Как Зукърбърг внезапно обедня

Дали би използвал нашите лични данни, за да прави от тях пари?
31 юли 2012 07:00, Елка Василева
99
Как Зукърбърг внезапно обедня
Зукърбърг трябва да се бори с огромните загуби на борсата. Снимка: архив, Reuters

Доскоро само споменаването на името му предизвикваше фурор на Уолстрийт - създателят на Facebook Марк Зукърбърг бе новият супергерой. Днес, уви, е принуден да се бори с огромни загуби на борсата, пише Дойче веле.

Едно гениално изобретение не е непременно предпоставка за гениален продукт. Това показва опитът на създателя на Facebook Марк Зукърбърг. От средата на май тази година неговата компания е на борсата, но резултатите от амбициозната стъпка остават далеч от очакваните. Причините са много, а следствието между другото е, че доверието на потребителите към социалната платформа може сериозно да се разклати.

Рекламата - нож с две остриета

Големите проблеми на Зукърбърг започват с излизането му борсата. В първия ден от борсовата търговия компанията му струва повече от 100 милиарда долара, а днес е загубила над 1/3 от стойността си. Част от причините за този драстичен спад в цените на акциите са в прекомерно завишената стойност на ценните книжа в началото на борсовия период. Загубите пък се обясняват с раздадените на служителите на компанията възнаграждения под формата на лични акции и средства за съпътстващите ги данъци. Фирмата на 28-годишния мултимилиардер е изправена пред още един сериозен проблем: тя не съумява да превърне в пари огромната популярност на социалната мрежа сред клиентите.

Простата истина е, че гениалният Зукърбърг изобщо не се оказа добър мениджър. От самото начало той реши да върви по пътя, избран преди него от всички останали интернет корпорации - пътя на рекламата. Нещо повече, Зукърбърг заложи на рекламата всичко. Което не бе нито креативно, нито смело решение. Да се разчита изцяло на рекламата, без да се търсят нови източници на приходи, е направо опасно начинание - защото големите рекламни компании могат за броени дни да напуснат панически кораба, както и се случва в момента. С напредването на мобилните технологии броят на клиентите, достигани от рекламните материали, постоянно намалява. Малките екрани на телефоните предоставят и малка площ за реклами, а това оказва сериозно влияние върху приходите от реклама.

Сценарий на ужаса?

Ако иска да генерира нови печалби, Зукърбърг ще трябва да прибегне до личните данни на 955-те милиона потребители на Facebook, които те споделят напълно доброволно: при регистрацията се изисква посочването не само на задължителните възраст и пол, а и на политическите убеждения и лични пристрастия. Да не говорим за това, че всеки втори потребител на Facebook влиза в мрежата чрез мобилния си телефон, което автоматично издава местоположението му в момента.

С такова изобилие от информация не разполага дори и най-секретната служба в света, което същевременно ни кара да настръхнем какво би могло да се случи с тази информация. Въпросът е дали, ако борсовите проблеми на Зукърбърг се задълбочат, той би използвал нашите лични данни, за да прави от тях пари?

Очевидно това, което върши работа на борсата, може да се окаже проблем за защитата на личните данни. Харесваното от инвеститорите може да се превърне в ужас за потребителите. И най-големият компютърен гений не би могъл да разреши противоречието, присъщо на всеки един бизнес, базиращ се на събирането на много ценни, но също така и много чувствителни лични данни. Зукърбърг разполага с огромна власт. Но не чак толкова голяма, колкото властта на акционерите и всички потребители на социалната мрежа Facebook.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е новина с цел манипулация. Айде сега овцете уплашени от това, че видиш ли ще им използват личните данни, бързо трийте профилите! ЗАЩОТО ФЕЙСБУК СЕ *** ОТ ОРЪЖИЕ ЗА МАСОВ КОНТРОЛ, ТОЙ СТАНА ОРЪЖИ ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ СЪЗДАТЕЛИ!
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако някой ден хората започнем да контактуваме само през мрежата, без реален контакт, ще сме абсолютно безсилни срещу властимащите, просто защото няма да си имаме доверие един към друг, защото няма да имаме доверие на самата мрежа. Ще си траем за всичко. Една от целите на социалните мрежи е "разделяй и владей". Колкото повече ги използваме, толкова повече се отдалечаваме едни от други. Едно е да кажеш на някой нещо на 4 очи(да му се оплачеш за нещо), друго е в мрежата...
79
0
 
9
 
! Отговори
martony преди 11 години
" И между другото,много хора казват,че профила не може да се изтрие а само деактивира, напротив трие се всичко :) "Хахаха, звучиш много убедително! :))))Хайде сега виж в профилите на твоите приятели, как стоят твоите снимки, на които си ги отбелязал. Мухахахаха
78
0
 
5
 
! Отговори
фацебук преди 11 години
ЕЕЕ жалко ....и сега кво ще прави бедничкия луничав Рижак... Дайте една банкова сметка да му помогнем малко финансово
77
0
 
14
 
! Отговори
кз преди 11 години
нормално е да обеднее нали се ожени
76
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
толкова внимание на едно елементарно сайтче...с прозрачни и в губене на време абонати ..мноооого важно...и да се затрие все тая
75
7
 
7
 
! Отговори
:) преди 11 години
Преди 2 месеца се разделих с тъпият Фейсбук и всичко е много по-добре :) И между другото,много хора казват,че профила не може да се изтрие а само деактивира,напротив трие се всичко :)
74
11
 
12
 
! Отговори
Етиен преди 11 години
Следете ме ве. Боли ме. Мен съвеста ми е чиста. Всичко си ми е наред. Няма к'во да ми вземат. Ползвам си джаджите които ми улесняват живота и това е.
73
3
 
0
 
! Отговори
gffhgfj преди 11 години
vi6te o6te lubopitni fakti po temata na linka Твой приятел влезе в линка ти и ти даде $500 и 2 злато.53 секундиТвой приятел влезе в линка ти и ти даде $500 и 2 злато.1 минута
72
1
 
2
 
! Отговори
Ам чи преди 11 години
По сценарий...то беше ясно!
71
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много ми е интересно как точно е обеднял - той продаде акциите си на куп лакоми за пари и с не много мозъчни клетки мързели и им прибра няколко милиарда, при това абсолютно законно...Та да питам - кой е обеднял?От тоя по-голям тарикат едва ли има
70
2
 
13
 
! Отговори
крумов преди 11 години
И каква е основателната причина да имам акаунт там? Да си сваля гащите сам, то те нашите политици и дака си ни го ..... за какво да се оголвам и за чуждите да ме следят къде, какво и кога с кого...А за акциите на компанията, да се оправят тия които имат проблеми.
69
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и да се крият данни, някой иска ли да ви докопа пак ще ви намери! :)
68
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Дали би използвал нашите лични данни, за да прави от тях пари?"... а не, той отдавна ги използва, балъци такива.
67
3
 
50
 
! Отговори
fan преди 11 години
Facebook е на тоя, колкото Ман Ю е мой... нека започнем оттам, че целта на социалната мрежа не е да е социална мрежа а мрежа, където доброволно даваш информация за себе си, кой си, какво си, къде си и какво мислиш. Измислено е гениално и разделено на информация за една личност излиза прилично ефтино за тези, които ги интересува. Разчита се на суетата на хората. Всеки иска да е различен, да се похвали, да се покаже, да се изяви.
66
2
 
8
 
! Отговори
сдфс преди 11 години
Статуси и снимки не споделям почти, инфо освен рождена дата нямам. Яко е обаче, че съм плащала реклами с кредитна карта, което автоматично им дава повече от необходимата инофрмация, отколкото ако си сложа кви да е снимки статуси.
65
5
 
3
 
! Отговори
Igra4a 95 преди 11 години
awe Spacer gleam 4e se komentirash mnou si kompetenten po sqka tema. kvo ti e napravil tolkova 4oveka 4e taka govorish za nego . koi znae kuv si oruflqk i neshtasnik , kvo izbivashplexi leke takova
64
1
 
59
 
! Отговори
:\ преди 11 години
Аз пък нямам Facebook и живота си ми е екстра.
63
0
 
28
 
! Отговори
180 преди 11 години
69, не си вкарвай филми, смартфона ти е по-голям шпионин от фейсбук профила ти.
62
2
 
25
 
! Отговори
Spacer преди 11 години
Нервирам се на самият себе си заради тва, че по някакъв начин станах зависим от изобретението на тва арогантно ***, за което и работещите от Фейсбук не казват добра дума. Не пиша статуси, нито играя безмислени игри...но като че ли тоя портал измести и новинарските сайтове и като не влизаш дълго време, все нещо си изпуснал. Въпреки това, всичко е въпрос на воля и въпрос на време да изтрия и моя профил.