За 5 години на пазара 250 млн. продадени броя iPhone

Смартфонът е донесъл на Apple приходи в размер на $150 млрд.
29 юни 2012 15:19, Бойчо Попов
125
За 5 години на пазара 250 млн. продадени броя iPhone
Стив Джобс представя първия iPhone. Снимка: Getty Images News

От пускането на пазара на първия iPhone през 2007 г. до момента Apple е успял да пласира на пазара 250 млн. бройки от смартфона.

От продажбата на тези продукти ръководената от Тим Кук компания е получила приходи в размер на 150 млрд. долара, става ясно от цитирания от Ройтерс доклад на анализаторите от Strategy Analytics.

Успехът на Apple с iPhone направи компанията един от водещите производители на мобилни телефони в света. В момента Apple е в челната тройка при производителите на смартфони, като се конкурира основно със Samsung, а двете компании са с близки пазарни резултати.

Продажбите на смартфони, разбира се, не са единствения източник на доходи за Apple. Компанията си докарва прилични приходи от iTunes, където се намира магазинът за приложения за iOS, инсталиран на всеки един iPhone.

Първият iPhone беше пуснат на пазарите на 29 юни 2007 година. Той можеше да се свързва с мобилните мрежи четирибандово по GSM стандарта, както и чрез GPRS и EDGE. Продадените от него бройки бяха 6,1 млн. Процесорът му работеше с тактова честота от 412 мегахерца, а вградената памет беше в три варианта – 4, 8 и 16 гигабайта.

Следващите 5 години обаче може да не са толкова розови за смартфона, както началните пет. Според The Globe и Mail все повече мобилни оператори са загрижени за високите субсидии, с които подпомагат абонатите си при покупката на смартфон. Освен това и конкуренцията става все по-силна. Преди всичко поредицата Galaxy на Samsung създава грижи на концерна от Купертино. Така например до края на юли корейската компания очаква да продаде 10 млн. екземпляра от актуалния си топ модел Galaxy S3.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: iPhoneapple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
евала Реалисте, обясни им на тия риби тука! Некъв *** вади слушалка за 800 лева (плащана ту иърс)и се смята богат в собствените си очи, а иначе си е банален ***! Алооо, айфона далеч не е най-скъпия смарт! Само тия с извадения хастар така мислят :))) И са супер само за пред себе си и другите от селото. Гъзарейте ми с имоти и сметки, а не с продукт струващ една средна заплата :)))
28
5
 
5
 
! Отговори
thaddeus преди 11 години
@РеалистТи пък сега не им махай розовите очила!
27
9
 
39
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
"Айфон не се харесва само от тези, които не могат да го притежават"..."Май гроздето е кисело, а?" ?!?!?!:-D :-D :-D :-D :-DЧалга култура и чалга мислене в действие :-) Над 90% от смартфоните в България се купуват на изплащане, при цена от 30-40-50 лева на месец. Всеки може да си купи смартфон, абсолютно всеки. Въпросът е дали всеки е толкова "умен" да си купи iPhone с двугодишен договор, а после да нарича нормалните хора "балъци", "бедняци", "семкари" и "завистници" :-)
26
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори да оставим на страна че Айфона е по-маломощен от конкурентите си от Самсунг и НТС. Нека видим реалноста, Айфона дори не си е сменил дизайна 5 поколения, пробутват един и същи дизайн на клиентите си. Дисплея е отвратително малък, телефона грее силно, смуче двойно по-бързо батерията си. Учудващо какво харчи толкова ток процесора му е слаб дисплея малък а пък тежиии. Как може телефон с по-малка батерия,по-малък дисплей,по-малък процесор,по-малък габарит да тежи повече от Галакси и НТС?
25
8
 
4
 
! Отговори
thaddeus преди 11 години
@32"...Да не говорим колко загрява и дори пари Галакси С3, питай някой собственик да видиш"Мани, направо върви с комплект с мини тиган за яйца на очи... Като ви чета коментарите и мука, мъка... Айфона това, галаксито онова, и все едни такива заучени клиширани, за гроздета за пластики за мизерии...Смешна работа!
24
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудно кои са тези тежки игри за Айфон когато играта "Нова" накъсва на Айфона? Хайде стига легенди за Айфона. Защитниците на Айфон страдат от синдрома на Балъка. Набутан, разбира го, но се опитва по всякакъв начин да оправдае пред другите грешката си че се е набутал. Не се притеснявай набутал си се, но съм сигурен на 100%, че следващия ти телефон няма да е Айфон.
23
12
 
15
 
! Отговори
Guest преди 11 години
Това си мнение явно го пишеш под всяка статия. Не е нужно толкова упорито да внушаваш на някого колко е кофти да си с iPhone. И между другото на нас не ни пука изобщо колко е нова техлогията, нито колко е мощен процесора, а дали ме кефи като започна да ползвам телефона - кефи ме адски много, е, при Самсунг-а единственото което усещам е полъх на лека мизерия, започвайки от дисплея и свършвайки с допира на гадната пластика.
22
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам какво копират Самсунг, но ако разглобиш един Айфон на части ще видиш емблемата на Самсунг на всяка от тях, дисплей/ако не е от бройките на Самсунг ще е от бройките на ЕлДжи/ процесор,памет... Айфона всъщност е един самсунг с емблема на капака Айфон. Кофтито за Айфонаджиите е че когато излезе нов модел на Айфон, веднага излиза и нов модел на Самсунг или НТС с двойно по-мощни параметри от Айфона и който си е взел Айфон разбира че е с телефон с остаряла технология. Кофти ама свиквайте.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я дайте мнения според вас за българския потребител кое е по-добре iOS или Android
20
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е по добре 1200лв. за 4 ядра отколкото същите пари за 2. Те не ти трябват за Фейсбук, има тежки графични програми,които използват част от клиентите, има тежки игри при другите смартфонове имат забавяне и накъсване и геймърите имат нужда от въпросните 4 ядра. Да не споменаваме, че се разработват нови още по-мощни програми и игри, за които ще трябва мощен процесор. А и не е само до процесор, мощна и издръжлива батерия и ниското тегло са другата голяма сила на Самсунга.
19
11
 
15
 
! Отговори
nona преди 11 години
Гроздето е мнооооого киселко май ;-))))
18
4
 
11
 
! Отговори
Гост преди 11 години
Нали основният акцент на презентацията на новата Jellybean беше, че с незнам колко си милисекунди вървяла по-гладко от преди и кръстили "екстрата" butter. Ха, това ли е голямото постижение - чак сега да се доближиш и то не съвсем до операционна система, работеща на "стар" процесор, при положение че ти си създадена да работиш на четириядрен. Ееех, евтино и качествено още не съм видял. Тъжното е, че всъщност галаскитата не са евтини за това което копират, пардон, предлагат ;)
17
4
 
10
 
! Отговори
американец преди 11 години
Не знаех, че и в Бг имало айфон?!?!? Мислех, че там ще дойде 2018 година! И колко струва там и кой може да си го позволи?
16
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ползватрелите на Айфон били глупави... Ами какво да кажем за тези на Самунг с по 4 ядра,който струва 1200лв? И какво правят с тези четири ядра? Проверяват си фейсбука и се хвалят,че било с половин милисекунда по-бързо... Смях в залата :)
15
9
 
2
 
! Отговори
пак до иван 14 преди 11 години
вървят* п.с. едит бутон няма да е излишен! епъл имат такъв нали ?
14
13
 
3
 
! Отговори
до иван 14 преди 11 години
да хвалиш телефон с това какви игри мървят на него е абсурдно, но е типично за епъл лузър
13
14
 
8
 
! Отговори
do 19 преди 11 години
хаха, а ти мозъко предпочиташ директно да се чупи ли ? много сте ми смешни феновете на епъл ... безмозъчни сте ...
12
11
 
4
 
! Отговори
az do 17 преди 11 години
"дизайнерски и скъпи" ... и защо тогава поливината ми приятели са с такива ? щото са скъпи ? аз купих един такъв на приятелката ми, не е лош, но истерията покрай него отстрана на такива като теб е покъртителна ! както мерцедес не е най-хубавата кола, така и този телефон е средна работа ... п.с. аз карам БМВ, при това хубаво (е92, 245hp)
11
3
 
12
 
! Отговори
До 17 преди 11 години
Така е, ама това няма как да го проумее човек, който се кефи, че като си изтърве телефона, подскача от земяата, а не се чупи, щото са му го направили от евтина пластмаска, а не от стъкло :)
10
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Големи грижи създава в главите на журналистите. Самсунг са евтини и безлични смартфони, нищо общо с тези на епъл. Те са дизайнерски, скъпи и имат най-добрата ОС. Каквото и да си говорим, който е имал допир с iphone знае че това е мерцедеса на смартфоните. Така че няма никакви притеснения, хората все повече ще искат iphone. Но от тук нататък бумът няма да е в ервопа или америка, а в китай и индия, точно както там в момента се продават нови скъпи коли като топъл хляб..