и от клиентите – докато продажбите на дигитални апарати спадат през миналата година, за тази година анализаторите от Data Corp очакват ръст от 60% до 6,43 млн. броя при системните камери.

И по-евтините огледално-рефлексни фотоапарати са доста търсени. Наблюдатели от фирмата за маркетингови проучвания IDC очакват през тази година увеличение от 18% до 16,76 милиона апарата. За Samsung обаче този сегмент не е интересен. Корейците искат дори да прекратят производството на цифрови огледално-рефлексни фотоапарати, защото досега не успяват да се противопоставят на доминиращите Nikon и Canon.

Вместо това Samsung иска да увеличи пазарния си дял чрез допълнителни екстри. Wi-Fi трябва да свързва безжично камери, телевизори, преносими компютри и смартфони.

В тази област Samsung "има добър шанс", казва анализаторът на IDC Кристофър Кют. Но съществувала опасност и традиционните и успешни производители на фотоапарати също да навлязат в бизнеса с Wi-Fi и да доминират отново на пазара, след като Sony, Panasonic и Olympus планират да развиват силно системните апарати.

Още новини за джаджи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Дани преди 11 години
Дано при апаратите поне да се справят добре, при телефоните са пълна скръб. Уважение към iOS copycats не може да има!!!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилно са се насочили корейците. Вече куцо и сакато иска да има голям обектив. Размера има значение! :) Жените си мисля че колкото им е по дълъг...обектива, толкова по хубави снимки ще могат да правят.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЕЛИКАТА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА! Която уж беше безкризисна (кризите бяха измислица на комунистите) и правеше всички хора богати,а не "еднакво бедни" като при социализма.
3
3
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
Според мен камерите на Самсунг са на нивото на Канон, да не кажа и по-добри. Лично мнение и не правя реклама на марката.
2
0
 
6
 
! Отговори
Chasovnika преди 11 години
Напълно сам съгласен с коментарите на "Анонимен".Но,нека да имаме в прадвид,че пишеш-тите братя и сестри СИ РАБОТЯТ РАБОТАТА независимо от това дали си имат понятие от не-щата,за които пишат или не :))) Явно се поставят въпроси към нас читателите,над които ние ще си " блъскаме блъските"Така например преди време "знаещ" жупнарист изнесе в ташата преса новината,че в Лондон спират черните таксита станали емблематични за града?!Да,ама не! Тъй като живея в Лондон не виждам нещо подобно-напротив!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А огледално-рефлекторните са всъщност огледално-рефлексни. Редакторът явно е бил на обяд..