Новият iPhone може да не стигне до американците

HTC има предимство в съдебен спор за ключов патент при новото устройство
11 сеп 2012 16:17, Бойчо Попов
151
Новият iPhone може да не стигне до американците
Снимка: Reuters

Пред неочакван проблем в заседателната зала може да бъде изправен Аpple заради новия си iPhone.

Според информация на Bloomberg съдия Томас Пендер, който води делото между НТС и Apple, e заявил, че компанията няма основание да изисква изключването на ключов патент, притежаван от тайванския производител в обвинението. В действителност НТС твърди, че устройствата на нейния конкурент нарушават две технологии.

Това би означавало, че HTC по всяка вероятност ще успее да забрани вноса и продажбите в САЩ на актуалния в момента iPad и новия iPhone, който се очаква да бъде представен в сряда.

HTC обвинява Apple в нарушаване на патенти, свързани с поддръжката за високоскоростните 4G мрежи. До този момент Apple е внедрил 4G само в таблета си iPad 3, но според материали на медиите от уикенда тази технология ще бъде налична и в новия iPhone 5.

Ако официалното решение на съда е, че патентите са валидни и компанията неправомерно ги използва в моделите, това може да предизвика изтеглянето от пазара на новия iPad. 

Още по-интересното е, че предстоящия iPhone 5 също ще бъде съвместим с високоскоростните мрежи и доставките на смартфона могат да се блокират от НТС след представянето му. Евентуален подобен развой ще окаже огромно влияние върху позициите на Apple на пазара на мобилни устройства. Компанията се надява iPhone 5 да й позволи да се конкурира успешно с Galaxy S III на големия конкурент Samsung.

Ако HTC не забрани продажбите на iPhone 5, а се задоволи с извънсъдебно споразумение, то със сигурност Samsung ще направи това. След съкрушителното поражение в съда от преди месец корейците със сигурност ще спазят обещанието си и ще се възползват от внушителния пакет от LTE патенти за забрана на продажбите на новия iPhone в световен мащаб.

Ако съдът действително отсъди в полза на HTC, компанията би имала муниции и да контрира съдебните искове на Apple срещу нейните смартфони. От две години насам двете фирми са в съдебни спорове, които започнаха през март 2010 г. след жалба на калифорнийците, а Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) уважи иска им. През 2011 г. обаче HTC заведе контрадело заради Wi Fi патенти. Успех HTC имаше във Великобритания, където съдия от Висшия съдебен съвет реши, че три от общо четирите патента на Apple са невалидни, а срещу четвъртия HTC не извършва нарушения.

Въпреки негативния тренд от последните месеци HTC държи в САЩ дял от 6 на сто на пазара на смартфони. Шер Уанг, председател на борда на директорите на компанията, заяви преди две седмици пред азиатски медии, че „HTC няма никакво намерение да сключва извънсъдебни споразумения в спора си с Apple. HTC има огромна иновационна способност, както и нужната самоувереност, за да се изправи пред Темида срещу Apple. И да спечели.”

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
4
 
5
 
! Отговори
azsumaz преди 11 години
Абе хора, последния модел на самсунг галакси с3 със своя 4 ядрен процесор едвам смогва на вече стария 4с ... а тук някои адски заблудени говорят за неземни технологий. Хахахаххаха, ами поставетеги един до друг и пускаите приложения и вижте жалкия опит на 4те ядра на самсунга и компания!!!! Слаби, слаби и пак слаби
122
0
 
3
 
! Отговори
avi преди 11 години
Абе mindo!Те ти викат, че тяхното магаре е първата фотосинтезираща риба която лети по-високо от птиците, ти не та не.
121
0
 
2
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Какъв съм манипулатор само бееее. И все манипулирам дизайнери :)). А те, свръхинтелигентни, не се потдават... Знам, нямам никакъв шанс да постигна подмолните си цели :). Ама ще опитвам, току виж накой се хванал :)
120
0
 
1
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Ами пич, то е близко до акъла ама кой да мисли... Иначе по подозрения в конспирации с/у епъл еша си нямаш. Ти за коя версия на 4S говориш? Частите на коя дата са оценявани? За цените, които споменавам всичко е на една дата(въпреки че S2 е излязъл 9 мес. преди 4S). Аифона e 16 gb. S2 е интернационалната версия. Единствен недостатък на данните е че цената на S3 е взета в момента на пускането(когато частите на S2 и 4S са поевтинели допълнително с незнам колко). други обяснения?
119
3
 
11
 
! Отговори
Галакси с3 преди 11 години
Жена ми има Айфон 4с,а аз съм с Галакси с3.Имам пряко наблюдение върху двата телефона.Какво да ви кажа,Айфона е,като телефон от каменната ера пред високотехнологичното творение на Самсунг.Просто не могат да се сравняват несравнимите неща.Все едно да сравняваме магаре и космос.За 5-тата версия на Айфон нищо не мога да кажа,но това,което в този момент се предлага в магазинната мрежа ябълката губи от всякъде.
118
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
mindo, пак грешиш друже. Само частите на iPhone 4 струват $188, съответно 4S е по-скъп и 5 ще бъде по-скъп. Това не включва труда. За Галакси С3 в момента не намирам данни, но пък намерих за Галакси таб и той струва $205 за части без труд. Така че обясни ми как частите на С2 и С3 са по-скъпи от тези на таблета на Самсунг? Данните ти не само не са верни, а и ги манипулираш както ти е изгодно ;)
117
1
 
1
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Айде сега си представи новия макбук про с процесор със същата производителност, но произведен по 1534мм технология. Струва ми се ще ти трябва шерп за макбука и камион за батериите. По лесно ще ти е да си качиш всичко на един бус и така да си ползваш ултрабуак :). Може и да са страхотни, но някой е измислил 28нанометровата технология и е направил всичко това възможно. И епъл нямат пръст в това. А този който е измисли тази технология е предвидил, че някой ще я използва за да създаде страхотия.
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Могат да не ги произвеждат, но допринасят за развитието им и участват в създаването им. Всичко в новия Мкбук Про, примерно, е custom made, така че да се събере в корпуса, дори батерията му, а начина на подредба на компонентите вътре е уникален, за пръв път ми се случва да ми хареса дъното на един лаптоп дори повече от задния корпус, който го покрива. А с това, че са визионери съм съгласен с теб, ако не бяха те голяма част от технологиите далеч нямаше да са на днешното си ниво.
115
2
 
2
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Цитат: "Не се опитвай да изкараш, че Епъл просто си сглабят продукта от готови вече части"Добре, няма. Ти само ми дай адрес на фабрика за компоненти, на която пише епъл отпред. Съгласен съм с теб, те не само сглобяват. Само дето не произвеждат компоненти. Тогава...???
114
2
 
2
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Производителите на интегрални схеми дават дори схемите на свързване на елементите. Ако са нужни изчисляния дават и формулите за изчискления. Какво остава за теб като работа? Ами доста прилича на лего. Отделен е въпроса, че и за това епъл често си наемат външни фирми. Не казвам че са техничски неграмотни, дори напротив! Но те са визионери, не конструктори. Обаче нали ти казах, направи ми зелен телепорт :)
113
2
 
1
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Омръзна ми. Щом мислиш, че да нарисуваш кола на лист хартия е по - лесно, от колкото да я проектираш и разработиш, не знам какво да ти кажа. Съгласен съм, че идеята за устройството е много важна. На мен ми хрумна устройство за телепортация. Зелено. Аиде направи ми го :). Не мога да отрека че имат огромен принос в развитието на дизайна и функционалността на част от потребителската електроника. Но самата електроника се развива заради фирми като интел, амд,самсунг, сони,сименс,тексасинструментс...
112
2
 
3
 
! Отговори
mindo преди 11 години
4S струва след фабриката 189$ от които 8$ труд, 33$ корпус, 148 за елементи.S2 243$ 8$ 22$ 213 за елементи.S3 345$ 8$ 27$мисля за корпус 310$ за елементи.Ако си обективен ще сравниш само цените на процесорите и ще ти стане ясно защо елементите на самсунга струват 2 пъти повече от тези на айфона. И въпреки това ги дават на същата цена. Тоест айфеновете си купуват НаДцЕнКа, а феновете на самсунг - телефони. Качеството струва пари, не надценка! За разбивка по елементи трябва да плтиш
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ох, Mindo, Mindo... Епъл измислят цялатаконцепция за продуктите си, както и техните компоненти и да, ретина дисплея е тяхна разработк. Номерът е да ти хрумне устройство и да знаеш как да функционира то, след това просто го казваш на изпълнителя и той го прави. Проблемът на другите производители е, че не им хрумват идеи като на Епъл, с униклана леснота на ползване и дизайн, правещи истинска революция в целия свят. Не се опитвай да изкараш, че Епъл просто си сглабят продукта от готови вече части
110
5
 
2
 
! Отговори
mindo преди 11 години
За А5 и А4 процесорите на епъл - да, произвеждат се от самсунг. Не не са проектирани от епъл. И ядрата и графичните ядра са проектирани от различни от епъл фирми. Епъл само казва:направете ми процесор с това ядро и с това графично ядро и възлага тази задаа на самсунг. То е се едно да отидеш при автомонтьора си и да му качеш: сложи ми гуми с джанти от опел на фолксвагена. След това да се хвалиш че си проектирал кола... Леко *** реклама на умствените ти възможности, ако питаш мен;), визионерска.
109
3
 
2
 
! Отговори
mindo преди 11 години
131 А къде видя да съм писал за продадени бройки? Никой не сравнява продажби. Пиша доставени по магазинитте. А те по принцип магазините имат склонност да ги държат на склад :) за да им се дигне цената :). Не знам дали самсунгите са по големи, заради батерията, но са по леки от айфоните, което опровергава тази теза. За кражбите - патентните дела с/у епъл тепърва започват, докато епъл почти се изчерпаха.
108
3
 
3
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Има 2 основни вида LCD - с отразена светлина и с подсветка. При новите модели с подсветка се използват олед диоди, защото са по енергоефективни, ярки и т.н. Тази технология се нарича НЕ OLED, a OLED LCD. От друга страна LED технологията грубо казано представлява светещи групи светодиоди, като всяка група е един пиксел.А сега обясни как с филтрирана светлина ще получиш по - голяма видимост отколкото ако директно наблюдаваш светоизточника:)Кефя се на хора дето са скипвали часовете по физика :)
107
6
 
4
 
! Отговори
azsumaz преди 11 години
Какво спорите за екрани? Андройда като цяло не струва!!! Пълна отвратителна БОЗА! От там на татък няма какво повече да се коментира!
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И все пак OLEDе по добро!!!
105
3
 
5
 
! Отговори
Мариян преди 11 години
Андроида не струва, но е як за гледане на гей порно. Много ме кефи, пък и дисплея е огромен, в тубата е пълно с такова съдържание, ако си регистриран. Мишо и аз често се събираме тематично, така да се каже :))
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кефи ме да чета простотии за LCD панели! Дали ще е LED, AMOLED и тн. панела е същия. разликата е само в BLU- back light unut. Например LTN156AT01 е панел с подсвет с ЛАМПА!!! Същият го има и със светодиоден подсвет, а модела е LTN156AT06. Никаква разлика няма в стъклото, полфилмите или дата драйверите за адресация на изображението!!! А патента на GNUSMAS (самсунг написано на обратно) струва колкото едно гувно! Всеки може да си го заобиколи както си иска!