Възможни са унищожителни атаки в кибернетичното пространство

За това предупреди ловецът на компютърни вируси Евгений Касперски
7 юни 2012 12:06, Елка Василева
13
Възможни са унищожителни атаки в кибернетичното пространство
Евгений Касперски предупреди, че е много вероятно да се появят нови мощни вируси. Снимка: архив, Reuters

Шефът на руската компания за разработване на антивирусни програми Евгений Касперски предупреди, че е много вероятно да се появят нови мощни вируси и че според него в бъдеще са възможни унищожителни атаки в кибернетичното пространство, предаде Франс прес.

Касперски заяви пред участниците в конференция по проблемите на кибернетичната сигурност в университета в Тел Авив, че "е логично да се предположи, че в световната мрежа са пуснати и други вируси, които не сме успели да засечем и че с тях вече са заразени компютри".

Компанията Касперски разкри неотдавна съществуването на мощния вирус, наречен Flame, който най-вероятно е бил използван за нападение срещу компютърни системи в Иран, посочва АФП. Преди месец Техеран обяви, че е бил блокиран вирус, който е бил използван за атака на компютри в иранската петролна промишленост.

Според руската компания Flame е 20 пъти по-мощен от Stuxnet, чието съществуване бе разкрито през юни 2010 г. и който бе използван срещу ирански ядрени обекти. Предполага се, че Stuxnet е бил създаден в Израел.

На въпрос дали Израел е замесен в създаването на Flame, Евгени Касперски отговори, че не иска да се занимава със спекулации. Той подчерта, че създаването на такъв вирус не е задължително дело на страни с напреднали информационни технологии.

Според него разработването на Flame е струвало "най-малко 100 милиона долара", а потенциалните последици от него са огромни.

"Това не е просто кибернетична война, това е кибернетичен тероризъм", подчерта той.

Вчера израелският министър по стратегическите въпроси Моше Аялон обяви, че смята за оправдано използването на мощни компютърни вируси с цел да се пресече иранската ядрена заплаха. С тези думи той подхрани слуховете, че вероятно Израел е замесен в създаването на Flame, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко ви плащат за реклама гия серяни бе? Усрахте се с очевадно платени статии!
7
5
 
2
 
! Отговори
Al преди 11 години
хахахаха най-малко 100 милиона долара струвала разработката на вируса... доста народ в днешно време говори с *** си. Ако средната залата за програмист е 5000$, това значи че по проекта за вируса работят 500 човека в продължение на 40 месеца... Не се ли поизхвърляме малко господа?Когато публикувате нещо мислете малко бе хора...не учите журналистика за да ставате преписвачи. Освен ако не сте си взимали така изпитите де...
6
0
 
2
 
! Отговори
N преди 11 години
Da vzeme da doide edin zelen virus i da spuka prokletia komputqren svjat i da si otdqhne eko-sistemata, a to -komputqra sluji za trupane na pari za njakakvi izmisleni hora-upravlenzi i trovi estestvenoto razvitie ..PC=CP!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо ли само от Касперски шумят по въпроса?
4
1
 
9
 
! Отговори
бенежолент преди 11 години
ИКТ бизнеса в БГ е преобладаващо престъпен. Всички приложения за данни, финансови, военни ... се правят от контролирани частни фирми и се контролират задкулисно. Мтел има нова платформа за данни на клиенти, за да направят ценовата дисриминация от "фърст ордер". Има картел на пазара, а с данните на всеки да знаят колко най-много е готов да плати клиента, което е незаконно. В Мексико така бяха надписали на телеком сметки около 15 млд convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries
3
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мисля, че скоро Бог ще н изтреби от лицето на Земята - колкото и да се мислим за велики, просто няма да има къде да се скрием от това, което иде... жалко за децата
2
0
 
9
 
! Отговори
42 преди 11 години
номер 2 го написа много точно :D
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние от Касперски нямаме общо с вирусите но ако няма вируси и нас няма да ни има така че умната.