Да туитваш от отвъдното

DeadSocial предлага социална мрежа за покойници
29 май 2012 12:10, Бойчо Попов
16
Да туитваш от отвъдното
Снимка: компанията

В живота сигурни са две неща – смъртта и данъците. Затова и може би не е изненадващо, че един предприемач иска да създаде социална мрежа за покойници.

Джеймс Норис, директор на базираната в Лондон компания DeadSocial, предлага на клиентите си възможността да публикуват новини в Twitter и Facebook и след смъртта си. Идеята му хрумнала, след като прочел интервю с британския комик Боб Монкхаус, който заснел клипа си преди смъртта си от рак през 2003 г.

„Той е пожелал видеото да бъде излъчено четири години след кончината му. Това бе необичайно вълнуващо послание“, казва Норис пред Wall Street Journal.

И Филип Гулд, стратег в британската лейбъристка партия, засне малко преди смъртта си изключително въздействащ филм.

Някои го намират за проява на лош вкус

Норис е бил вдъхновен от новия дизайн Facebook Timeline. Той показва хронологията на събитията от живота на даден потребител. „Тя започва, когато сте роден и след това изброява какво сте направили в живота си. Защо това трябва да спре след смъртта? Това изглежда като логично продължение. Защо смъртта да прекъсне този разговор“, пита Норис.

С DeadSocial потребителите могат да пишат статуси и съобщения в Tweeter и Facebook, които ще бъдат публикувани в определено време след смъртта им, например на дадена годишнина, или според определен период от време. С тази услуга може да се изпращат дори и лични съобщения.

Някои намират идеята по-скоро за блудкава и безвкусна. Когато наскоро на интернет конференцията "The Next Web" в Амстердам Норис се изправи на сцената и представи идеята си, реакциите варираха от объркване до открит бунт. "Това е най-нетактичната идея, която някога съм чувала", промърмори жена в публиката, цитирана от Wall Street Journal.

Не само тя е на това мнение. И психотерапевтът Наоми Лейвър се съмнява в идеята. Когато даден потребител на Facebook почине, потребителският акаунт може да получи "статут паметник", според който няма да се получават предложения за приятелство, но съществуващи приятели ще продължават да оставят съобщения на страницата. В Twitter няма такава функция. Близък може да закрие акаунта, или той просто си остава открит.

Продължението на матерала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: FacebooktwitterDeadSocial
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това ще е един истински паметник на един отминал живот,на някой ,когото са забравили.Разбира се близките ще го помнят,но познатите и не чак толкова близки хора ще го забравят...Идеята е мила.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност това е добра алтернатива на уличните некролози и за тези,които няма да ходят на погребението ,или не могат,или не са поканени...Идеята е прекрасна.
12
3
 
6
 
! Отговори
Слава на БКП преди 11 години
Първият мъртвец е бил с инициали Т. Живков и написал Бокооо стига ме копира.
11
0
 
2
 
! Отговори
Затрудних се преди 11 години
В момента не мога да дам оценка.Потискащо е да гледаш хора, които говорят от екрана, а ти знаеш, че вече не са живи. Сърцето ми трепва всеки път, когато гледам видеозапис с човек, когото много обичах, а той повече от година вече не е сред живите. Но аз постоянно си пускам това филмче.Според мен, инициативата ще добие популярност и ще има желаещи да оставят такива послания. Ще има хора, които ще гледат такива записи. Не се съмнявам, че някои от тези записи ще се окажат бомба със закъснител.
10
1
 
3
 
! Отговори
undertaker преди 11 години
az kato pukna ako shte darva na onaq rabota da mi cepqt vse sha mi e taq taka4e kvi sa tiq novi typotii s koito se opitvat da zabogateqt bahti maloumnicite... :X :X :X
9
1
 
3
 
! Отговори
мими преди 11 години
Тези хора в час ли са или аз не съм на ред? Що не направят нещо по полезно?
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вчера получих твит от дядо.
7
5
 
6
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Егати малоумното хрумване... Да пишеш, докато си жив, съобщения, които да бъдат публикувани след смъртта ти... Тоя *** трябва да го набият за това нелепо хрумване най-малкото...
6
1
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Само да те питам нещо - защо трябва да обиждаш човека? Той си изразява мнението и ти веднага го нападаш. Дали тогава и ти не си малък и смешен? Всеки има право на мнение. И на мен не ми харесва идеята за мрежа за мъртъвци :-)))) И мен ли ще наречеш малък и смешен?
5
6
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
На запад не живеят ***. Има хора, които обръщат внимание на всеки един аспект в живота на хората и се опитват да бъдат иновативни. Твоето тук се нарича консервативен. Недей моля да обиждаш хора, които са доказали интелекта си, както като общество, така и с отделни личности, допринесли много за световното развитие. Всичко сочи към това, колко си малък и нищожен в действителност, а в твоите очи си един смешен великан.
4
4
 
6
 
! Отговори
Ь преди 11 години
Простащина.
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като чета какви *** живеят на запад и се радвам, че съм се родил и живея тук.
2
1
 
11
 
! Отговори
$ преди 11 години
"Да чакаш от умрял писмо!" е казал народът. Сега трябва да бъде: Да чакаш от умряла социална мрежа съобщение.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ах, колко сте бавни ... тия сайтове, които могат да постват отложено във времето ги има от поне година...