Първи междуконтинентален полет на "Слънчев импулс"

Соларната машина прелетя успешно от Мадрид до Рабат
6 юни 2012 10:00, Елка Василева
37

Самолетът при излитането от летището Барахас в Мадрид. Снимка: Reuters

 

Швейцарският самолет с фотоелектрични клетки "Слънчев импулс", който излетя вчера сутринта от Мадрид и се отправи към Рабат в първия си опит за междуконтинентален полет, се приземи снощи на летището на столицата на Мароко Рабат.

Под управлението на швейцареца Бертран Пикар самолетът кацна в 22.30 ч. по Гринуич на летището в Рабат, където бе посрещнат от представители на Мароканската агенция за слънчева енергия.

"Слънчев импулс" излетя на 24 май от Пайерн, Швейцария, и след неколкочасов полет кацна в Мадрид. Така той извърши началния етап от първия си междуконтинентален полет до Мароко, преди планираната околосветска обиколка през 2014 г. Тогава организаторите на полета не бяха определили дата за новото му излитане поради силния вятър.

Още по темата

Самолетът, който е построен от карбонови влакна и не ползва никакво гориво, прелетя над източната част на Пиренеите.

"Слънчев импулс" е задвижван от четири електрически двигателя, като всеки от тях е с мощност 10 конски сили. Те се захранват от 12 000 фотоелектрични клетки, покриващи огромното му крило.

Енергията се складира в батерии, което позволява на самолета да лети нощем.

"Слънчев импулс" е с размах на крилете като този на "Еърбъс А340", но тежи само 1600 кг, т.е. има теглото на автомобил.

Проектът стартира през 2003 г. и се смята, че струва около 100 милиона долара за 10 години. Пътуването на два етапа от Европа до Африка покри разстояние от 2500 км, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
hm преди 11 години
Някой видя ли на снимките 4 (четири) двигателя?Аз виждам само 2.
30
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 11 години
Преди тази птичка да навлезе в масово производство, военните ще намажат. Това е перфектният дрон, който може да стои с месеци в един район, да снима с резолюция Super HD и когато се налага да пусне самонасочващ се боеприпас по някоя фанатизирана ***.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Brawo човечеството се е развивало благодарение на такива пионери , само не разбрах от днес.бг къде проспаха новината за успешния финал на мисията на първия в света чястен космически кораб Дракон изтрелян с ракетата Спейс Х , нещо май не им уйдисваше онази новина.
28
0
 
5
 
! Отговори
вова преди 11 години
браво! чудесно! успех!
27
0
 
16
 
! Отговори
Владислав преди 11 години
Пилотът се казвал Пикар... може да е далечен прародител на Жан-Люк Пикар.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съвременната икономика не е свобободна и не е пазарна.Много от проектите се спират.Това, че са го измислили е добре, но няма да влесе в употреба - широка.Защото си има причини.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преминаването през Босфора също е междуконтинентално, да.Какво му е смешното?В Турция даже учат в учебниците за един турчин, който за първи път в света е полетял със саморъчно конструиран делтапланер и се е опитал да прелети Босфора.Но някъде към средата паднал и се удавил.
24
0
 
12
 
! Отговори
Bai Pero преди 11 години
Истинска красота....докато не започне да се развива и инвестира в свободната и безплатна енергия, гушите на петролните шейхове и на големите компании винаги ще бъдат пълни!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Авторът може да слага препинателни знаци по свое усмотрение за да наблегне на интинацията и на смисъла.Стига сте си мислили че езика е мъртъв и не се развива.Това, че в България почти никой не мисли и не го развива е друг въпрос.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе то и електромобил са направили, ама производство хич.И много други неща са измислени, но никой не ги произвежда.Човечеството целенасочено е водено към край.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
самолетите летят по крива, а не по прав линия!Най малкото заради набирането на височина и спускането после.А факта си е факт. Без гориво може да се изминат 1000+ км.Кога и дали това може да стане комерсиално е друг въпрос, но минимум военните ще са доста заинтригувани.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слага се, да. Зависи от строежа на изречението. В случая правилно е сложена. В цялата статия има само 1 грешка, което си е супер за днес.бг
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Надсмивам се на гръмкото заглавие, защото тези 760 км /или 2500???/ никак не се вързват с "междуконтинентален", затова дадох и пример с Босфора.Иначе за който не е разбрал иронията - ДА междуконтинентален е :)
18
1
 
15
 
! Отговори
До 19 преди 11 години
Летял е от Мадрид (Европа) до Рабат (Африка). Е тоя полет според теб не е ли между два континента?! Значи е междуконтинентален :)
17
7
 
4
 
! Отговори
Академик преди 11 години
Не знаех, че времето се измерва "по Гринуич" - ето за това чета Днес.бг - за да се образовам!
16
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната смешка. Глупавите статии в днес.бг край нямат.Какъв междуконтинентален полет, какви 5 лв. То и преминаването през Босфора е междуконтинентално. По въздух Мадрид - Рабат е 760 км /справка гугъл ърт/, на зиг-заг ли са летели?
15
0
 
17
 
! Отговори
Silver до 17 преди 11 години
Попе, вие в Разград чували ли сте за думи като "проект" и "начален стадии на нова технология"?! Да не би първите коли да са хвърчали с по 220-240 км/час, както днешните? Да не мислиш, че първият самолет е бил с 100 пътници и е летял с 500 км/час?! Мисли малко бе, да му се невиди!А аз си мислех, че поповете са поне малко над средното ниво, що се касае за интелект!
14
23
 
1
 
! Отговори
razgradski pop преди 11 години
каква е ползата от този проект, не можах да разбера...ако помага да се пренесат 100 пътници със скорост не по-малка от 500 км/час на разстояние от 500 до 2000 км само със слънчева енергия, тогава ок...
13
0
 
11
 
! Отговори
Silver преди 11 години
Прави сте, че това е бъдещето и че идва края на петролната ера, но според мен същите тези, които диктуват правилата, сложили ръка върху горивата сега, ще ги диктуват и тогава. Направете си само справка какви проекти движат държави като Катар, Оман, Кувей и Дубай сега и свържете пъзела. Тия не са *** хора, ей! Отдавна са си дали сметка, че това което притежават е изчерпаем ресурс и вече са си насочили средствата към подобен тип инвестиции. Ние естествено отново спим и ни няма на картата!
12
5
 
10
 
! Отговори
е преди 11 години
Света ще бъде на гадовете които държат сплавите за бетерии ...