Panasonic реже половината служители в централата си

В Токио ще бъдат закрити между 3 и 4 хил. позиции
29 май 2012 20:58, Бойчо Попов
25
Panasonic реже половината служители в централата си
Снимка: Reuters

Изпадналият в тежка криза японски концерн за потребителска електроника Panasonic ще закрие половината работни места във фирмената си централа. Предвижда се да бъдат закрити между 3 000 и 4 000 от общо 7 000 работни места, пишат икономическият вестник Nikkei и местната агенция Jiji Press.

Целта е да се ускори вземането на решения в рамките на концерна. По-голямата част от загубата на работни места следва да се постигне чрез ранно пенсиониране и трансфери към филиали. На Токийската фондова борса акциите на компанията скочиха с до три процента в силно негативна обстановка.

Говорителка на Panasonic потвърди, че компанията обмисля реформи в централата. „Не е вярно обаче, че вече е взето решение", каза тя. 

Още по темата

За миналата фискална година Panasonic отчете загуба от 772,2 млрд. йени (7,7 млрд. евро). Подобно на много японски фирми за електроника Panasonic страда в продължение на години от силната йена и ожесточената конкуренция, особено от други страни от Далечния Изток.

Новият изпълнителен директор на Panasonic Казухиро Цуга е изправен при встъпването си в длъжност през юни пред херкулесова задача. В момента той се опитва да насочи към растеж подразделението за телевизия, което пострада от агресивната конкуренция на корейските Samsung и LG.

За Panasonic работят 350 000 служители, три пъти повече от заетите в Samsung. 

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Absurde преди 11 години
Защото Apple купуват чипове и дисплей от Samsung. И защото Samsung са единствените от големите производители на електроника, който правят всичко от електроника, коли/имат собтвена марка Samsung / кораби и много други неща... Почти във всяка промишленост са пуснали пипала...
17
1
 
4
 
! Отговори
Chris преди 11 години
Ти си болен! Точно телефоните им са най-големите дървета, като дизайн и като ОС :)
16
4
 
8
 
! Отговори
инж. Бахура преди 11 години
За зла участ точно Панасоник правят най-качествената черна техника в момента. Сони / филипс / Пайниър са след тях по отношение качество, цена, съотношение качество / цена и т.н. но все пак са на светлинни години пред LG / Sams. Но това няма как да се обясни на човек който се кефи на ЛЕД ТВ от самсунг / ЛГ с пластмасовата картина и не знае за плазма на Пайниър / Панасоник примерно.
15
0
 
15
 
! Отговори
с. преди 11 години
Имал съм няколко дивидита на Самсунг и честно казано не ме израдваха особено!На Панасоник съм фен от дете!В първи клас родителите ми подариха касетофон и работи все още без нито една повреда!Пазя си го все още от сантиментални съображения!:)Честно казано обаче нищо вече не се прави като едно време!
14
11
 
7
 
! Отговори
инжинер преди 11 години
..... Всичкото дето съм имал Samsung или LG замина като подарък на роднини. Не става да ги продам да прецакам някой човечец и после ще ме търси. Не става да ги продам на роднини после ще бера срам как съм ги набутал с ***. Затова подарък е идеалното решение, хем ще му се радват като е без пари хем няма да иде на ***. Монитори, телефони кво ли не беше...Затова давам повече пари но SONY PHILIPS и др. и ме радват дълги години, дори десетки вече. Така че дадените в повече пари си се връщат
13
6
 
15
 
! Отговори
Гошко преди 11 години
Ами пичове в срервизите е пълно със "Самсунг", щото са най продаваните - елементарно! Ако 100 човека си купят самсунг и само 10 "Панасоник" и 10% да дават дефект да кажем, в сервиза ще има 10 "Самсунг"-а и 1 "Панасоник", нали? Не трябва да си много умен, та да се сетиш... А "Панасоник", ако си заслужаваха сигурно хората щяха да ги купуват и нямаше сега да са 7 млрд. назад... Ама и те като "Сони", лежата на стари лаври, а канкуренцията са иновативни и се развиват с бързи темпове.
12
4
 
10
 
! Отговори
инжинер преди 11 години
Капризен потребител съм. Очаквам максималното, това което не го пише дори в упътването очаквам да работи по подразбиращ се начин и се дразня ако някой производител се направи на хитър и спести дребни функционалности, и само защото не ги пише в упътването не мога да кажа че е дефект и да им го върна (Samsung например). Също така очаквам максимално качество и надежност, в срок поне 2 пъти по дълаг от гаранционияЗатова НИКОГА Samsung или LG. Колкото пъти наруших правилото си толкова пъти съжалявах
11
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 11 години
Цялата черна техника в къщи е на Panasonic. Не робувам на марки, но първо се обзаведох с LCD, после с DVD и ресивър. Ползвам за всичките едно дистанционно. Преди да се спра на конкретен модел проучих във спец.форуми и чрез приятели сервизни техници кои телевизори най-рядко отиват на ремонт. Е оказа се, че Panasonic е сред тях. Най-често се разваляли LG и Samsung. Общото мнение е - много екстри, чести дефекти. Panasonic имат най-добрия качествен контрол, та затова държат цена.
10
1
 
8
 
! Отговори
? преди 11 години
Panasonic правят най-добрите плазми при LCD разполагат с най-добрата матрица IPS Alpha до 1 там ти е проблема пич жертваш най-важното картината за да имаш ТВ с USB което е доста ограничено като възможности :)до 8 явно си поредния разбирач :D кое точно е дървеното на TZ-20, TZ-30?
9
1
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Ами пич... Тия са като Нокия - чак сега се сетиха да разработват таблети :) Иначе аз лично никога не бих си купил нещо на LG или Samsung - големи *** са и в сервизите е пълно с тях, както каза един коментиращ...
8
2
 
7
 
! Отговори
do 6 преди 11 години
A случайно да караш Застава???а :D
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-качествената електроника е Панасоник и Филипс.Имам един стар лаптоп Panasonic toghbook невероятна здравина и качество на изпълнение, но мат'ряла търси нещо за 100 долара
6
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Panasonic правят едни от най-дървените цифрови фотоапарати.
5
4
 
10
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Аз съм с цветен телевизор Радуга,лаптоп Правец 16,дом.видео ВХС - Акай,муз. уредба Финезия - много съм доволен !!!
4
3
 
9
 
! Отговори
Доволен от Япония преди 11 години
В сервизите е пълно със Самсунг. Аз съм със Сони и Панасоник. Тв. Панасоник, Дом. видео Панасоник и муз. уредба Сони. Лаптоп Тошиба. ;)
3
4
 
9
 
! Отговори
до инженера преди 11 години
всъщност точно те си имат хал хабер. 7 милиарда загуба.
2
8
 
21
 
! Отговори
Инженера преди 11 години
Моля пуберите които хал хабер си нямат, да мълчат. Те ще дават акъл на Панасоник.... ***
1
8
 
9
 
! Отговори
Р-29РМУ-2 преди 11 години
Тези две фирми предлагат преди всичко скъпарски /баровски/ модели битова електроника, примерно при новите LED ТВ-та. В тази световна криза да предлагаш скъпарски модели, меко казано е недалновидно! LG и Samsung предлагат цялата възможна ценова гама ТВ-та от около 300 до 3500 лв., как няма да печелят и да изритат японците!