Новият iPhone може да не стигне до американците

HTC има предимство в съдебен спор за ключов патент при новото устройство
11 сеп 2012 16:17, Бойчо Попов
151
Новият iPhone може да не стигне до американците
Снимка: Reuters

Пред неочакван проблем в заседателната зала може да бъде изправен Аpple заради новия си iPhone.

Според информация на Bloomberg съдия Томас Пендер, който води делото между НТС и Apple, e заявил, че компанията няма основание да изисква изключването на ключов патент, притежаван от тайванския производител в обвинението. В действителност НТС твърди, че устройствата на нейния конкурент нарушават две технологии.

Това би означавало, че HTC по всяка вероятност ще успее да забрани вноса и продажбите в САЩ на актуалния в момента iPad и новия iPhone, който се очаква да бъде представен в сряда.

HTC обвинява Apple в нарушаване на патенти, свързани с поддръжката за високоскоростните 4G мрежи. До този момент Apple е внедрил 4G само в таблета си iPad 3, но според материали на медиите от уикенда тази технология ще бъде налична и в новия iPhone 5.

Ако официалното решение на съда е, че патентите са валидни и компанията неправомерно ги използва в моделите, това може да предизвика изтеглянето от пазара на новия iPad. 

Още по-интересното е, че предстоящия iPhone 5 също ще бъде съвместим с високоскоростните мрежи и доставките на смартфона могат да се блокират от НТС след представянето му. Евентуален подобен развой ще окаже огромно влияние върху позициите на Apple на пазара на мобилни устройства. Компанията се надява iPhone 5 да й позволи да се конкурира успешно с Galaxy S III на големия конкурент Samsung.

Ако HTC не забрани продажбите на iPhone 5, а се задоволи с извънсъдебно споразумение, то със сигурност Samsung ще направи това. След съкрушителното поражение в съда от преди месец корейците със сигурност ще спазят обещанието си и ще се възползват от внушителния пакет от LTE патенти за забрана на продажбите на новия iPhone в световен мащаб.

Ако съдът действително отсъди в полза на HTC, компанията би имала муниции и да контрира съдебните искове на Apple срещу нейните смартфони. От две години насам двете фирми са в съдебни спорове, които започнаха през март 2010 г. след жалба на калифорнийците, а Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) уважи иска им. През 2011 г. обаче HTC заведе контрадело заради Wi Fi патенти. Успех HTC имаше във Великобритания, където съдия от Висшия съдебен съвет реши, че три от общо четирите патента на Apple са невалидни, а срещу четвъртия HTC не извършва нарушения.

Въпреки негативния тренд от последните месеци HTC държи в САЩ дял от 6 на сто на пазара на смартфони. Шер Уанг, председател на борда на директорите на компанията, заяви преди две седмици пред азиатски медии, че „HTC няма никакво намерение да сключва извънсъдебни споразумения в спора си с Apple. HTC има огромна иновационна способност, както и нужната самоувереност, за да се изправи пред Темида срещу Apple. И да спечели.”

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
6
 
! Отговори
Мукавей преди 11 години
до 91Ти това лично ли го видя, или ти го показаха по ТВ и ти повЕрва, че е така?
82
9
 
4
 
! Отговори
до 90 преди 11 години
хахахах веднага се скривай в дупката, която си излезнал :D балъчок хахахахах и телефоните в магазините се изкупуват за няколко часа от хари потър нали
81
6
 
16
 
! Отговори
Мукавей преди 11 години
до 88 Тези "стотици", които уж се редят пред магазините, за да си купят айфон, в същност са статисти, на които им е платено, за може нискоителигентните и простите хорица като теб да се лъжете и да си купувате ***.
80
0
 
10
 
! Отговори
Потребител преди 11 години
Абе не ви ли писна от тия глупости с патентите.Да се съдят и да не ни занимават.Всеки да си ползва каквото го кефи,а ония да си вадят душите по съдебните зали.
79
20
 
6
 
! Отговори
bla bla преди 11 години
Абе шушумигиии *** не ви се говори за цена ! Понеже миризливия галакси все едно е 100 лева ... Става въпрос за следното. НИТО ЕДНА ФИРМА НЕ Е ДОКАРВАЛА ТАКЪВ ФУРОР С ТЕХЕН ПРОДУКТ !!! И това ще се потвърди с излизането на 5-цата пак ще се ПУКАТ по шевовете магазините. Аре олево и се надявайте да видите как стотици се редят пред магазин за да си купят телефон с андроид
78
4
 
3
 
! Отговори
Болшевик преди 11 години
В Англия през 1800 и 1850 година е имало закон за АП. Това трябва да се знае от всички.
77
3
 
9
 
! Отговори
Apple са болшевики преди 11 години
...единствено производителите на ***. Пример - в Англия между 1800 и 1850 година (където има закон за АП) се печатат едва по 1000 нови книги на година(подчертавам книги,не отделни бройки), за сравнение в Германските княжества за същия период се печатат почти 15 000 на година. Пазете частната собственост, купете си оръжие и я защитавайте. Идва новия комунизъм и ще е по-зле от преди. Другия вариант ще е да се разселим в космоса и процесът да започне отначало.Последното даже Стивън Хокинг го ка
76
18
 
5
 
! Отговори
Жорко преди 11 години
Само комунистите и лузърите не сазнават, че айфон е наи- доброто.
75
0
 
12
 
! Отговори
Ойойо преди 11 години
Има ли чалга за новио айфонь?
74
10
 
4
 
! Отговори
Гурбетчия преди 11 години
Българите, големите разбирачи пак ръсят "компетентни" мнения за неща, които никога няма да раберат.
73
2
 
6
 
! Отговори
Apple са болшевики преди 11 години
Транснационалните корпорации са първата стъпка към глобалния колективизъм. Обвинявате капитализма за всичките неправди в икономиката в момента, но трябва да знаете че днешният строй не се различава особено много от този от който избягахме през 89та. Докъдето имаме ползи те са единствено от частната собственост, която ще намалява все повече в глобален мащаб. Същото важи и за авторските права - хората са достатъчно умни, за да си купят продукта, ако си струва. От авторски права се интересуват...
72
2
 
20
 
! Отговори
до нона преди 11 години
А много сигурна ли си, че гроздето е кисело, а ? Май повечето хора сте дали прекалено голяма част от месечния си бюджет и сега гледате да го "избиете" хвалейки го толкова и обвинявайки другите в беднотия? Май "гроздето е киселко" не е много подходящо сравнение. Познавам хора "червиви" с пари , нито един от тях няма Iphone. Купуват го, аз включително, на ревливите си деца или превзетите си приятелки.
71
2
 
16
 
! Отговори
Мукавей преди 11 години
до нонаПовечето хора, които имат пари за айфон не си купуват айфон защото за тия пари има и по- добри телефони.
70
16
 
3
 
! Отговори
нона преди 11 години
До ХьххаьХКупува го който може да си го позволи...май гроздето е киселко,а?!?
69
4
 
19
 
! Отговори
Ифона преди 11 години
Не че нешо но в БГ с Ай-фони гледам само:назобени *** с татуировки,чалгаркимамини девойки и синчетаи педа*ли ама истински ....иначе тела може и да е хубав.И Да 1400 лв за ТЕЛ няма да дам НИКОГА - дори да съм милионер.Хейтвайте ме : ) Такава е РЕАЛността
68
3
 
10
 
! Отговори
Арнолд Андроида преди 11 години
От Нокия не е имало, няма, няма и да има по добро.КАЗАХ.3310 завинаги
67
1
 
12
 
! Отговори
Пичай преди 11 години
Айфона е хубав телефон, но маркетинга на Епъл е много дразнещ и според мен именно това кара хората да имат толкова крайни мнения, както "ЗА", така и "ПРОТИВ".
66
0
 
7
 
! Отговори
до антон № 72 преди 11 години
Не, аз излизам и навън от време на време ;) Но тук в днес.бг се намират доста големи бисери!
65
7
 
4
 
! Отговори
Антон преди 11 години
до Чиновник. Само че грешиш, приятелю. Купуват все повече телефони с Андроид, които са на ниски цени. Скъпите телефони с Андроид са Галакси серия, гугъл нексус и 2-3 телефона на HTC. Останалото масовка, която може да се сравнява по цена с Нокиа с фенерче. Затова расте дела на Андроид. Ако погледнеш обаче класирането по марки, Самсунг Галакси С3 за 3 месеца е продал около 10 милиона бройки, а iPhone 4S 26 милиона(това е за същото тримесечие). HTC, Нокиа и Гугъл не могат да допълнят бройката до 26
64
2
 
4
 
! Отговори
Антон преди 11 години
до 67. Този извод от форума на днес.бг ли го правиш? Доста ненадежден източник, ако питаш мен.